Neandrtálci v bílých pláštích

Aspoň tak jsou - možná méně expresivně - hodnoceni ti lékaři, kteří se zuby nehty brání dvěma novinkám - elektronickým receptům a EET v ordinacích. 

Teoretik komunistické ideologie Karel Marx má jako úvodní větu ve svém majstrštyku Kapitál uvedeno, že Evropou obchází strašidlo komunismu. S jistou nadsázkou lze říci, že lékařskými ordinacemi procházejí strašidla dvě - a to elektronické recepty a elektronická evidence tržeb. Aspoň takto je to prezentováno těmi, kteří obě novinky prosazují přes sílu a zdravý rozum. 
Zatímco zánik komunismu je pro socio blahodárný, důsledek druhého strašáka bude nejspíše opačný. Lékaři, zvláště ti starší a v periferních oblastech kam se nikdo z mladých nežene, jsou rozhodnuti vyřešit celý problém po svém a svou činnost ukončit či omezit své působení pouze na jednu ordinaci. Ony proklamované e-recepty pro ně nepřinášejí  prakticky vůbec nic pozitivního. Pokud doposud neměli svou ordinaci elektronicky vedenou / a autor tohoto článku zná několik velmi zkušených odborníků, na jejichž vyšetření se čeká v řádu měsíců/, a své zprávy doposud psali na psacím stroji, svou činnost nepochybně ukončí a pokud budou chtít pracovat dále, pak jistě již mimo úhradu ze zdravotního pojištění.  Což - přeloženo do srozumitelného jazyka - bude případné pacienty cosi stát. 

Zavedení e-receptu již bylo zneužito některými "šmejdy" a to požadováním vysokých částek za jeho instalaci. Implementace e-receptu do počítačového programu je práce pro zkušené IT specialisty, což lékaři jednoznačně nejsou, / autor má zkušenost se zhruba hodinovou prací IT pracovníka za necelých 1000,- Kč /.  Po zavedení e-preskripce systém důsledně vyžaduje kromě adresy, PSČ i diagnosu. Otázkou zůstává, jestli odeslání takto citlivých dat někam do virtuálního prostoru není porušením lékařského tajemství. Zatímco sdělení, že někdo trpí vysokým tlakem asi nikoho nenadzvedne, tak léčba syfilidy či epilepsie může být pro někoho zajímavým obchodním či sociálně pracovním artiklem. Nějaké výhody - třeba v okamžitém sdělení třeba dublovaného předpisu stejného léku z jiného pracoviště - nejsou k dispozici. Navíc odezva z centrálního úložiště - onoho centrálního mozku - trvá cca 10-15 sec. U jednoho nemocného se to nezdá, ale pokud bude třeba epidemie chřipky s narvanými čekárnami, mohou i tyto sekundy prodloužit čekání. A to má e -recepty jen třetina lékařů. /ona radost MZ ČR ze stoupajícího počtu přihlášených lékařů je směšná, protože jde o vynucenou přihlášku k systému/. 

Dalším problémem je vyřazení lékařů důchodců z předepisování léků pro sebe a rodinné příslušníky. Doposud měli tuto možnost v omezených nákladech, nyní si budou muset pro banální antibiotikum vysedět frontu v čekárně. 

Předpis mimo e-recept bude v sankci 2.000 000,- Kč /pro jistotu dva miliony korun/, takže stačí jeden a lékař je zlikvidován státem. Pro pacienty - kamarády - lékaře, který třeba po známosti ošetřoval část vesnice a psal jim po večerech recepis - tyto zlaté časy končí.

Zavedení EET v ordinacích bude dalším zlomovým okamžikem. 99,9% financí v ordinacích běží fakturační úhradou přes zdravotní pojišťovnu. Praktik i specialista vybírá velmi malé částky a to výlučně za výkony mimo zdravotní pojištění /různá potvrzení pro úřady, zbrojní pas, řidičské průkazy, případně malé doplatky za podávaná léčiva/. Tyto částky jsou zhusta do 1000,- Kč /měsíčně, mnohdy i méně. Pořízení a provoz EET s jeho implementací do systému stojí v prvním roce cca 18.000,- Kč, další roky se platí licence ve výši asi 7-8 tisíc korun. I lékař neandrtálec si spočítá, že se mu podobné náklady nevyplatí. Bude se bát přijmout částku jinak /zdaňují se i případné dary/. Takže zůstane jediné řešení a to přestat vybírat peníze vůbec a případné žadatele o různá potvrzení posílat ... no víte kam. 

Lékaři nejsou neandrtálci, jsou to lidé, jejichž vzdělání je zcela jiného druhu, než záliba v počítačích. Nebrání se novinkám, které jsou prospěšné pro ně a pro pacienty.  Naopak kladou odpor zhůvěřilosti někoho, kdo do systému již napumpoval mnoho svých peněz a nyní potřebuje tuto částku zhodnotit. Pokud se tedy od příštího roku setkáte s uvedenými fakty /zavřené ordinace, nemožnost si zaplatit potvrzení pro řidičský průkaz apod./ nenadávejte na lékaře. Spíše si vzpomeňte, koho jste volili 20. října 2017. 

Jistě to nebyli neandrtálci, že.......

 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 8.11.2017 12:45 | karma článku: 42,94 | přečteno: 7250x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

12.3.2024 v 9:02 | Karma: 38,33

Tomáš Vodvářka

Co jiného mohl Putin dělat?

27.2.2024 v 12:37 | Karma: 43,22

Tomáš Vodvářka

Radostný život v socialismu

20.2.2024 v 7:42 | Karma: 43,01

Tomáš Vodvářka

Danse macabre

17.2.2024 v 18:01 | Karma: 40,85

Tomáš Vodvářka

Dnes je den holocaustu

27.1.2024 v 7:14 | Karma: 30,33
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám