Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IA

Utrpení pana faráře Toufara je stálou připomínkou, že ze zla nikdy nemůže vzejít dobro, jak si to někteří lidé představují. Osobně jsem neměla ani odvahu shlédnout celý film, ale matně jsem si to zapamatovala, když o tom mluvil můj dědeček. Tento strašlivý akt předčil všechno, co člověk může pokládat za hrůzu po době holokaustu, po Norimberském procesu a jiných aktech, které jsou schopné soudit tak sílené zločiny. Je to tak nepřípustné po všech stránkách a strašlivé i z té strany, že se proces nekonal. Mácha nebyl jediný, který je viníkem a jakoby nezáleželo na každém člověku, zvláště zvěrsky umláceném a bez jediného obhájce.

1 0
možnosti
Foto

L62e57o96š 97R12y17š12k49a

26. 2. 2020 20:49

Díky mnohokrát za připomínku tohoto statečného kněze. Včera jsme v Číhošti natáčeli s televizí Noe a i po 70 létech je ve vesnici, odkud P. Josefa Toufara unesli, cítit smutek a bolest. http://www.tvnoe.cz/porad/27008-zive-s-noe

1 0
možnosti
Foto

R^ Karma, lépe bych to rozhodně nepodala. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, rád se k Vašemu článku vracím...

Je totiž psán "sub specie aeternitatis". Jsem si jistý, že na věčnosti se bude muset každý člověk podívat do tváře pravdy: sadistický vrah anebo terorista, nájemný zabiják, bachař z koncentráku, atd. bude muset pohlédnout do tváře svých obětí. To platí pro nás pro všechny. A tak je nadčasová i Vaše otázka o možném setkání vyšetřovatele Máchy s P. Josefem Toufarem. Četl jsem někde, že Urválek skončil sebevraždou. Je kolem toho dost a dost propastných otázek.

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

1 0
možnosti
PB

Karma. Není co dodat.

2 0
možnosti
JK

J94a37n 25K73o46z61á34k

26. 2. 2020 0:39

Komunismus byl něco tak strašného, že by na to neměl nikdo soudný, vzpomínat v dobrém.

1 0
možnosti
Foto

Zločinný komunistický gang v čele země naléhal na vyšetřovatele, aby Josefa Toufara zlomili stůj co stůj. Byla to naprostá propagandistická priorita. Gottwald chystal projev k výročí února , měl v úmyslu v něm Toufarovo "přiznání" triumfálně oznámit a zároveň vyhlásit nesmiřitelnou válku proti církvi. Byl naštvaný, že to s Toufarem "nevyšlo" a brzy si zchladil žáhu vyhlášením Akce K, což bylo gangsterské přepadení klášterů. Za styl, jakým byly kláštery přepadeny, by se nemuseli stydět ani nacisté. Řeholníci, kteří byli zatčeni a vězněni za protektorátu říkali, že komunistická horda se chovala ještě hruběji a sadističtěji.

3 0
možnosti

R^R^R^

Díky! Na jedné straně světec příkladného života umučený komunistickou nenávistí, na druhé straně komunistický nenávistný vrah, který nedovedl pochopit, proč za umučení P. Josefa Toufara nedostal metál, ale byl kázeňsky potrestán! Smrtí P. Josefa Toufara zabránil monstrprocesu, se kterým komunisti počítali!

:-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS