Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Také mám pochybnosti, zda akademická půda je vhodným místem pro takovou "rozpravu". Ovšem VB a StB (a pod) nikdy akademickou půdu neuznávaly. Proti rozpravě nic nenamítám, jen bych volil jiné prostředí, Ruzyň, Valdice, Mírov a pod.

Jedovatého hada také zkoumáme, jen musí být pěkně za sklem.

3 0
možnosti
Foto

Asi jste nikdy nezkoumal jedovatého hada, viďte. Pouhým pozorováním přes sklo byste toho mnoho nezjistil.

Kdo se bojí...... (a bojí se hlavně ti, co si nevěří)

3 1
možnosti

J73a21n 26H54r94u78b33e89š

29. 11. 2018 10:42

Myslím, že jste vedle. Diskuse s jedním z vrcholných představitelů zla byla příležitost pro studenty, aby si vyzkoušeli argumentačně ho rozcupovat. Nakolik tu příležitost využili, jak se k tomu připravili a nastudovali si, co se tehdy skutečně dělo, kdo jak a za co byl zodpovědný, a jestli Lorence opravdu dokázali podusit ve vlastní šťávě, to nevím, u toho jsem nebyl. Doufám z celého srdce, že ano.

2 0
možnosti
Foto

Obávám se, že nemáte pravdu. Zkušený a inteligentní Alojz Lorenc a proti němu 20 letí studenti..... ty si namaže na chleba. Použije celou škálu svých bohatých zkušeností. Kdo může říci, že je proti jeho argumentaci zcela imunní?

A nastudovat celý problém StB? To se snaží historici - a ani ti nemají všechny podklady / vizte pálení dokumentů po listopadu /.

5 2
možnosti
Foto

Překvapuje mě ten povyk okolo. Tady se přece nejednalo o nějaké shromáždění na podoporu Lorence, ale právě setkání na akademické půdě, s lidmi, u kterých je oprávněný předpoklad, že vědí, co byl bolševický režim zač. V dokumentech je běžné, že mluví i esesáci (e.g. Auschwitz - Nazis and the Final Solution), pro studium historie je přece potřeba slyšet vše.

Tohle "utěsnění" mi vadí hlavně z následujícího důvodu - esesáci, estébáci a vůbec všechna tahle verbež, to byli a jsou obyčejní lidé jako my. Chodí mezi námi a když přijde správná příležitost, tak se projeví a postaví se na strážní věže i sednou do kanceláří. Pokud je budeme takto "démonizovat", tak zase za pár let budeme koukat s otevřenou pusou. Různí Himmlerové, Ježovové, Gottwaldové, Lorencové, to nejsou žádní démoni, jsou to lidé s pokřivenými hodnotami a nemysleme si, že dneska jich je méně, jen mají méně příležitostí vládnout.

Pokud se nebudeme zajímat o to, jací jsou, co je to za lidi, neposlechneme si je, tak nebudeme vědět, na jaké lidi si dávat pozor. A jaká jiná platforma než univerzitní půda (nota bene FSV) by měla být pro toto vhodná? Vadí mi ta démonizace, ten symbolismus, i když ty motivy chápu. Jsem ale přesvědčený, že pokud se v tom bude pokračovat, jako symbol tihle lidé zůstanou - nejprve jako negativní, ale to se časem obrousí a nakonec se stanou pozitivním symbolem pro podobně pokřivené charaktery, jako byli oni sami.

Je potřeba ukázat, jak nesmyslně a zvráceně tihle lidé uvažovali (uvažují a uvažovat budou). Jsem proti, aby se takoví lidé objevovali v televizi třeba v zábavných pořadech, nebo jako relevantní diskutéři k současným tématům, ale pro vybrané publikum je jejich přímá zkušenost přínosem. A potřebujeme lidi, kteří se nenechají uzavřít v symbolech a uvědomují si, že lidé se nemění, že tím, co umožňuje zrůdné režimy a systémy nejsou démoničtní jednotlivci, ale stav společnosti, její pravidla a zejména její členové jako celek.

3 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 3
možnosti

Svoboda projevu na akademické půdě by měla jít ruku v ruce s určitou etikou. V tomhle případě k tomu nedošlo.

7 1
možnosti
Foto

O tom přesně píšu. Díky Marku.

1 0
možnosti

Inu, pane Vodvářko, ne že by se Vám tem článek zrovna moc povedl, ale dal podnět k diskusi, která má jako celek svou vypovídající hodnotu a troufám si tvrdit, že pro studenty větší (pokud se k ní alespoň někdo dostane), než samotný verbální projev šéfa estébáků na univerzitní půdě.

Jiná situace v hodnocení by však nastala, když by Lorenc den po dni, týden po týdnu, popsal konkrétní kroky a také úmysly, které byly hybatelem těchto kroků od léta až po 17.listopad 89; tedy od letních skartací velkých ryb a dalších materiálů. Ale to je asi ještě moc brzy, mnozí žijící by se mu poděkovali.

2 0
možnosti

K45a24r24e77l 74B76o79k

28. 11. 2018 22:54

Už vidím pana Větvičku jak v roce 1989 haraší klíči a volá po svobodě.

2 1
možnosti
Foto

Univerzita je místem svobodného střetavani nazoru. Aby to bylo misto svobodne, musi mit kdokoliv možnost svobodně přijit, svobodně diskutovat a svobodně odejit, byť by to bylo sebeodpudivějši hovado. Po tom jsme přece v 89 volali. Vyborně to vyjadřil Tomaš Zima po 14 minutě: https://dvojka.rozhlas.cz/tomas-zima-cut-skore-pro-stredni-skoly-povede-k-jejich-zavirani-7690950

16 4
možnosti
Foto

V tom se, Láďo, názorově rozcházíme.

3 3
možnosti

Musim konstatovat, ze FSB je mnohem lepsi nez KGB. zatimco v osmasedesatem nas KGB zavalovala tiskem i slovem se spatnou cestinou, FSB uz ma agenty s dobrou, mozna i vynikajici cestinou. Je to zde cim dal, tim vic videt. A neustale se objevuji novi chvalitele RF.

7 1
možnosti
Foto

Prečetl jsem všechny komenty. Tak nevím. Dovedu si představit, že i takový host na akademické půdě by mohl být přínosem. Ale jen za předpokladu schopnosti nějaké pokorné reflexe a hlavně sebereflexe. Nevím, jak ta debata probíhala, proto se nemohu jednoznačně vyjádřit. Ale pokud nezaznělo to, co by zaznít mělo, pak by další takové počiny mohly být vnímány i jako poněkud perverze. Učební pomůcka? Vtipné sice, ale pak by bylo fér každého podobného hosta předem upozornit, že má posloužit jako důkaz existence něčeho temného. A oponentura? Ta by měla být na vysoké úrovni.

Představuji si třeba podobně přízračného hosta - paní Martu Semelovou. Co nového a zajímavého by mohla ona sdělit a vysvětlit studentům například o justičních vraždách? Asi žádný nový pohled. Tak proč? Vidět na vlastní oči ty bytosti? To pak může začít připomínat něco jako nákuk do menažérie v časech, kdy exotická zvířata jak je známe ze ZOO, byla vidět jen velmi vzácně. Nebo něco jako peep-show. Myslím, že Vám rozumím, pane Vodvářko. Ve hře je i to, co část společnosti příliš nevnímá - že je také věcí slušnosti solidarizovat se všemi těmi, kterým ten režim ublížil (a mnohým velmi).

4 0
možnosti
Foto

Pane Herdo, jelikož za 29 let existence postkomunistického státu žádná sebereflexe nezazněla (nebo aspoň o ní nevím), je jen velmi málo pravděpodobné, že by pan Lorenc využil této příležitosti k omluvě. Jelikož nebyl komunismus pojmenován jako evidentní zlo, může pan Lorenc vykládat svobodně cokoli, včetně lží a ví, že se mu nic nemůže stát.

Tento člověk je však pro společnost toxickým elementem. Představuje model, že zločinec jeho typu skončí s vysokou penzí a zcela beztrestný i přes jasné důkazy, že vedl organizaci, dopouštějící se bezpráví proti vlastním občanům..

Připustil bych jeho existenci na akademické půdě a to v doprovodu ozbrojenců z URNA, kteří by jej v poutech přivedli ukázat budoucím elitám, jak skončí ten, kdo byl v čele zločinu. vedeného státem proti svým občanům.

Asi jako Abimael Guzmán, šéf peruánské Sendero luminoso, který nebyl správně popraven, ale ukazován v kleci jako jakýsi exot, který z ní vykřikuje své "učení". To není nenávist, jak se někteří diskutující domnívají, ale jen trest za zločin.

Přeji hezký večer.

5 1
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám