Symboly na židovských náhrobcích

11. 08. 2016 8:08:08
Náhrobní deska na novodobých hřbitovech označuje zpravidla jen rok narození a úmrtí, někdy s biblickým textem či větou o rozloučení. Židovské náhrobky však vedle mnohomluvných popisů zemřelého mají i svou jedinečnou symboliku.

Židovský hřbitov v Osoblaze - malém výběžku Slezska do polského území - byl založen nejspíše již v druhé polovině 14. století. První písemné zmínky o něm jsou z roku 1570. Židovský hřbitov byl vybudován v těsném sousedství dnes již neexistující židovské čtvrtě. Terén hřbitova je značně členitý s kopečky i s čestným místem pro pohřbívání rabínů. Dnes je zde patrno zhruba 300 macevů /náhrobních kamenů/, je však téměř jisté, že další jsou ukryty pod hlínou.

Synagoga, která byla původně dřevěná a pocházela z roku 1570, byla vypálena dánskými vojsky za třicetileté války. Další byla postavena v letech 1727-1728 v raně barokním stylu, která však rovněž padla za oběť požáru v roce 1802. V roce 1807 byla postavena nová již v pozdně barokním stylu. Stavba byla ovlivněna polským ritem se čtyřsloupovým almemorem uprostřed hlavního prostoru./Podobný charakter stavby je možné dnes spatřit i v renovované Horní synagoze v Mikulově/. Další požár v roce 1833 stavbu poškodil a v roce 1933 byla - pro úbytek věřících - definitivně zbořena. Na jejím půdorysu se dnes nacházejí zahrádky obyvatel města.

Některé náhrobky mají vedle textů, popisujících charakter zemřelého, v horní části macevu i symboly, které mají hlubší význam. Jejich význam odhaluje m.j. i Jaroslav Achab Haidler.

Korunka na náhrobku není znakem touhy vládnout nad světem, jak občas někteří pseudovykladači uvádějí. Tradice hovoří o tom, že každý člověk v skrytu duše touží dosáhnout alespoň jedné ze tří korun. Koruny moudrosti /vzdělání/, Koruny kněžství /duchovní a společenské vědy, filosofie atd./ a Koruny Království /kariéra, úspěch, vážnost u druhých/. Koruna na náhrobku je tedy znakem moudrosti, hluboké znalosti Tóry nebo připomínkou záslužného, tichého a obětavého života - korunou dobrého jména.

Kohen /velekněz/, zprostředkovává zpětné požehnání Nebes pro Lid Israele velekněžským požehnáním, během kterého spojí ruce tak, jak to vídáme na symbolech vytesaných na náhrobcích, nechá si do dlaní skanout požehnání Nebes, potom ruce vztáhne k lidu a pronese své požehnání. Obraz rukou je i symbolem rituální čistoty.

Rostlinné motivy nejsou pouze samoúčelně dekorativní. Květ, výhonek, rostlinný motiv - to vše vyjadřuje neuvěřitelnou naději na budoucí skutečnost /vzkříšení z mrtvých/ a zároveň pomíjivost lidského bytí. Asi nejznámějším žalmem je v tomto smyslu Žalm 72, kde se o vzkvétání a květu hovoří hned na několika místech. Dále pak v Příslovích 11.28. "Kdo doufá ve své talenty, klopýtne a padne, ale spravedliví jako ratolest pokvetou".

Svíce /svícen/ je dalším symbolem, který je věřícímu Židu naprosto srozumitelný. Je psáno "svíce nohám mým jest slovo Tvé a také duše člověka je svíce Hospodinova". Nebo "Kdo činí nepravosti, zhasne svíce jeho". I v křesťanství je symbol svíce znám - třeba zapálení křestní svíce jako počátek života v Kristu a jeho hoření a spalování až ke konci života, kdy používáme termín "zhasnul jako svíčka"..

Někdy bývá koruna podpírána figurálními motivy /dvěma lvy, jeleny nebo jinými zvířaty/. I v těchto případech se můžeme spolehnout na slova Tóry. Veškerá zvířecí i jiná symbolika vychází ve svých kořenech z tzv. Jákobovského požehnání, které praotec Jaakov udílí dvanácti čeledím Israele v závěru první knihy Mojžíšovy.

Symbol mušle v dolní části macevu je dle ústní tradice jakýmsi podpisem Mušlovské kamenické dílny /nedaleko Mikulova/. Symbol kotvy může spadat do znázornění profese pohřbeného, nejspíše námořníka.

Symbol přesýpacích hodin nejspíše není třeba nijak objasňovat, neboť od samého zrození nám již běží čas, který bychom měli využít k tomu, abychom před Hospodinem mohli složit účty ze svěřených hřiven a jejich pozemskému rozmnožení.

Šesticípá hvězda /hexagram/ byla původně magickým znamením neboli Magen David /Davidův štít/. Tento symbol se v židovské mystice často objevuje s pěticípou hvězdou tzv.pentagramem, tzv. Šalamounovou pečetí. Magen David se stal v polovině 16. století součástí emblému pražské židovské obce a během několika let se rozšířil i do ostatních částí diaspory jako obecný symbol židovstí.

Moderní židovské náhrobky již často žádnou symboliku nemají a některé se přibližují těm křesťanským, které známe z našich hřbitovů, tedy pouze označením nebožtíka jménem a rokem zrození a skonu. Na rozdíl od křesťanských náhrobků ale popisují charakter a život nebožtíka.

Nebo jen uvedou jméno bez dalších údajů.

Židovské hřbitovy /jak ten v Osoblaze, tak i jiné známější/ skýtají zajímavý pohled do dávné historie našich spoluobčanů, jejich víry a stylu života.

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 11.8.2016 8:08 | karma článku: 30.07 | přečteno: 5116x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.43 | Přečteno: 681 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.57 | Přečteno: 2466 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 306 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.48 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...