Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J51a59n 24K17a35r55a60s93e88k

5. 12. 2021 22:02

mne by fakt zajimalo, jestli se autor s celou problematikou skutecne zabyval - myslim tim, proc byl napr. ten Egon Krenz take odsouzen.

Takove obsahle vysvetleni je mozno precist tady:

https://www.abclinuxu.cz/blog/sekblog/2019/12/cap-nosi-deti-a-capice-je-zabiji

Podle toho textu by Strougala mohhli odsoudit, jestli by se nasly nejake papiry, ktere by vzdalene mohly mit neco spolecneho s ochranou hranic. U toho Krenze to bylo tak, ze v roce 1985 byl clenem politbyra, ktere 'vzalo na vedomi' zpravu referatu ochrany hranic NDR s tim, ze pohranicnici i nadale budou delat vsechno proto, aby zajistili nepruchodnost hranice.

Je to pravne na hrane, protoze ti lide zastreleni na hranicich by zemreli i tehdy, kdyby ten referat zadny 'nic nerikajici 25-ti strankovy blabol' nezaslal.

Proste hledali a nasli. Je to dost ubohe.

1 2
možnosti
Foto

Ještě se vracím k argumentaci, že v Německu se ještě 76 let po změně režimu staví před soud téměř století dědkové za zločiny spáchané za války. Ano, ale jedná se o pěšáky, nějaké ty dozorce z koncentračních táborů, kteří se dlouho kdesi skrývali. Vrcholní představitelé režimu byli souzeni v Norimberském procesu a u jiných soudů v Německu a jinde - krátce po válce. I vrcholný představitel režimu NDR Egon Krenz byl v Německu odsouzen v devadesátých letech minulého století - tedy opět krátce po změně režimu. Mimochodem i on byl obviněn za mrtvé, kteří se pokoušeli překročit vnitroněmeckou hranici.

Lubomír Štrougal byl 17 let předsedou federální československé vlády. Celá jeho politická kariéra byla známa. Po změně režimu neopustil zemi, nikde se neskrýval, jeho adresa byla známa. A teď 23 let po změně režimu má být najednou obnoven proces s ním. Připadá mi to celé falešné, jako alibistická hra na spravedlnost.

1 3
možnosti
Foto

Pokud jste pozorně četl, tak předmětný soud se týká občanů NDR. Podnět přišel z německé strany. Naše orgány, kde je ještě spousta soudců z minulého režimu, mlčí. Alois Grebeníček 7 let unikal soudu nějakým potvrzením, že není zdráv, i když vesele ryl na zahrádce, Soudkyně Veselá z Uherského Hradiště jej nechala být.....

Skutečně u nás seděl pouze Miroslav Štěpán (odseděl si tuším dva roky), pak ještě sadista Mácha, který ubil k smrti faráře Toufara a Brožová-Polednová z procesu s Miladou Horákovou. Jinak jsme takoví milé přejícní, hledáme omluvy a nahlížíme na disidenty přes prsty, protože oni se vlastně měli moc fajn. Doba bolševické vlády je již často zobrazována jako idylická, koneckonců, "nebylo tak zle".

Což zakládá dračí vejce, pane Krausi, do budoucna. Protože se opět může najít kdosi, kdo začne určovat, co smíte a co ne. Tady vůbec nejde o Štrougala a Vajnara. jde o princip, že podobné jednání, které vedlo ke smrti nevinných, je prostě zločin.

Začínám se divit, že stále nechápete, o čem je můj blog.

4 1
možnosti
Foto

L56e89o34š 34R64y71š44k84a

5. 12. 2021 8:41

Díky Tomáši za skvělý článek.

Jaksi nám stále schází paměť. Pokud ji nebudeme mít, mohou se najít v budoucnu noví Štrougalové....

3 1
možnosti
Foto

V budoucnu najít? Vždyť jich je plná republika a jeden z nich je dokonce předsedou vlády, i když v demisi.:-)

4 0
možnosti
Foto

Nemám žádný důvod obhajovat funkcionáře bývalého komunistického režimu, ale přirovnávat Lubomíra Štrougala k Adolfu Eichmanovi je hodně přes čáru. Za jakou část své kariéry má být Štrougal souzen? V letech 1961 až 1965 byl ministrem vnitra ČSSR. Za jeho éry bylo vypnuto vysoké napětí v drátech na hranici. Těžko by jste po něm tehdy mohli požadovat, aby hlídání hranice úplně zrušil. V letech 1971 až 1988 byl Štrougal předsedou federální vlády. Za toto období má být stíhán? Kdybychom to brali takto, museli by být trestně stíháni i Marián Čalfa a Alexander Dubček. Pokud vím, tak z vysokých funkcionářů byl zatím odsouzen jen Miroslav Štěpán. To však bylo krátce po roce 1989. Ale postavit někoho před soud až teď 32 let po změně režimu? To mi připadá zcela nesmyslné jen jakási forma alibismu.

4 3
možnosti
Foto

Štrougal měl patřit k těm lepším, ne příliš hloupým papalášům.

0 0
možnosti
LJ

V listopadu 89 proběhlo tiskem nekomentované jednání, kdy na jedné straně byl Čalfa a spol. a na druhé Havel a spol. Tam se dohodlo hladké předání moci a generální pardon pro všechny představitele končícího režimu. Vše bylo dodrženo.

3 0
možnosti
Foto

Jak to víte, pane Jílku?

1 1
možnosti
Foto

Je zbytečné dělat politické vězně z takto starých lidí, je dobře, že režim netlačí na pilu R^

2 9
možnosti
JF

Dobrý den pane Macku, nejde o to zavírat starce, to máte plnou pravdu, ale o rozsudkem pojmenování zla, jehož plánování a udržování se ti lidé účastnili. ;-)

3 0
možnosti
PK

Asi tam byla nějaká vyšší dohoda aby změna byla sametová. A nebylo to divoké jako v Rumunsku. Pokud si pamatuji tak v NDR - Erich vycestoval do Chile a trest a la Štěpán dostal Egon (Krenz). Nějaké masovější souzení s Enderáky nebylo a že tam byl režim horší než u nás. I když v jiných podmínkách - cítm takovou dohodu i dnes - když AB předáš v klidu moc tak to v klidu doklepeš. I když tě nezvolíme v třiadvacátým na Hrad (možná budou volby dříve).

1 1
možnosti

Nesouhlas! Kdo má být souzen, musí být souzen! Musíme usilovat o právní stát a ukončit protekcionismus postkomunistických soudruhů! :-)

6 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Bohužel, stále nežijeme v právním státě! Proč? Protože díky postkomunistickým, překabátěným oligarchům a papalášům a díky členům Štrougalova Prognostického ústavu pracujícím pod dohledem ruské tajné služby a řadě našich bezpáteřních občanů je naše společnost, politika, justice, právo i morálka ovládána těmi překabátěnými oligarchy! Nejen Lubomír Štrougal, ale i Andrej Babiš, Miloš Zeman a desítky dalších oligarchů a papalášů jsou beztrestní, protože ovládají nejen politiku, ale i policii a justici!

Je šance na změnu? Je šance na právní stát? Současná nová Fialova pětikoaliční vláda je příslibem změny, pokud ji oligarchové a hradní papaláš dovolí vládnout!

:-)

8 2
možnosti
JS

Promiňte, ale je směšné po 30letech demokracie dávat komunistům vinu za stav, který u nás je.

5 4
možnosti
Foto

Souhlasím s dovětkem, že je třeba je soudit klidně i po padesáti letech. Nejde to srovnávat, ale zločince druhé světové hledají lovci nacistů snad ještě teď.

10 0
možnosti
VV

Ale ty museli ti lovci hledat temer po celem svete a casto pod falesnymi jmeni.

Tito si naopak vic nez 30 let uzivaji extravysokou komunistickou penzi. Ani na tu jim nikdo nedokazal sahnout.

6 0
možnosti
Foto

R^ Kvituji, že do diskuse zatím nepřispěl nikdo postižený Dandovým syndromem, aby se Vás pokusil vyplísnit za zneužití holocaustu k vlastním mrzkým cílům.

Kde žalář nehrozí již, ani trest, tam po tolika letech aspoň slovem zločin pojmenovat má se, ve jménu hygieny duševní, navzdory znalcům služebných, pro obětí i pozůstalých důstojnost a čest.

4 0
možnosti
Foto

Oni dorazí, jeden to objeví a dá echo ostatním.:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám