Diskuse

Tyranie

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ty názvy kapitol jsou celkem rozumným návodem. R^

Pro mě je nejlepší obranou proti tyranii decentralizace, ale svět se bohužel ubírá směrem opačným, takže si ještě asi nějakou tu nesvobodu užijeme. Ale myslím, že to nebude ani komunismus ani fašismus (proti tomu už máme obranné látky), ale něco zbrusu nového.

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím Jene, ale s těmi obrannými látkami bych si nebyl tak úplně jistý.

0 0
možnosti

Nic lepšího bych k tomu nenapsal.!!R^!!

1 0
možnosti

Tomáši, dík za odkazy!

Z obecného pohledu jde o selhání člověčiny, totální odmítnutí lidskosti, nepřijetí výzvy Ježíše Krista ke vzájemnému bratrství lidských jedinců.

Ale klade nám to i otázku moderního výzkumu týmu kolem Františka Koukolíka, že člověk je naprogramován k sebezničení. S tím zjevně souvisí, že již na počátku Tóry čteme o prvotním hříchu Adama a o jeho dědičném zatížení člověka. Následuje volání po Spasiteli a toto volání pro křesťany vrcholí v Ježíši Kristu a jeho odkazu pro člověka. Přijetí Ježíše Krista je tou spásonosnou anulací prvotního hříchu, je vítězstvím nad naprogramovaným sebezničením.

Jenže v našem postmoderním světě, v našem postkomunistickém světě, ve kterém se chvástáme svojí exaktností, ztrácíme úctu k Pravdě, úctu k Lásce, úctu k druhému člověku, úctu ke spravedlnosti a svobodě druhého člověka, pohrdáme výzvami ke spáse člověka, nevědomky přijímáme dědičný hřích a dobrovolně přijímáme program sebezničení...

Jak prosté! A jak těžko k tomu docházíme našimi exaktními cestičkami!

:-)

1 1
možnosti
Foto

nemyslím si, že Tvůj pohled je universální. Jde spíše o stupeň citlivosti k některým veřejným projevům.

1 0
možnosti

J48a89r35a 66R14a23n84k

21. 5. 2017 23:12

Karma za krasny blog R^

Snyder je velice vazeny, jeho znalost reci mu dovoluje rozhovory s primymi svedky udalosti.

1 1
možnosti
Foto

Asi bych to rovnou posuzovala naší politickou situací. Pan Babiš získal velkou moc tím, že se obětoval a přijel potřít "korupci a zlodějny čehúnú". (Zakoupil media, proč jako ? k manévrování a vymývání mozků ?)

Nyní vylézá jeden jeho průšvih vysoké závažnosti za druhým, odkrývají se lži a podvody, jsou podaná trestní oznámení a přesto odhadem milion lidí je fascinováno jeho citovým vydíráním a věří mu. Sice se dehonestují a likvidují drobní podnikatelé a na větší se montují "zajišťovací příkazy" s milionovými pokutami dopředu.

Není to podobná tyranie, ovšem mimo pana Babiše, ten je chudák.

0 0
možnosti

Julie, Vaše emoce poněkud bourají závažnost sdělení. Dehonestace a likvidace drobných podnikatelů je pouhá ideologická teze! Daně bychom měli platit! Nicméně neměli by nám je politici ukládat v takové výši, že se je snažíme obcházet.

1 0
možnosti

R^ Jediný způsob, jak nepodhlednout zlu, které se vydává za racionální, prospěšné, vědecky zdůvodněné či tolerovatelné, je mít své hodnoty nasměrované k vyšší autoritě, než je člověk.

6 1
možnosti
Foto

Ano, avšak zbývají Ti, kteří žádnou vyšší autoritu neuznávají. U nich je nutnost dalších pravidel, tak jak o nich píše autor, o to více potřebná.

Díky za karmu

2 0
možnosti

Zajímavá kniha.

Ale ptám se, zda-li je autor blogu schopen vidět souvislosti.

A tady si myslím, že asi občas ne. Protože čtu občas blogy a názory pana Vodvářky, tak to vnímám jako další díl plané intelektuální estrády, zabalené do hávu rádoby morálky a povýšenosti, doplněné o devalvaci názorových oponentů.

Výše uvedené jevy jsou samozřejmě pro společnost nebezpečné, ale nabírají na síle za určitých společenských podmínek. Stačí se podívat na nástup fašismu v Německu, nebo nástup vlády jedné strany u nás po válce.

Možná by bylo zajímavé si projít rozpad římské republiky a nástup diktátorů až po vládu císařů.

A jako jeden ze společných jmenovatelů (zdůrazňují slovo JEDEN) vidím rozpad fungování demokratických institucí, kdy tyto konají pouze formálně správně, ale proti zájmům většiny společnosti. Nastupuje pomalu frustrace, znechucení .... a jako "řešení" se nabídnou různí jedinci a ideologie, které nabídnou rychlé řešení.

Kdyby tady v tomto bodě naši současní demokraté viděli nebezpečí, tedy v situaci kdy demokracie a její instituce jsou záměrně především vytěžovány některými skupinami a skupinovými zájmy, namísto hledání konsenzu, možná by tito demokraté nemuseli tak plakat nad následky.

Převedeno např. do tuzemské současnosti, kdyby tito příznivci TOP 09, ODS, SZ atd. tlačili na kulturní jednání těchto stran, pokud možno v zájmu většiny společnosti, nemuseli by nyní falešně lkát na existenci ANO či úřadování pana Zemana na Hradě.

Ale když ono to vyprázdněné moralizování a devalvování oponentů je pro tyto taky demokraty tak lákavé, co se vlastně divíme ?

3 2
možnosti
Foto

Pane Novotný, mohu Vás ubezpečit, že se stále snažím hledat souvislosti a i z tohoto důvodu čtu podobné knihy.

Nevím, jak jste dospěl k názoru, že "devalvuji" názorové oponenty. Máte-li na mysli ty dva tři, co zahlcují všechny /tedy ne jen moje/ diskusní fóra svými mantrami, jež lze shrnout do jediné věty, pak ano, vadí mi a přeji si, aby neobtěžovali. Pokud je kritický příspěvek k věci, mám z toho větší radost, než z udělené karmy.

Nevím rovněž, jak jste přišel na mou povýšenost. Pokud se cítíte být "ponížen", je to Vás problém, nikoli můj. Za ten Váš neodpovídám.

Možná by bylo vhodné, abyste si před Vaším popisem situace / s níž do značné míry souhlasím /, onu knihu přečetl.

Diskuse by byla zajímavější a věcnější.

Přeji Vám hezkou neděli.

5 0
možnosti
Foto

Autora neznám, ráda si přečtu, děkujiR^

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS