Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tomáši, moc děkuji za Váš blog, velké téma k hlubokému zamyšlení pro mne, která má již něco odžitoR^V

1 0
možnosti
Foto

J13a64n 79Š85i69k

30. 8. 2019 12:54

Děkuji za článek. Nedávno jsem sledoval dokument z období heydrichiády a pamětníci zde uváděli pro mě zajímavou věc. Po návratu z koncentračních táborů nebyli schopní svým dětem sdělovat, své zážitky. Až po narození vnuků a vnuček z nich spadl jakýsi blok a najednou považovali za svou povinnost své vzpomínky předávat dále. Začali například jezdit na besedy, do škol, apod.. Je velká škoda, že neexistuje více záznamů rozhovorů, než je jich teď! V témže dokumentu jsem viděl, že Židé nepovažují výraz holocaust za výstižný, přestože toto anglické slovo znamená katastrofu, zničení nebo masakr. Používají slovo šoa, které v hebrejštině značí zlo nebo nespravedlnost. Zlo. Toto slovo považuji rovněž za daleko výstižnější.

4 0
možnosti
Foto

Díky za vstup, pane Šiku. Při rozhovoru s paní Erbenovou jsem se jí přímo zeptal, proč ona sama nechce o těchto věcech hovořit. Odpověděla mi, že ty věci má jakoby zasunuty v šuplících, o nichž ví, kde jsou, ale že je neotvírá. Mívala zpočátku děsivé sny - po narození prvního syna, kdy se jí zdálo, že jí ho na rampě koncentráku berou z náruče. Její manžel vždy vzal dítě z postýlky a dal jí ho do rukou. Postupně tahle šílená noční můra odezněla. Nedivil jsem se, že se k tomu nechce vracet. Podobné to měla spousta lidí. Nicméně po nějaké době někteří pochopili, že bez jejich svědectví se stane, o čem píšu v úvodu blogu. Že dojde k relativizaci, zapomnění.

Pěkný víkend.

4 0
možnosti
JL

Přečetl jsem nedávno Útěk z Treblinky. Je to děsivé čtení...Na téma úvah, proč "kulturní Němci", a jak to že, někdo realizuje klidně genocidu, mne napadá: psycholog C.G.Jung řekl o Germánech, že zůstali v podstatě pohany a Hitler vystupoval jako mocný šaman, jehož volání vyslyšeli. Tolik ke kulturnosti. Kulturnost ani vzdělání nic nezaručují, protože rozhodují i další bio-faktory. Homo sapiens je velmi násilnický, celou svou historii jen bojoval o přežití, zabíjel, co bylo slabší a neustále bojoval o moc mezi sebou. Loupež a vražda, ničení - to bylo vždy a Němci to industrializovali. Všechny okrademe a všechny zabijeme. Podstatou života je boj o přežití, silnější sežere slabšího...Ničení se objevuje v židovské Bibli velmi často už například v tzv. potopě světa - Bůh se přece rozhodl zničit komplet nedokonalé lidstvo, pak se slitoval nad Noem. Atd atd. Znáte to.

2 0
možnosti
JR

J68a95n 64R24á39ž

29. 8. 2019 21:11

Je dobře připomínat, jakých zrudných zločinů se Němci dopouštěli a nejenom na Židech a hlavně také co tomu předcházelo.

Například, že na holocaust bylo "zaděláno" u Němců daleko dřív než po politickém a ideologickém vítězství nacismu. Německý filozof Johann Gotlieb Fichtel už na přelomu osmnáctého stol. vyslovil teorii, že ne všichni, kdo mají lidskou tvář, jsou lidé. Což nacisté převzali a razili později Němci všeobecně sdílené přesvědčení, že Židé nejsou lidé a podle toho se k nim chovali. Je bláhové razit myšlenku, že takto smýšlela jen menšina Němců. Kdyby tomu tak bylo, nemohl by mít nacismus, se všemi svými zrůdnostmi, u Němců tak masovou podporu.

3 0
možnosti

R^

Díky za potřebnou připomínku!

Stojí mi nad tím rozum, proč zrovna Židé jsou odjakživa pronásledovaným národem. Svědčí to o jejich vyvolení?

:-)

3 1
možnosti
JR

J14a65n 38R72á70ž

29. 8. 2019 21:53

Židé jsou v mnoha směrech vyjímečnï...... ale hovořit o tomto národu, že je vyvolený, to rozhodně ne! To "výjimečné" se totiž nedá vztahovat na všechny jeho příslušníky.

1 0
možnosti
FL

"Jak říká Marek Orko Vácha, měli jsme jako Češi dost štěstí, že jsme se narodili o nějakých 500 km více na východ. V opačném případě bychom byli součástí oné mašinérie..." - Tady Vácha vaří z vody. Nemáme stejnou povahu jako Němci, hlavně tu jejich poslušnost, svých jakkoli šílených vůdců. Němci dnes souhlasí s názorem, že příčinou holokaustu nebyl antisemitizmus, ale poslušnost.

2 1
možnosti
Foto

Že ne? A co zvolení 99,99% komunistů ve volbách v letech 1948-1989. My jsme byli velmi poslušní. Celý národ byl proti Chartě, proti NATO atd.

1 0
možnosti

Zejména za ten předposlední odstavec R^R^.

2 0
možnosti
Foto

Ten odstavec je velmi, velmi výstižný a varovný

2 0
možnosti
Foto

Co je šoa, lze také přiblížit na detailnějších příbězích. Můj otec studoval těsně před válkou na gymnáziu v menším městě a měl ve své třídě řadu spolužáků ze židovských rodin. Za války potom přišly transporty a z otcových kamarádů ze školy se vrátili domů tuším jenom tři. Všichni ostatní zahynuli. Dva z nich ještě v šedesátých letech poměrně pravidelně navštěvovali naši rodinu. Jednoho z nich si dobře pamatuji. Byl přátelský, otevřený a zvláštním způsobem, pokojně a bez zášti vyprávěl o tom, jaký byl život v koncentráku. Hladověli k smrti, dostávali jen občas plesnivé slupky od brambor. Říkal, že racionálně vzato se to nedalo přežít, ale pak dodal: "Chtěli jsme přežít, a tak jsme přežili. Rozumem to však vysvětlit nejde".

6 0
možnosti
JR

J18a34n 81R70á52ž

29. 8. 2019 22:08

Asi Vám neřekl všechno. Já od jednoho přeživšího detaily jak přežíval slyšel a nebylo to sice nijak přívětivé, ale velmi inspirativní a drsné vyprávění. Od té doby jsem velmi rezervovaný k příběhům z toho prostředí, jejichž většinu tak považuji za báje.

Pravdě podle mne je hodně blízký román od Remarqueho "Jiskra života"

0 0
možnosti
Foto

Karma, a nám všem přeji nezapomínání...R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,35
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám