Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J30a33n 70Š83i35k

23. 7. 2019 8:31

Souhlasím s Vámi. O svém životě rozhoduje pacient, ne lékař. Jak zamýšlel pacient naložit se svým životem prokázal tím, že nechodil na kontroly a tím bych, být právníkem lékaře, stále dokola argumentoval. Lidé se dnes bojí bolesti a nepříjemných vyšetření, ale to nemůže být důvodem pro to, aby lékař pacienta přemlouval a naháněl do ordinace upomínkami. Budeme-li trvat na tom, aby všechno bylo řádně zaznamenáno a podepsáno, nemůžeme se divit, že lékař je z poloviny úředník. Když ho do této situace dotlačíme, pak nás překvapují plné ordinace a ptáme se proč papíruje a neléčí.

16 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Šiku, za porozumění. Bohužel mám stále větší a větší pocit, že se k nám implementuje anglosaské právo, které u nás prostě nemá tradici. Z tohoto pohledu kvituji, že je mi už bezmála 60 let a že se moje praxe chýlí ke konci a nebudu muset řešit věci, které řešit nechci. Vždy jsem si zakládal na rozhovoru s nemocným a ne na vyplňování nějakých cyklostylů. Zdá se však, že doba se sune jinam.

Pěkný den.

12 0
možnosti
OP

Být lékařem a mít pacienty, kteří si rozmýšlí vyšetření, automaticky si nechám podepsat jejich váhání. Jednak je lékař chráněn a jednak je i pacient svým podpisem tlačen k překonání strachu i k tomu, že příbuzným nic nalhat nemůže. Notýsek pro podchycení váhajících pacientů určitě není řešení :-)

1 2
možnosti
Foto

To je obsahem bodu 6, paní Pavlíková. Mohu Vás ujistit, že podobných váhání jsou stovky. Představte si prosím, sebe sama, jak podepisujete u lékaře ihned vše, co není průzračně jasné. Jak se budete na toho Vašeho lékaře dívat?

2 0
možnosti

U takhle důležitých věcí mi ten reverz připadá užitečný. A to spíš v zájmu toho pacienta, než právnických fines. Hodně lidí trpí pštrosím efektem a budou mít tendenci to hrnout před sebou a uodkladat doslova k smrti. Kdežto jasně nalinkovane notičky je donutí postavit se k tomu čelem.

3 2
možnosti
Foto

Nezpochybňuji institut negativního reversu. Měl by být až absolutním vrcholem, kdy nemocný řekne cosi ve smyslu:" Vím, že mám zhoubnou nemoc, ale nechci už dál". Pak bych asi ten papír vytáhl....

5 0
možnosti
VV

Ono je to v Necesku trochu jinak, a davam za pravdu panu Chudackovi.

Nekdy pred 25 roky (ne 25 let tomu zpet) jsem byl sestrelen z motorky. Zlomene leve zapesti, pravy rameni kloub a oba kotniky. Pred operaci jsem musel podepsat ( neslo to, spis udelat nejakej klikihak) ze jsem byl poucen co vsechno muze nasledovat. Na dotaz zda si mam rovnou objednat rakev mi osetrujici lekar sdelil, ze o tu se uz v pripade potreby postaraji oni.

2 1
možnosti
VV

Vas minus pane doktore Simku chapu. uz mnohokrat jste se zde presentoval jako cesky lekar = Buh.

Ale nic ve zlem. ;-D

2 2
možnosti

R^

Bohužel, lékaře si postupně vychováváme k alibismu! Mizí selský rozum a nastupuje pozitivní právo. Pokud lékař řádně vyšetří pacienta, řádně ho poučí a zapomene to zapsat, je trestně stíhatelný a nikdo ho z toho nevyseká! Pokud lékař pacienta nevyšetří, ani pacienta nepoučí, ale provede řádný dlouhý elaborát na několik stránek, nikdo ho odsoudit nemůže. To je trochu zvrhlost! Dříve lidé věděli, že lékař dělá vše, aby člověka zachránil. Dnes si myslí, že lékař dělá vše, aby pacienta zahubil. Nebo se alespoň takto chovají. Musíme se bohužtel přizpůsobit!

Takovýchto nástrah na lékaře číhá řada! Někdy si kladu otázku, zda nevděk a podrazy společnosti nám za to studium a osobní odříkání stály! Zvláště když nám závidí každou korunu! Toto podrazácké společenské prostředí je neakceptovatelné.

:-)

9 1
možnosti
VV

Nevim pane Simku jak je to u vas, Ale za sumavskymi hvozdy jsou vsichni lekari a nemocnice pro takove pripady pojisteni.

Pacient se pak pripadne nesoudi s lekarem, ale jeho pojistovnou.

Jinak, jak jinak, tohle vse sem prislo z USA. A tam je to o mnohem vyssi sumy.

0 3
možnosti
Foto

Pacient s opakovanou příměsí krve ve stolici byl ambulantním internistou indikován k vyšetření kolonoskopie. Pacient se vyšetření obával a snažil se s lékařem smlouvat ohledně odložení tohoto výkonu. Lékař do dokumentace zapsal, že nemocnému byla doporučena kolonoskopie a že pacient sděluje, že si daný výkon rozmyslí.

Zdroj: https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=721833

Mně se to zdá trochu zvláštní, nejen od pacienta, ale i od lékaře. V Nizozemsku by si myslím lékař s pacientem udělal schůzku na nový termín (to by za něj udělala recepce polikliniky), buď další jeho návštěvu na poliklinice nebo alespoň termín, dokdy si zavolají, aby pacient sdělil, jak se rozhodl. Navíc specialisti zde informují dopisem domácího (obvodního) lékaře, jak vyšetření proběhlo. Tyto dopisy se sice neposílají po každé návštěvě pacienta na poliklinice, až když se uzavře celý cyklus vyšetření. Zde rozhodnutí zůstalo nějak viset ve vzduchu a dle mne je to sice vina především pacienta, ale i lékaře, popřípadě lékařů, tj. internisty a obvodního lékaře.

4 1
možnosti
Foto

Ono nejde jen o krytí internisty, ale o to, aby internista spolu s obvodním lékařem na pacienta vyvinuli jistý měkký tlak. Pacient by měl dostat nepříliš dlouhý čas na rozmyšlenou. Pokud odmítne kolonoskopii, tak by asi měl to prohlášení podepsat. To není jen krytí lékaře, ale také měkký tlak na pacienta. Myslím si, že mnohý pacient by si pak ještě jednou zamyslel nad tím, zda by přece jen kolonoskopii neměl podstoupit.

Pokud by nějaký pacient odmítl, jak kolonoskopii, tak podepsat, že ji odmítá, tak by byl problém. Pak by to chtělo to s ním probrat před svědky nebo mu poslat doporučený dopis. To by byla přehnaná administrativa, tak často se to však asi nevyskytuje.

Ta přehnaná administrace a zatahování právníků do věci se mi nelíbí, ale bez té administrace to nejde a pak mají právníci méně šancí lékaře stíhat.

3 1
možnosti
Foto

Přesně tak. Přehnaná kriminalizace mediciny povede jen k tomu, že lékař bude většinu svého úsilí pochopitelně věnovat prevenci případného stíhání a skutečný zájem pacienta bude až věcí vedlejší. Takže klasická cesta do pekel, dlážděná dobrými úmysly. Není to věc ojedinělá, např. uzákoněná minimální mzda také nejvíce škodí nekvalifikovaným nejslabším.

6 0
možnosti

Bohužel, do těchto temných vod nás už dávno politici, pacienti a celá společnost zahnali! Díky tomu kvalita bude rychle ubývat! Ostatně ono tomu již je nyní tak! :-)

1 1
možnosti
ND

Už dnes podepisujeme všude možně nějaké vstupní papíry, ani to nečtu, takže už dnes je alibismus..

2 0
možnosti

Ano nesmyslný alibismus kraluje nad skutečnou prací! :-)

2 1
možnosti
ZD

Opět nemohu jinak, než vyjádřit poděkování za perfektní osvětový o osvětlovací článek. Říkám, že TO JE VAŠE PARKETA.

1 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám