Cesta (povídka na neděli)

27. 10. 2019 6:14:54
Otevřel obálku a na stůl vypadl malý tvrdý kartón s instrukcemi. Pomalu je pročítal, občas se k něčemu vracel. Ale věděl, že půjde.

"Začátek Vaší cesty je v 6 hodin ráno na obvyklém místě, které znáte a které jste sám kdysi označil za Vaše oblíbené. Sebou si vezměte jen malé zavazadlo, nejlépe batoh, kam si dejte věci, které považujete za potřebné na této cestě a bez kterých byste se neobešel. O své misi nikomu nic neříkejte. Návrat nelze přesně stanovit."

Seděl za svým pracovním stolem a přemýšlel, co si sebou vzít. Nevěděl, jak dlouho půjde a co jej na cestě může čekat. Pak se rozhodl a vytáhl ze zásuvky fotku své ženy a svých dětí. Ne, že by si nebyl schopen vybavit, ale byl zvyklý je občas rozložit na stole a vytvořit z nich malý oltářík. Poté vytáhl z lékárničky aspirin. Občas míval příšerné bolesti hlavy a představa, že si nebude moci vzít léky při atace migrény, jej děsila jako máloco. Poté s váháním vytáhl z baru láhev oblíbené single malt whisky a krabičku doutníků Cohiba. Víc asi nepotřebuji, konstatoval spokojeně.

Ráno byl na místě včas, býval dochvilný a jak s uspokojením konstatoval, byl tam sám. Stezka pomalu stoupala, nijak prudce, udusaná šotolina umožnila celkem rychlý krok. Kdyby mu to nebylo hloupé, klidně by začal zpívat. Stromy tvořily jakýsi tunel, větve ve výšce se z obou stran navzájem propojily a tak prudké ranní slunce vůbec nevadilo.

Po zhruba dvou hodinách se ráz krajiny začal měnit. Stezka nebyla zdaleka tak příjemná k chůzi. Musel dost často překračovat větve, spadané ze stromů, místo šotoliny měl pod nohama velké kusy kamenů, které bylo třeba občas nutné přelézt se značnou námahou, jiné musel obejít a tím se rytmus jeho kroků zpomaloval. Batoh na zádech, který ze začátku nevnímal, jej začal stahovat dozadu, řemeny se zařezávaly do ramen a působily nepříjemnou bolest.

Napadlo jej, že pokud by odhodil část zátěže, šlo by se mu nejspíše lépe. Sňal batoh ze zad a jako první jej napadla láhev whisky. Měl ji rád, její ostrá a řízná chuť mu připomínala některé jeho životní události, zvykl si na ni a věděl, že jejím odhozením cosi ztratí. Na druhé straně už nešlo s touto zátěží postupovat vpřed.

Po ulehčení závaží se jeho krok zrychlil, cesta i přes své překážky se mu zdála být zase o cosi snazší. Přesto neušel ani hodinu, když se batoh ozval znovu. Tíha se přes počáteční ignorování zvětšovala do nesnesitelnosti. Zastavil, sňal batoh a vytáhl zbylé věci. Nebyl sice závislý, ale miloval ty chvíle klidu s dobrým doutníkem, kdy jen seděl doma v ušáku, poslouchal svého oblíbeného Rachmaninova nebo jazz a pomalu vypouštěl kolečka ke stropu. Nakonec s těžkým srdcem krabici položil na placák a bez ohlédnutí pokračoval.

Stezka mezitím dostala zcela jiný ráz. Stromy s vlídným stínem dávno zmizely, okolo byly jen zakrslé keře, slunce nemilosrdně tlouklo do jeho hlavy svými horkými rytmy. Cesta jakoby se občas ztrácela, nebylo možné přesně určit její okraje a on musel velmi uvážlivě přemýšlet, kam položí nohu v dalším kroku. Ten ztěžkl, chůze už nebyla zdaleka tak rytmická, spíše se potácel vpřed. Pak mu došlo, že batoh musí opět odlehčit, že jinak dále prostě není možné jít. Vytáhl svůj oltářík a krabičku s lékem. Hlava jej začínala bolet a to, že by se zbavil aspirinu, mu připadalo šílené. Na druhé straně ten full hand fotek jeho nejdražších.....

Aspirin letěl do kleče a on - už hodně ztěžka - stoupal výše, už jen pustým prostorem, kde nebyla ani zakrslá tráva, nic živého, jen hromady kamení a tvrdá hlína, z níž už nemohlo nic vzejít. Nikde nebyl žádný úkryt, kde by se mohl aspoň na okamžik skrýt před zuřivým žárem. I přesto, že si našel nějaký klacek, který používal jako hůl, tak se šoural vpřed a přestal vnímat čas a realitu, v níž se vlastním rozhodnutím nacházel. Když znovu ucítil řemeny batohu, uvědomil si, že už je tam jen jediná věc. To, na čem mu záleží mnohem více, než na vlastním životě. Mohl by svůj oltářík vyhodit a ujít zase nějakou vzdálenost a třeba konečně dorazit k cíli. Cítil však, že to prostě nemůže udělat, že tahle směna je už za čárou.

Klesl na kolena a nějakou chvíli setrval se skloněnou hlavou. Pak se pomalu narovnal. Před sebou spatřil cíl. Malý přístřešek, taková bouda na úplném vrcholku hory, na kterou od rána stoupal. I přes závaží, které nesl, se pomalu sunul těch posledních pár stovek metrů. Cítil krystalickou bolest, která mu rvala hlavu, měl stále pocit, že mu nějaký obrovský orel klove do obou očí. Jen smutně pomyslel na krabičku aspirinu v křoví daleko pod vrcholem.

Po době, která měla dle něj nepříliš daleko do nekonečna, došel ke stavení. V ústrety mu vyšla postava, z níž sálal klid a dobro.

"Je dobře, že jsi tady", uslyšel vlídný tón hlasu. "Pojď dál a odpočiň si. Máš za sebou celou tvou cestu. Už nemusíš nikam spěchat."

Sedl si na malou lavičku a sotva popadal dech. Měl však neurčitý pocit štěstí, že je to všechno za ním, že už nikam nemusí stoupat, že jeho cesta končí.

"Máš dost času, aby ses rozmyslel, co bude dále", řekla náhle postava." Můžeš vstoupit dovnitř a zažít něco, co sis neuměl představit ani v těch nejodvážnějších snech. Tam už není nic, co lidé považují za důležité, není tam bolest ani strach. Budeš mít najednou pro sebe celý prostor a čas. Pokud bych mohl použít lidské přirovnání, pomalu se budeš rozpouštět v moři.

"A pokud zůstanu tady?" vyhrkl bez většího přemýšlení.

"Pak se toho moc pro tebe nezmění. Sledoval jsem tě celou pouť a vím, čeho ses zbavoval a co pro tebe zůstalo tím podstatným. To všechno ti zůstane, půjdeš dolů, najdeš všechno tam, kdes to nechal a bude jen na tobě, jestli to budeš chtít zpět nebo to necháš ležet. Nechám ti dost času na rozmyšlenou, ale ne věčnost. Rozhodni se sám."

Postava zmizela. Seděl na lavičce přes boudou, zíral do země a nevěděl, co má udělat. Obojí je svým způsobem dobrá i špatná volba. Jako v celém životě, napadlo ho. Nikdy nebylo všechno jasné. Často se mu jeho vítězství měnila v prohru a naopak bylo mnoho situací, kdy zdánlivě neřešitelná věc nakonec změnila ve slastný pocit zdaru.

"Kdybych si mohl dát skleničku whisky a dobrý doutník k přemýšlení" řekl si sám pro sebe. Pak se rozhodl.

Vstal, protáhl se a vykročil....

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 27.10.2019 6:14 | karma článku: 19.20 | přečteno: 404x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2074 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 293 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.47 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...