Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas psychopatů

Tak nazvali svou novou knihu autoři František a Radkin Honzákovi, historik a psychiatr. Kniha je výborným exkursem do doby dávno minulé i do té žhavé současné. 

V úvodu nás Radkin Honzák, renomovaný psychiatr, obdařený navíc vynikající rétorickou schopností, uvádí do problému prohlášením, že psychopatie jako samostatná klinická jednotka neexistuje. I přes bohatou škálu Mezinárodní klasifikace nemocí nejsme schopni tuto vlastnost některých jedinců zařadit.  To, co je typické všem psychopatům, je fakt, že mají mistrovskou schopnost vydávat se normálního běžného člověka, zatímco za fasádou - brutální a brilantní maskou - bije zmrazené srdce bezohledného dravce (Dutton). 

Dominantní charakteristikou psychopatického jedince je absence strachu, doložitelná nepřítomností běžných fysiologických projevů. Psychopat je zcela prost mimických emocí, jak je běžně známe (radost, smutek, napětí, údiv). Psychopatovi se v okamžiku napětí nezvedne úroveň metabolismu, srdeční akce, zrychlení dechu či třeba pocení se specifickým pachem, které je odlišné od pocení při tělesné námaze. Nemají husí kůži, rozšíření zornic či nucení na moč a stolici, což jsou všechno atributy jedince, který psychopatem není. Čímž mnohdy zmate své okolí.

Nelze však jednoznačně říci, že popsané atributy musí mít vždy nutně negativní dopad na společnost. Třeba špičkový neurochirurg musí některé vlastnosti nutně mít, aby byl špičkovým a nikoli jen průměrným. Neil Armstrong - první muž na Měsíci - patřil jednoznačně svou absencí strachu mezi psychopaty (kdo viděl film První muž, jistě si vzpomene na dramatické situace, pro které byl vybrán právě on, což se ukázalo jako prozíravé, neboť od úspěšného přistání na povrch Měsíce a katastrofy dělily lunární modul opravdu jen vteřiny).

Bohužel je těch "pozitivních" psychopatů jen zlomek proti těm, kteří nás obklopují. Jaké jsou typické vlastnosti psychopatů?

a) citová chladnost a nedostatek empatie. Psychopat není schopen pochopit, proč se bojíme. On zažívá spíše nudu. Díky tomu se snaží aktivně vyhledávat vzrušující situace, aby ji zahnal.

b) nelítostný nezájem o city druhých. Psychopat nemusí být nutně zlý. On je takový. Může se chovat jako predátor, vede parazitický způsob života a bez skrupulí si bere vše. Běžný způsob obživy je pro něj nudný a proto často překračuje buď zákonné způsoby, v lepším případě ty z morálního kodexu, který slušní lidé respektují. Díky tomu se může velmi často dostat na vysokou pozici společenského žebříčku.

c) mají neotřesitelný a trvalý postoj nezodpovědnosti a bezohlednosti vůči společenským normám, pravidlům a závazkům a to z pocitů grandiozity a touhy po moci. (zde uvádí autor příklad současného presidenta, který v rozhlase použije záměrně vulgarity z V. cenové skupiny a to z důvodu, jenž je možné vyjádřit stručně: "podívejte se, co si mohu dovolit").

d) neschopnost zakoušet vinu a poučit se ze zkušenosti, zvláště z trestu. Trest na skutečné psychopaty nemá absolutně žádný vliv. Jejich "polepšení" je spíše poučením pro příště, jak se vyhnout chybě, že byl za jistý čin potrestán. 

e) svádění viny na druhé a to i naprosté nehoráznosti. Mnohdy jde o velmi sofistikované lži, které i pro odborníka jsou velmi těžko odhalitelné, neboť pravý psychopat je schopen být velmi přesvědčivý (jako příklad je uváděn Putinův výrok o otravě "odpadlíka a nepřítele v Anglii" i to, že tato látka mohla pocházet z ČR, SR nebo Švédska).

Jak se jim bránit? Především je nutné psychopata včas rozeznat. nenechat se omámit jeho řečmi. Zajímat se o jeho minulost, jak se choval ke svým blízkým, ke svým spolupracovníkům atd. Nesmíme zapomínat, že psychopat je velmi dobře vybaven pamětí, schopnosti skvělé fabulace. Má extrémní schopnost manipulace a pokud se ukáže, že je vše jinak, bez jakýchkoliv skrupulí  to přehodí na jiné a dokáže se z problému vylhat natolik dokonale, že své okolí ponechá zmatené.  Jedinou možností od podobně vybavených jedinců je útěk, pokud to nejde, pak jasný a neústupný postoj. Psychopata nelze napravit, je to stejné, jako učit tygra veganství. 

Psychopati se vyskytují nejčastěji ve vysokých funkcích (státu či podniků), v řadách právníků, televizních a rozhlasových moderátorů, obchodních zástupců, novinářů či chirurgů. Nejméně je jich mezi pečovateli, terapeuty, zdravotními sestrami, řemeslníky, učiteli a lékaři. 

V druhé  - "historické" části knihy - nás druhý autor František Honzák uvádí do dějin našeho státu, kde poukazuje na kvantum psychopatů v "slavných" českých dějinách, odvolává se na kroniky Kosmovu a Dalimilovu, ale i na historii vcelku nedávnou, kde jako prototyp psychopata jmenuje JUDr. Josefa Urválka, který poslal na smrt řadu zcela nevinných lidí a ještě si to "užíval".

Z mnoha poznámek v předmětné knize  je však zřejmé, že i v současnosti dle popsaných kritérií není složité rozpoznat celou řadu psychopatických jedinců, kteří ovlivňují náš život. Při troše úvahy si každý do tohoto "matrixu" vloží snadno odpovídající osobu. 

Knihu vydalo  nakladatelství Galén v roce 2018, náklad neuveden. 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 6.2.2019 16:02 | karma článku: 34,32 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 22,18 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,54 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2952x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2899x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,35
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám