Zápisky zoufalého lékaře - příbalové letáky léků

9. 08. 2019 20:16:37
Altruista farmakolog vymyslí nový lék, který pomáhá lidem v jejich trápení. Pak přijde někdo, kdo vytvoří k danému medikamentu příbalový leták. A všechno je v háji.

Někdy lituji, že nežiji zhruba před 2500 lety v době slovutného Hippokrata z ostrova Kós. Nepochybně byly možnosti, jak cosi zaznamenat, avšak silně pochybuji, že by žadatel o projímadlo dostal nějaký popsaný papyrus, kde by byly podrobně vyjmenovány všechny možné komplikace při vypuzování nějakého svinstva, které ráčil pozřít den předem a zatím se bez úspěchu morduje v diskrétní komůrce.

I v ne tak dávném období socialismu, kde byly k dispozici nějaká léčiva v drtivé převaze z lido-demo krajin, býval přiložen v krabičce jen zcela nepatrný malinkatý letáček, kde se člověk dozvěděl, kde byl paták vyroben a že jej nemají brát těhotné, což byla sice zásadní, ale většinou jediná podstatná informace.

Nový čas chce nové činy. V současné době je ke každému sebeneškodnějšímu léku přibalen papír, který se dá svou velikostí s úspěchem používat při krytí nábytku při malování bytu. Nevím, jaký byl původní záměr autora každého elaborátu, jenž by vydal na seriosní disertační práci, nicméně jeho přečtení zabere poměrně značné množství času a ve finále způsobí vyděšení čitatele natolik silné, že se většinou rozhodně uzdravit se sám a to i přes to, že za tu krabičku pilulek vysolil v dr Maxovi solidní doplatek.

Podstatnou částí každého letáčku jsou totiž tzv. vedlejší, nežádoucí příznaky, jejichž výčet zahrnuje prakticky celý opis interní učebnice o varovných příznacích nejzávažnějších chorob. No řekněte sami, vezmete do úst prášek, u něhož se dozvíte, že se u něj dostaví zvýšená chuť k jídlu, snížený zájem o sex, pády, otok celého těla a u mužů ztráta erekce? A to jsou více méně ty, které lze s jistými obtížemi překonat.

Nicméně se posléze dozvíte, že se vám dostaví změny zraku, trhavé pohyby končetin, dýchací potíže včetně záchvatů dušnosti, zvýšená tepová frekvence, noční pomočování, krvácení z nosu a zpomalené pohyby těla. Každý jen trochu soudný pacient si v tuto chvíli uvědomí, že nebyl před chvílí u lékaře, ale u masového vraha, jenž v chtivém zájmu tantiémů od farmakologických firem hubí s razancí avarských nájezdníků domorodé obyvatelstvo. A ještě mu za to platěj !

A což teprve medikament, který se používá na více chorob. Standardní pacient je schopen uznat, že aspirin může tlumit bolest a horečku. U léků s nezapamatovatelným názvem je dost častým jevem, že se jimi dá léčit více chorob. Takže kupříkladu pacient migrenik se často vrací další den vyděšen, že doktůrek nejspíše chlastá, protože on žádnou epilepsií netrpí a přesto dostal lék, který bere Máňa odvedle, co sebou tu a tam práskne o zem. Prestiž předepisujícího lékaře je v tu chvíli nicotná a pacient nabývá přesvědčení, že termín "bílá mafie" je celkem přiléhavý.

Dlouhodobým sledováním se z výše uvedených faktů v naší populaci objevují dva krajní póly pacientů. Prvním je pacient vědátor. Ještě v lékárně otevře krabičku a vybalí příbalový leták. Po několika sekundách těžce dosedne na přistavený fotel a za zvýšeného tepu a dechu podrobně pročítá přiložený jízdní řád. Jak je mu ihned zřejmé z výčtu zhruba 120-150 možných vedlejších příznaků, při nalezení byť jen jednoho z nich (např. plynatost) běží zpět k lékaři, že tento preparát je pro něj nepřijatelný a požaduje jeho výměnu. Současně dává jasně najevo, že ta bílá nula proti němu studovala nejspíše jen veterinu a to ještě dálkově.

Druhým pólem je pacient nihilista. Příbalový leták považuje za jakousi vnucenou reklamu a použije papírek jako vytříděný odpad. Bere medikament poctivě tři měsíce a nic nedá na to, že se jeho bohatá kštice změní v jakousi vyschlou pampu, že mu na jeho mužných prsou narostly vnadné trojky a jeho nehty dostaly hezkou nachovou barvu bez potřeby nalakování. Zděšení lékaře přejde mávnutím ruky s poznámkou, že se zas toho tolik nestalo a námitku, proč nepřišel ihned po prvních vedlejších příznacích smete ze stolu se zdůvodněním, že by se bez něj u válcovací stolice neobešli.

Příbalový leták poskytuje množství neocenitelných informací. Třeba tu, že k účinné látce, která vás zbaví výše uvedeného tlaku v tlustém střevě, je přimíchána celá řada dalších látek exotického charakteru. Třeba hyprolosa, oxid titaničitý nebo nevyslovitelný natrium-lauryl-sulfát. Je jasné, že příčetný jedinec vyrazí raději za svatojánské noci na vzdálenou paseku a natrhá si do pytlíku diviznu, pryskyřník či třezalku. Poté doma za pomoci starých spisků pověstné Marie Treben namixuje svou vlastní medicínu, o níž spolehlivě ví, že ho neusmrtí, ale vyléčí. A nepotřebuje k tomu žádný papírek.

Autor: Tomáš Vodvářka | pátek 9.8.2019 20:16 | karma článku: 48.12 | přečteno: 28321x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 255 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Platby u lékaře jako never ending story

Nedávno se v médiích opět objevil článek o tom, že někteří lékaři vybírají peníze za ošetření pacienta, aniž by na to měli právo. Jako vždy, diskuse "znalců" obsahuje řadu mýtů, nepravd a dokonce i invektiv. Jako to tedy je?

15.3.2024 v 10:21 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 4724 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

Jen málokdo je nejspíše překvapen. Příznivci ANO vědí, že pro ostré slovo jeho předseda nejde daleko, nejspíše jim to i imponuje. Odpůrci to vědí taky a nejspíše i proto jsou jeho nevoliči.

12.3.2024 v 9:02 | Karma článku: 38.12 | Přečteno: 1642 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak báťušku nám odkrouhla síájej

V choré mysli se urodí ledasco. Někdo se prohlásí Napoleonem, druhý má mozek z Pluta, třetí si je jistý, že po něm jdou. A mnoho dalších slouží buď k obveselení nebo jako subjekt vlídné lékařské péče v příslušném zařízení.

5.3.2024 v 19:12 | Karma článku: 41.14 | Přečteno: 3980 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 11.46 | Přečteno: 102 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 26.48 | Přečteno: 409 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 537 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 240 | Diskuse
VIP
Počet článků 971 Celková karma 35.65 Průměrná čtenost 2563

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...