Pohádka o hloupé ranhojičce a chytré rádkyni

15. 02. 2020 19:41:44
Milé děti, budu vám vyprávět pohádku, jak chytrá rádkyně zvítězila nad hloupou ranhojičkou, to abyste věděli, že hloupost bude vždy potrestána a chytrost nakonec zvítězí

Byla nebyla jedna nemocnice ve velkém městě na soutoku řeky Odry a Ostravice. A jednou se stalo, že do špitálu přivezli pána, který onemocněl padoucnicí. To je - milé děti - taková nemoc, kdy z ničeho nic chudák nemocný spadne na zem, neví o sobě, na zemi sebou plácá a křičí. To je, jak si umíte představit, věc hodně zlá a je nutné jej rychle odvézt k ranhojiči do špitálu, aby mu bylo pomoženo.

Ve špitálu k němu zavolali ranhojičku, která jej ošetřila a uložila na lůžko, aby - kdyby se ten jeho neduh vrátil - byla na místě mnohem dříve, než povozníci, kteří jej do špitálu přivezli. Nemocný pán, jedva se probral, se rozhodl, že mu doma bude lépe a podepsal ceduličku, že už nechce ve špitálu zůstat. Ona ranhojička mu sice radila, že to není dobrý nápad, ale pán trval na svém. Ranhojička však musela udělat ještě jednu důležitou věc. Protože onen pán vlastnil samohyb a protože je známo, že lidé s padoucnicí jsou na cestách hodně nebezpeční, upozornila pána, že svůj samohyb nesmí řídit. A napsala o tom vrchnosti, místodržícímu.

Jenže - už víme, že to byla hloupá ranhojička. Místo toho, aby o zákazu řídit samohyb napsala osobní pánově ranhojičce, která až tak padoucnici nerozumí, vzala jiný papír a napsala to přímo vrchnosti.

Tady je třeba, milé děti, cosi vysvětlit. V každé zemi, jak víte, vládne král a ten - protože na všechno nestačí - má své rádce, kteří zasedají ve sněmovním sále a vymýšlejí zákony, aby se lidu v podhradí žilo lépe. A tito moudří rádcové napsali do zákonů království, že pakliže někdo onemocní náhle padoucnicí, nesmí užít samohyb po dobu 6 úplňků. To proto, že jim spolek ranhojičů, kteří se v padoucnici vyznají, řekli, že se právě v době těch 6 úplňků může přihodit neštěstí v podobě opakování neduhu a pokud by se to stalo v samohybu, mohl by ten nešťastník ublížit nejen sobě, ale i pocestným, jdoucím okolo.

A jak řekli, tak i napsali. Ale, jak známo, ne všechny zákony jsou povedené. Tak třeba zrovna ten o padoucnici. Ranhojič, který padoucnici rozumí, nesmí být tím, který vrchnosti o tom, co zjistil, zpraví. Tento ranhojič o tom musí napsat nejprve osobnímu ranhojiči a teprve ten o tom - i když tomu moc nerozumí -má právo zpravit vrchnost a ta se o to, aby zmíněný pán neřídil, postará.

Jak jsme si už řekli, hloupá ranhojička to napsala přímo vrchnosti. A to neměla dělat.

Tomu pánovi s padoucnicí se pranic nelíbilo, že by nemohl řídit samohyb a tak sepsal petici a tu poslal královu hejtmanovi, který vládl zmíněnému hejtmanství. A hejtman - protože na všechno nestačí - má své rádce. A ti rozhodli, že ranhojička je opravdu hloupá, protože použila jiný pergamen. A tak chytrá hejtmanova rádkyně rozhodla, že se všechno ruší. Pán s padoucnicí se zaradoval, protože mohl dále vést svůj samohyb. A protože je třeba být na poddané přísný, udělila rádkyně oné hloupé ranhojičce pokutu 10.000 dukátů. To proto, aby už příště byla chytřejší a používala správný pergamen a ne ten, na který psát nesmí.

Hloupá ranhojička nic nepochopila a odvolala se k vyšší instanci - přímo ke králi. Napsala mu, že byla vedena snahou, aby onen pán nemohl řídit svůj samohyb a tak ohrožovat sebe a pocestné a že jen omylem vzala jiný pergamen, než ten, který byl k tomu předurčen. Ony pergameny ležely totiž na stole blízko sebe a byly velmi velmi podobné.

Myslela si, hloupá ranhojička, že královi rádcové budou chytřejší než rádkyně místodržícího hejtmana. A že budou mít pochopení pro její snahu, aby pán s padoucnicí neřídil svůj samohyb. Že jen chtěla chránit pocestné.

Ale ouha. Oni královi rádcové koumali až vykoumali, že ona ranhojička je opravdu hloupá, protože ze všeho nejdůležitější je správný pergamen, než to, co je na něm napsáno. Napsali hloupé ranhojičce, že ona nemá vůbec nic do činění s tím, jestli onen pán s padoucnicí může či nemůže řídit. Že má jen napsat, že pán s padoucnicí měl padoucnici a vše poslat poslem k té osobní ranhojičce, která padoucnici nerozumí a teprve ta má ten správný pergamen, který jediný vrchnost uznává. A aby si to hloupá ranhojička zapamatovala, tak jí přidali k pokutě 10.000 dukátů ještě další jeden tisíc.

A tady naše pohádka, milé děti končí. Hloupá ranhojička chtěla uchránit pocestné i pána s padoucnicí od dalšího možného neštěstí, což neměla dělat a byla po zásluze potrestána.

Zatímco chytrá rádkyně hejtmana s dalšími královými rádci zvítězila. Jistě by její čest a svědomí nebránilo, aby - v případě, že pán s padoucnicí v době, kdy neměl vést samohyb a díky její přímluvě samohyb vedl a způsobil neštěstí pocestným - vzala odpovědnost na sebe a šla by dobrovolně to temnice.

Ale to by byla zase úplně jiná pohádka, tentokrát k neuvěření.

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 15.2.2020 19:41 | karma článku: 38.18 | přečteno: 1900x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 248 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.60 | Přečteno: 336 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.45 | Přečteno: 1318 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 239 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 184 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 248 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.39 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...