Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Je to tak! My starší odcházíme do penze, dorost není, stále si ho vyháníme do zahraničí, nyní si pár kolegů zahubíme pro nedostatek ochranných prostředků a ti, co neutečou, budou zahubeni přetížením!

Od počátku upozorňujeme, že politici podceňují práci lékařů, že politici považují za důležitější sledovat neustále se měnící legislativu, že už ani ministři zdravotnictví se v té legislativě nevyznají, ale nejdůležitější je deptání lékařů, kterým je bráněno v práci, kteří jsou omezováni v léčení, kteří jsou dokonce pokutováni za vstřícnost vůči svým pacientům, nekonečné výhružky až milionovými pokutami, pokud tu legislativu neuhlídáme... To jsou podmínky našich lékařů! To by nikdo z ostatních občanů nevydržel a dávno se jim na práci vykašlal. Ostatně také proto je tolik lékařů v politice!

Dnes je obtížné udržet krok v medicíně, přesto se musíme více věnovat dílu našich politiků před vlastním oborem! Jsem rád, že jsem starý a že už dál nemusím sloužit jako lékař! Nemám sil vzdorovat neustálým ekonomickým změnám! Tato společnsot je divná, postkomunistická, více socialistická než realistická!

:-)

1 1
možnosti
Foto

Pane doktore, ale jak z toho ven ??? Jsou to vlastně podnikatelé, jsou to sokromníci. Je to špatně, ale podstatné je, že vystudovaní utečou za hranice a my můžeme fakulty nafukovat a výsledek nebude lepší. Jsem pro placené vysoké školství, nikdo by nestudoval tři vysoké školy najednou, a svého vzdělání by si vážil . Jinak je to vše o lidech. Chápu, že musí mí na složenky a dos navíc na vybavení. Ale když třeba slyším svoji kamarádku jak řeší imlpantát a jak se chová 80% , těch ke kterým a tím přišla tak je mi docela smutno. To už nejsou lékaři, to jsou podnikatelé, kterým vůbec nejde o pacienta ale hlavně co z toho urvou. Ale nejsou takoví všichni. Jsou i velice slušní, schopní a dobří lekaři a těm moc děkuji.

1 1
možnosti
Foto

Začnu od konce. Plastický chirurg, který řeší úpravu poprsí, není lékařem, ale spíše kosmetickým pracovníkem (nechci vést polemiku o psychice žen, které mají pocit velkých či malých ňader). Mluvím obecně. Tam jde vedle dobře odvedené práce jistě i o kšeft.

Bavme se o těch lékařích, kteří opravdu léčí nemoci. Za hranice utíká cca 1/5 všech, co odpromují. Zbytek zůstává. Není to primárně o penězích (jistě taky), ale o katastrofálním systému postgraduálního vzdělávání, které potřebuje každý lékař, aby mohl pracovat samostatně. Tím, že vlády (počínajíc ta vedená panem Klausem) a všechny následující měly lékaře na háku, ti začali utíkat pryč. Všem to bylo jedno, protesty lékařů byly zesměšňovány ( i tady na blogu ). Pak se nikdo nesmí divit, že medicína přestala být atraktivní, že nastal velký pokles absolventů v tomto oboru. A ti starší, co přesluhují, jsou buzerováni tím, co jsem popsal. Mám do pense 4 roky a jsem rozhodnut v den odchodu zavřít ordinaci. Nechám si někde v nemocnici malý úvazek (den-dva), abych nemusel jíst suché pečivo z mikrodůchodu,na který jsem vydělal za svůj život jistě mnoho milionů. A to jen proto, že mne prostě nebaví se hádat s nějakým úředníkem, kupovat nové moduly jen proto, že v čele vlády je nenažraný jedinec a ministryni financí dělá žena, která není schopna řídit ani zapadlý fast food. Podobný názor má mnoho mých kolegů. Kdo Vás pacienty bude léčit? Nikdo, lékaři nebudou. Řekl bych, že to co nás za 4-5 let čeká, je ve srovnání se současnou pandemií mnohem horší pohroma.

Pěkný večer.

7 0
možnosti
MK

Jistě máte , pane Vodvářko, v mnohém pravdu, ale cíleně se odvolávám na vyjádření p. Šika níže; problém s chybějícími lidmi je skoro všude. A není řešením, které jste s mladými doktory naznačil, vždyť v celém zdravotnictví chybí tisíce lidí!

Rovněž se nedá říci, že ročníky, které přicházejí do produkčního věku, jsou tak výrazně slabší. Jedna z příčin jsou odchody do zahraničí, ale stačí se podívat na vysoký nárůst různých nových humanitních oborů, u kterých budete mít možná i Vy problém se specifikací a současně na uplatnění absolventů. Tisíce jich končí ne u toho, co vystudovali, ale v často nepotřebných (ne)ziskovkách, hlavně že mají titul.

Pokud jde o Váš obor, je jistě náročné vystudovat klasickou medicinu a tak těm, kterým jde více o prodloužení studentských let, volí raději snadnější obory. Podobný problém má i učňovské školství, i když příčiny jsou odlišné.

Troufám se domnívat, že budete se mnou souhlasit, že stát se v této oblasti nechová jako správný hospodář, v tomto případě s nastávající lidskou pracovní komoditou.

0 0
možnosti

lékařů u nás málo není - máme jeden z největších počtů lékařů na 1000 obyvatel.

Kritika nepotřebných humanitních oborů (pozor - ne všechny jsou nepotřebné!) - fajn, ale nemá s počtem lékařů co dělat, i kdyby neexistovaly, tak jejich studenti by na medicínu stejně nešli.

A jak by se měl stát chovat? Jako za socíku - přidělovat lékařům místa - a kdyby je odmítli, nenechat je ve zdravotnictví pracovat? Tak by odešli do zahraničí. Takže zadrátovat hranice?

Jediné řešení jsou dva kroky: Jak se píše v článku - snížit byrokracii a pak zploplatnit studium VŠ, přičemž pro státem preferované obory tyto poplatky snížit či jinak kompenzovat.

5 1
možnosti
DV

D48a16v28i24d 63V34l10k

12. 3. 2020 11:59

Možná je teď správná doba poukazovat na to jak důležité je funkční zdravotnictví. Slušelo by se třeba těch 6 miliard co se vyplýtvají na slevy na jízdném přesunout na opravdu důležité věci. Díky TomeR^

7 0
možnosti
Foto

Davide, Ministerstvo zdravotnictví má o tomto průšvihu informaci cca 3 roky. Dokonce i tu, že bude hůře, protože lékaři prostě nebudou, věkový strom ošidit nejde. Nahradit chybějící lékaře těmi z Ukrajiny nejde, ti naopak mizí do Anglie, taktéž Slováci, kde není jazykový problém.

Místo nápravy se peníze nasunují do PENAMu, jízdného atd.

Takže suma sumárum - až budou někoho bolet záda a nebude moct najít doktora, může to vyřešit tím, že si koupí jízdenku do Pelhřimova a v nádražní kantýně pár koblih.

10 0
možnosti
MB

Už minule jsem psal, že ideální je, aby věci fungovaly samospádem. Na straně jedné stojí tvořivý - samostatný člověk a na druhé to všeobecně cílené "Tolépe". Pochopitelně nelze odmítat Normy, Zákony, Vyhlášky, Kontrolu. Jde o její rozumnost a míru obtěžovatelnosti .Vypařuje se role státu metodická - Je nahrazovaná represemi !

Jsme svědky neuvěřitelných paradoxů. Počítače zjednodušují komunikaci - Papírů přibývá. V nařízeních se již nedá vyznat - Zřizují se komise, pro umenšování komisí ! Platíme si systém, stát, má nám sloužit. On prosazuje - to zcela opačné. Bobtná, jako fazole, aby nám bylo lépe. Neúměrně je zavalen, už kde kdo. Pro jistotu i běžný nekonající občan - daněmi. Břemeno je rekordní, inflace je rekordní - sužovatelnost je rekordní ...

Nevím, zda si kdo uvědomuje, že zrod jakéhokoliv vládního nápadu - S sebou nese zvýšené náklady. Kadeřnici, řezníkovi, doktorovi, malíři pokojů - (komukoliv), je v podstatě přikazováno = Rozšiř si svůj štáb ! O znalce PC - ajťáka, právníka, sledovatele všeho se měnícího, písaře. Věci neběží samospádem ! Rozborem zjištěno, že tady skutečně někdo vadí! Je to ta osoba samostatná a tvořivá. Nedá si furt pokoj ! Stát je mazaný, i to promyslel - Určitě někdy půjde i na Stavební úřad, to si užije - My jej varovali ! ! Opravdu - To je to lépe ? ... :-)

11 0
možnosti

Levičácký stát představuje konec civilizace? Asi ano! :-)

0 1
možnosti
Foto

J29a66n 17Š96i18k

12. 3. 2020 10:22

Máte pravdu pane Vodvářko. Jenže nejde jen problém zdravotnictví a podle mě je těžko říci, jaký recept na to vlastně existuje. Podobná situace je ve stavebnictví, když praskne voda v baráku jste týden bez ní, než někoho seženete. Na revizi plynového kotle jsem čekal půl roku a na kontrolu boyleru mi servisní pracovník mezinárodní firmy řekl, že nemá čas. Barvu na oprýskaných oknech mi jediná firma v kraji spraví, ale mám si zavolat až za rok. Můžu prý kontaktovat jednoho pána v důchodu...A je to jedna profese vedle druhé. Nemyslím si, že je to jen tím, že mladí nechtějí dělat. Možná jde o to, že aktuálně chybí lidi ze slabších ročníků a asi nezbyde než čekat na generaci silnější. Jedno je jisté. Okna si spravím sám a bojler koupím jiný. Ale až mi rupne koleno, tak to si neopravím a budu čekat půl roku ;-( Kde hledat východiska? Myslíte, že zakopaný pes je jen v té administrativě? Možná je těch příčin daleko více. Hezký den

4 0
možnosti
AT

Co se týká řemesel, sleduji, že se situace začíná pomalinku obracet nebo alespoň se nezhoršuje. Se zvýšením hodinové sazby za řemeslné práce začaly být i tyto obory lukrativní. Ve zdravotnictví se ale zásahu tržních mechanismů nedočkáte. Tam musíte čekat na rozhodnutí dobrotivého státu.

0 0
možnosti
Foto

Překážky, které popisujete musí překonávat každý podnikatel. Ten se navíc nestará o pacienty, ale o zaměstnance. U nemocného lze očekávat pokoru a úctu k osobě, která ho "zachraňuje". U zaměstnance, kterému dává zaměstnavatel práci a příležitost k obživě, tohle nečekejte. Sám jsem jich zaměstnával i 85. Když se ohlásila nějaká kontola - bezpečnost, sociálka, požárníci, FÚ, tak jsem si naplánoval služební cestu a přehrál je na někoho. Sledovat, jaké zbytečnosti řeší, je utrpení.

1 2
možnosti
DNP

No, jenře jiný (nezdravotnický) podnikatel si tyto problémy vyřeší započtením do koncové ceny, což ZZ nemůže. Za další, normální podnikatel není omezen tím, že nesmí službu odmítnout. Už trochu chápete rozdíl?

4 0
možnosti
DH

Velice si vážím, že přes všechny ty klacíky, které jsou vám házeny ze všech stran pod nožičky, jste ještě nic nevzdal. A neodešel třeba do nemocnice, kde by byl jednak Váš příjem byl "sice o fous nižší", jak píšete že je tomu u Vašich mladších kolegů.

Ale co je hlavní!

Tam byste určitě neměl čas věnovat se v pracovní, či ordinační době Vaší současné praxe, vymýšlení a psaní svého tradičního blábolení, účasti ve zdejších diskusích a podobného přínosného konání jimiž oblažujete nás, Vaše oddané čtenáře.

A to by fakt byla věčná a věcná škoda.

0 13
možnosti
KL

Ale vždyť to je jeho věc, jestli denně ošetří třicet pacientů nebo žádného, ne? Jsou to jeho peníze, jeho rozhodnutí, jeho čas. Nebo vy Dr. Vodvarku živite, že se starate? A mimochodem, Vy v práci nejste?

9 0
možnosti
JF

Pane doktore nezoufejte, ANO, bude líp! ;-)

2 1
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,51
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám