Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak Halík ne. Veze se na vlně a přiživuje jí. Když ho vidím, nevidím duchovní bytost, ale nabubřelce, kterému dělá dobře výsluní. Místo aby lidi spojoval, tak se pohybuje na tenké hraně politiky a církve a velice často svými výroky přilévá olej do ohně. Bývá mi fyzicky nevolno, vidím - li ho se veřejně k něčemu vyjadřovat...Vlastně - ani nemusí mluvit, stačí mi jeho potměšilý výraz člověka manipulujícího s lidmi skrze náboženství.

0 3
možnosti
Foto

Napadly mě citáty od svatého Augustina

"Biskup nemá předsedat, ale sloužit !"

"To především jsem se naučil v církvi: nepokládat svou naději v člověka"

2 0
možnosti
JK

J91a23n 52K22o67z89á86k

13. 1. 2019 0:52

Vždyť je to přesně obráceně, Halík mluví pouze tak, jak to chce meinstram slyšet a jeho ceny od určitých kruhů jsou jenom za hlásání jimi prosazovaných názorů. Duka se prostě do dnešních levicových názorů nehodí. Jelikož mne zajímalo, na koho reaguji, tak jsem si přečetl i recenze na vás. Žádná sláva.

1 4
možnosti
Foto

Recenze? Já jsem něco publikoval?

1 0
možnosti
Foto

Pane Tomáši souhlasím s vámi, že se v tomto sporu nejedná o náboženství ale o odlišné názory na věci veřejné. A patrně si Msgre Duka škodí se svými názory přiklánějícími se kdysi k předešlému a nyní i k současnému prezidentovi.R^

3 0
možnosti
Foto

Myslím si totéž. Dokonce jsem hovořil s několika faráři a ti se podivují, co ten jejich otec kardinál vyvádí. Pevně věřím, že Msgre Duka je čestný muž. Ale zdá se, že sešel z jisté cesty.

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JR

J48a97n 46R30á69ž

12. 1. 2019 18:32

Spor Halík-Duka je interní záležitostí katolické církve a chybou je, že tento spor Halík ventiluje mimo církevní půdu. Jest ovšem na druhé straně pravdou, že tento spor má díky Halíkově širokospektrálnímu působení mimocírkevní přesah.

Halík je bezesporu vyjímečný teolog, ale bohužel dělá i to, co církvi vůbec nenáleží. Využívá svého postavení a zneužívá ho pro šíření svých společensko-politických názorů. To "zneužívá" používám záměrně, protože nebýt jeho postavení , propůjčené mu katolickou církví, tak by v žádném případě neměl tolik prostou k šíření svých názorů. Mně nevadí jeho kritické vyjadřování k tomu, co se děje ve společnosti a respektuji je i když s mnohými jeho vyjádřeními nesouhlasím, ale trvám na tom, že by měl striktně oddělit svoje působení služebníka Božího od svého působení propagátora zcela konkrétního politického směru. Náboženské církve a tedy i jejich funkcionáři, by měli být už z podstaty své funkce služebníků Božích, zásadně politicky neutrální.

2 2
možnosti
Foto

V sekulární společnosti má být církev odpoutaná od všelijakých závislostí na politické moci. Cílem zákona o částečném zmírnění majetkových křivd (zkráceně "o církevních restitucích") je kompletní odluka církve od státu.

Velmi neutrální, až odtažitý vztah by si potom ale měl držet pan kardinál od hradní skvadry a pan Piťha od komentování politických úmluv. Simple like that.

2 0
možnosti
Foto

Doufám, že oba pánové již šikují svá vojska a vyrážejí proti sobě, aby se vzájemně pomordovali pro větší slávu Boží.

Pro pan doktora: Doporučuji přečíst knihu Rouhání (Preston - Child),

https://www.databazeknih.cz/knihy/wyman-ford-rouhani-23483

Je to sice scifi thriller, ale o hledání Boha. První věta mého poněkud posměšného komentáře je inspirována tímto románem. :-)

0 2
možnosti
MK

Omlouvám se za vstup do diskuse. Chtěl bych poznamenat, že se zde střetává několik věcí. Teologie, sociální vědy a exaktní vědy.

Církev není demokratická instituce a z principu věci ani nemůže být. Je založena na nauce a pravdách zjevených Bohem. (vím, že tohle je věcí polemiky, ale pro věřící je to tak) Halík není teolog, není to člověk církve, není to člověk, který by budoval na jemu daných základech. Je to sociolog, jeho teologické znalosti jsou tristní a stejně tristní jsou jeho znalosti ohledně Dokumentů druhého vatikánského koncilu. Halík se snaží předělat církev k obrazu psychologie a sociologie a papež František mu slouží jen jako zástěrka. Bylo to vidět po projevu pana profesora Piťhy, kdy si nikdo, ale opravdu nikdo neuvědomil, že před čtyřmi léty papež František varoval před gender ideologii.

https://echo24.cz/a/wy6BG/teorie-genderu-je-jako-jaderna-hrozba-mini-papez-frantisek

https://immaculata.minorite.cz/frantisek-zakladni-blud-marxismu-oziva-v-ideologii-genderu/

Varoval podobně jako pan profesor Piťha.

Problém je, že pan Halík si vybírá z Františka jen to co se mu hodí. A není sám.

Halík na rozdíl od pana Kardinála nemá žádnou zodpovědnost za církevní obec. A dokonce ani neví co to znamená život toho vesnického faráře, který v neděli před poloprázdným kostelem hodí do evangelii pár svých myšlenek. Dobře to řekl páter Sládek. Halíkovi tahle zkušenost chybí. Chybí mu zkušenost s obyčejnými lidmi, jejich starostmi, chybí mu zkušenost s patorací, objíždění nemocných, charitativní práce apod. A možná mu chybí i ten plat vesnického faráře, který je 17 tisíc čistého a jeho starosti.

A jaký je Halík? To ať si udělá obrázek každý sám. Církevní důtka byla interní. Nikde se to neobjevilo, dokud Halík nešel do médii aby si postěžoval a udělal ze sebe chudáka. Velikost světců Církve se neprojevovala ve velkých slovech, ale v pokoře. A to je něco co Halíkovi chybí.

10 2
možnosti
SN

:-).....Martine.......R^R^R^!!

2 1
možnosti
Foto

Problém není v tom obrazu polní nemocnice. Problém je v tom, že profesor Halík dělí lidi na "usazené" a "hledající" a dává jasně a veřejně najevo, že on se chce starat o ty "hledající". Ty "usazené" občas častuje nepěknými jmény a pokud by měl v polní nemocnici zrovna pohotovost, bála bych se k němu jít . A pak jsou tu ty "rakovinné buňky společnosti" a jiné pěkné obrazy, které zaznívají v článcích a diskusích. Církev je rozdělena - ostatně je to vidět i tady na blogu - a dle mého názoru ji rozděluje právě elitářství, které bohužel hlásá profesor Halík. Ale vím, že konzervativismus a jiných kněží zase nemusí vonět jiným... Moc ovšem nereprezentuje jen prezident Zeman, ale i jiné, nadnárodní instituce, k nimž má zase blízko profesor Halík. Pěkný den.

6 4
možnosti

Věřící také rozlišuji na poctivě hledající a ty, kteří to ví, aniž by hledali. Ti druźí většinou neumožňují diskusi. Oni ví a ty musíš vědět stejně tak, jako oni! Proto si vážím více těch poctivě hledajících. :-)

6 0
možnosti
MS

Malá poznámka: u obou používáte titul "monsignor", ten má ale pokud vím jen Tomáš Halík. Podle tridentské titulatury Tomáši Halíkovi náleží titul "Jeho Milost" (Vysoce důstojný pán), zatímco Dominiku Dukovi "Jeho Eminence" (Nejdůstojnější pán). Jsou-li tyto tituly použity ve spojení se spory, získává text pozoruhodný náboj. Zkuste si dosadit. ;-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADrkevn%C3%AD_titul

2 1
možnosti
RJ

R88a16d53e45k 95J32a74r24o82š

12. 1. 2019 13:15

Titul "monsignore" mají jak Tomáš Halík, tak i Dominik Duka. Dominik Duka ho má (jakožto všichni biskupové a arcibiskupové) automaticky, Tomáš Halík jako čestný titul související s jeho prelátským postavením.

2 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám