Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechali byste se očkovat proti Ebole?

Pokud by se ona nemoc objevila v naší zemi, což není vůbec vyloučeno, asi jen málo občanů by onu zatím hypotetickou možnost nevyužilo. Důvodem očkování by byl strach z onemocnění s vysokou úmrtností.

Zjednodušeně řečeno, očkování /neboli vakcinace/, je systém, kdy je do organismu vpraven oslabený původce nemoci, který vyvolá patřičnou reakci organismu s vytvořením protilátek proti chorobě. V okamžiku setkání očkovaného jedince s infekčním agens je organismus na nemoc "připraven" protilátkami a nemoci se účinně brání. V drtivé většině případů člověk prakticky nepozná, že se s nemocí setkal a dokladem je jen zvýšená hladina protilátek v jeho krvi jako doklad, že se o původce nemoci "otřel". V horším případě má nemoc jen lehký průběh.

5. února 1874 zavedl říšský kancléř Otto von Bismarck povinné očkování proti neštovicím a to u dětí do dvou let věku, které nemoc ještě neprodělalo. Byla to reakce na epidemii z období německo francouzské války v letech 1870-71, kdy byla z Francie tato nemoc zavlečena do Pruska, kde na ní zemřelo více jak 60 tisíc lidí. I tehdy musel bojovat s předpojatostí a odporem, nicméně úspěch tehdy překonal veškerá očekávání. Zbývá dodat, že neštovice byly v 70. letech minulého století eradikovány /zcela odstraněny/ v programu Světové zdravotnické organizace, na němž se podílel český profesor Raška. 

Komunistický režim měl spoustu negativ, o nichž netřeba hovořit. Měl však svá pozitiva a jedním z nich bylo povinné očkování proti nakažlivým nemocem. Málo se ví o tom, že ČSSR v letech 1957-1959 zahájilo plošné očkování dětí proti dětské obrně /poliomyelitida/ a to vakcinou, vynalezenou americkým virologem A.B. Sabinem. V druhé polovině roku 1960 se na našem území již nevyskytl žádný případ. Naše země tak dosáhla jedinečného úspěchu jako první na světě a teprve po nás se postupně přidávaly i vyspělejší západní země. Možná by nebylo od věci, aby se k tématu očkování vyjádřili dožívající postižení senioři, kteří ještě nebyli v programu očkování proti dětské obrně a celý život měli vážné motorické omezení. 

Protesty současných odpůrců očkování vycházejí z prostého faktu, že ony nemoci se u nás buď nevyskytují, nebo je jich jen zanedbatelné množství, které je statisticky nevýznamné. Tento fakt dodává odpůrcům pocit zbytečnosti očkování. To, že se choroby u nás momentálně neobjevují však neznamená, že nejsou hrozbou. Současný globální svět, kdy se jedinec v inkubační době /tedy ve fázi, kdy o své nemoci neví/ ocitne za 12 hodin na druhém konci světa, umožňuje nevídanou rychlost šíření nemoci. Žádné i sebedokonalejší zdravotnictví a kontroly na letištích tento způsob šíření nemoci prostě nezastaví.

Argumentem odpůrců bývají rovněž komplikace očkování. Jak vám sdělí pediatři, jde o nevýrazné potíže, kdy dítě po očkování může být mrzuté, mírně se mu zvýší teplota, vše za pár dní odezní.  Závažné komplikace jdou téměř vždy na vrub přehlédnutí již běžící nemoci dítěte, které oslabeno dostává další infekční agens a nemoc může propuknout. Velmi pečlivé testy vakcín prakticky vylučují možnost vadného očkovacího materiálu. Skutečných komplikací je mnohem méně, než je jejich publicita.

Jednou ze základních funkcí státu je ochrana jeho obyvatel. Ohrožení může mít různé podoby, pandemie infekční chorobou je jednou z nich. Striktní dodržení očkovacího režimu u všech obyvatel je v tomto směru více než žádoucí. Při poklesu počtu očkovaných se může stát, že se i očkovaný jedinec setká s masivní infekcí od neočkovaného, kdy mu jeho "ochrana" tolik nepostačuje. Takzvaná svoboda jedince /většinou jde o rodiče dítěte, kteří brání očkování/ narazí na svobodu druhého, který chce být od vážné nemoci ušetřen. Pokud by rodina žila zcela osamoceně v lesích a neměla kontakt s civilizací, bylo by možné považovat očkování proti infekčním nemocem za zbytečné. Ve střední Evropě takových míst moc nebude. 

Je otázkou, jestli i očkování proti nemoci, která nemá onu pandemickou vlastnost /kupříkladu klíšťová encefalitida/, je pouze a jen otázkou jedince a jeho svobodného rozhodnutí. Invalidizace zcela zdravého člověka, který podcenil riziko a byl infikován, stojí společnost nemalé prostředky k jeho životu. Z tohoto pohledu je i "soukromé" očkování celospolečenský problém.

Je třeba si položit otázku: byli byste klidní, pokud by do školky, kam chodí Vaše dítě, bylo přijato dítě z oblasti, kde se vyskytuje virus Eboly? 

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 5.2.2015 7:24 | karma článku: 15,19 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 24,81 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,88 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2954x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2901x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,50
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám