Me too a my

21. 02. 2019 17:36:04
Je to přesně rok a půl, co se kampaň Me too objevila ve Spojených státech. Zatím neutichá a k nám se jí zatím naštěstí nedaří proniknout. Věřme, že to tak i zůstane

Žena byla po dlouhá staletí brána jako cosi méněcenného ve vztahu k muži (a dodnes jsou země, kde tomu tak bohužel stále je). V prostoru, kde žije evropsko-atlantická civilizace, se tato nerovnost začala lámat již v 19. století a za zhruba 150 let je situace již naštěstí zcela odlišná. Ženy mají volební právo, přístup do všech povolání - tedy i těch, kde by dříve jejich přítomnost byla absolutně vyloučená (armáda, vysoké státní posty), není neobvyklé, že žena je v čele kolektivu, kde převládají muži.

Ženský prvek v těchto povoláních přináší i jisté nové pohledy na věc, protože muži mají geneticky založen boj a snahu protivníka potlačit a zničit, zatímco žena uvažuje v širších souvislostech. Její nezastupitelná úloha v mateřství a výchově dětí nepotřebuje natřásat svaly a naznačovat protivníkovi, jak s ním bude zameteno.

Zdá se však, že všechno dobré je i k něčemu zlé. Případ Harveyho Weinsteina, pravděpodobného sexuálního predátora, spustil když ne tsunami, tak aspoň takovou větší americkou lavinu. Náhle se začaly přihlašovat ženy, které si vzpomněly, že před 35 lety jim nějaké mužské zvíře sahalo na zadek či dělalo nemravné návrhy. Tehdy šlo o teenagery, ony případy se stávaly na večírcích či podobných událostech, kde se podobné věci dějí v této skupině nepochybně i dodnes.

Zajímavé je, že jako pachatelé jsou ženami označováni výlučně ti muži, kteří mají vysoká společenská postavení. Kandidát na člena Nejvyššího soudu USA, filmoví herci a producenti, tedy ti, co oplývají penězi a je tak možné je podojit. Nikde jsem se nedočetl, že by ze sexuálního predátora byl po tak dlouhé době označen pensionovaný dělník ze šroubárny. Situace dospěla tak daleko, že mnohé herecké idoly raději dopředu přiznávají svá "pochybení" (kupříkladu testosteronový idol Arnold Schwarzenegger). Jsem si jist, že v době jeho největší slávy mnoho žen toužilo po jeho "přízni".

Podobný případ postihl Woody Allena, který byl obviněn ze zneužívání své adoptivní dcery Dylan, což však nikdy nebylo soudem prokázáno. Přesto se někteří významní herci (kupříkladu Collin Firth) nechali slyšet, že litují, že se kdy nechali Woody Allenem zlákat ke spolupráci. Co vede podobné celebrity k podobným prohlášením? Jde nejspíše o strach, že by na jejich jménu, jež je v pracovním spojení se světoznámým a skvělým režisérem, ulpěl pach "viny". Zde v Evropě se nám to zatím jeví jako celkem stupidní záležitost, ale v USA jde o vážnou věc, mající dalekosáhlé profesní a osobní důsledky.

Jaký bude další vývoj je složité odhadnout. Onen virus Me too se může rozšířit i za oceán do Evropy a způsobit větší epidemii, než byla španělská chřipka. V rámci ochrany své integrity přestanou muži pouštět sednout ženy v dopravních prostředích. Žádný muž z bezpečnostních důvodů nepodrží ženě dveře či ji nevezme těžkou tašku, aby ji uložil do police ve vlaku. Pochválit kolegyni nový účes, barvu vlasů či hezké šaty? Nemyslitelné a nebezpečné.

Věřím, že pokud by dnes v naší zemi přišla žena oznámit pokus o znásilnění na studentském večírku třeba v roce 1985, člen Policie ČR by se ani nenamáhal zapnout počítač k sepsání protokolu, případně by to udělal jen proto, aby vytiskl doporučení k psychiatrickému vyšetření.

P.S. Abych předešel nedorozumění. Každý člověk má právo nebýt obtěžován, zneužíván či nucen dělat to, co dělat nechce. Každá žena (ale i muž) má právo na dobrovolný výběr partnera a naopak má právo jej odmítnout, když ten druhý nechce. Vynucování si sexu pod pohrůžkou násilí či v rámci nadřízeného postavení násilníka v práci, zneužívání nedospělých apod. jsou trestným činem a je jen dobře, že na to náš zákoník myslí.

Na druhé straně vymyšlená udání či zveličení zvyklých hrátek adolescentů, nutnost dokazování své neviny v událostech starých 30 let, činění pokání za galantnost, která byla vyhodnocena jistým typem ženy jako obtěžování, považuji za pitomost, která do našich podmínek naštěstí zatím nedorazila.

Věřme, že to tak v naší Evropě zůstane i nadále.

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 21.2.2019 17:36 | karma článku: 42.29 | přečteno: 2776x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 298 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2904 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.51 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...