Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, katolická církev řeší opravdové problémy, biskupové píší jasně např. o pasti tzv.umělého oplodnění. Tento nešťastný, nemravný a vražedný zásah do života společnosti pan bloger Vodvářka hájí svým blogem-článkem, v diskuzi se své obhajoby zříká. Podle blogu to není opravdový problém, za opravdový problém (kolik lidí jen v naší zemi je zasaženo skutky spojenými s činností umělého oplodnění, kolik žen ještě musí zemřít na následky hormonálního bombardování atd...) Za opravdový problém označuje katolík a tedy můj bratr a bratr otců biskupů, špinavé nařčení nějakého kněze formou me-too. Slušný člověk si může přečíst reakce a informace například pana biskupa Kročila a zjistit, že jediný svědkem potvrzený skutek, kterého se nařčený kněz dopustil, bylo otcovské pohlazení před 25ti lety.

Celá česká církev je špiněna pomluvami o neřešení, přitom každá snaha o řešení byla ukončena neinformováním a nespoluprací domnělých poškozených. Tím neříkám ani nechci říct, že vím o vině či nevině obžalovaného kněze. Toto bezprávné jednání médií proti církvi jednoznačně překračuje zákon špinění dobrého jména a lynčování osob, jimž nebyl prokázán žádný trestný čin. Je třeba si vybrat, v jaké společnosti chceme žít: Buď ve státě kde platí právo, nebo ve fanatické společnosti, která zlynčuje každého hned po bezprávné pomluvě.

1 0
možnosti
Foto

Pane Pavelko, chápu, že máte potřebu neustále psát svůj postoj. já vám ho neberu.

Nicméně, vaše dedukce, že v článku hájím umělé oplodnění a v diskusi se této obhajoby zříkám je dáno jen a jen vaším povrchním čtením.

Takže pro vás - speciálně a naposledy. Umělé oplodnění chápu jako jednu z krajních možností pro pár, který není schopen počít dítě přirozeným způsobem. Tuto metodu nepovažuji za zločinnou, zavrženíhodnou atd. -tedy nic ve smyslu vašeho postoje. Současně chápu řadu problémů, která tato metoda nese. Jsem však nohama pevně na zemi a vím, že žena, která není schopna počít přirozeným způsobem, hledá jinou cestu. A já ji za to nebudu nijak zatracovat a strašit pekelnými mukami.

A to je poslední, co vám v této věci sděluji. Jistě své argumenty užijete lépe a na jiné platformě.

Pěkný den.

0 1
možnosti
Foto

Tomáši, jako vždy, čas ukáže. Domnívám se, že ve věci církevní nauky je potřebné obojí: na jedné straně otevřenost, porozumění době a lidem, na druhé straně pevnost a neměnnost základních pilířů. Vyvažování těchto dvou přístupů je nesmírně citlivé a žádá si velkou trpělivost. A zároveň právě toto vyvažování dává (dynamickou) jistotu. Aurea via media. Proto je církev tak nadčasová a stále životaschopná i po dvou tisících let. Jinými slovy: ani rychlý tlak na pokrok ani přílišná uzavřenost nejsou dobré.

Tentokrát nesouhlasím s některými pasážemi Vašeho textu. A vycházím přitom z osobní zkušenosti, která se přímo týká života mé rodiny a mého letitého angažování se v církevním životě. Není to nějaký teoretický nesouhlas, nejsem na "teoretické pozici", mluvím z osobně prožitých zkušeností.

Ale jinak se mi zdá, že se shodneme v názoru na Marka O. Váchu, jak zmiňujete v diskusi. Rád poslouchám jeho přednášky, mám rád jeho velkou citlivost a otevřenost.

...

R^ Moc zdravím ve sváteční den Zvěstování.

0 0
možnosti
Foto

Marku, také zdravím ve sváteční den. Můj text nemá za účel hanobit církev či podrývat některé neměnné pravdy. Jak píšete, nalézání rovnováhy je vysoce problematické a vždy budou tací, kteří to budou brát úkorně. Jak píše níže panu Pavelkovi, nemyslím si, že vím vše a mám právo rozhodovat u jiných. Čím jsem letitější, tím, mám více a více pochopení pro ty, kteří se plácají životem a hledají pomoc, empatii. Ti lidé kašlou na nějakou církev, o B-hu neví nic. Nijak si neosobuji právo jim sdělovat, co je správné a co už ne. A vězte, že ženských, které nemohou mít děti a mají z toho psychosomatický problém, znám tucty. Sdělovat jim, že umělým oplodněním porušují B-ží vůli by bylo směšné.

Nebudu se chválit, kolik mladých holek jsem odradil od potratu věcnou argumentací. Nepotřeboval jsem k tomu církevní dogmata. Ale u těch, které touží po dítěti a udělají pro to všechno, argumentaci proti jejich záměru prostě nenacházím.

Možná budu po smrti zatracen jako odpadlík. Ale moje svědomí bude čisté.

Celé Vaší rodině přeji hodně lásky. V

2 0
možnosti

D84a51v97i22d 83V92l33k

25. 3. 2019 15:42

Doktore hodil jsem To to do blogera;-)

1 0
možnosti
Foto

Máš to tam taky, kámo.

0 0
možnosti

Chcete vědět pravdu o umělém oplodnění, nebo chcete slyšet jen svou propagandu proti církvi? "Co by gynekolog měl udělat, než pošle ženu do centra asistované reprodukce?

Kromě už zmíněné analýzy délky a průběhu cyklů podle bazálních teplot by měl sledovat hormonální hladiny a v případě patologií nasadit léčbu. Měl by přeléčovat záněty, mohl by provést postkoitální test a při patologiích odesílá na urologii. Měl by nechat ověřit situaci v malé pánvi (průchodnost vejcovodů, endometrióza, stavy po zánětech, tvar dělohy, hysteroskopie), odeslat pár ke genetickému vyšetření a na imunologii, nabídnout fyzioterapii či lázně a samozřejmě při vyšetřování páru spolupracovat s andrologem.

Jaká je úspěšnost takové léčby?

Pracoviště, kde se věnují nadstandardně léčbě příčin neplodnosti u žen, vykazují úspěšnost 70–80 %. A to za výrazně nižší cenu než je asistovaná reprodukce. Průměrná úspěšnost narození dítěte z jednoho cyklu umělého oplodnění činila 11 %. (hnutiprozivot.cz)".

Udivuje mě neznalost lékaře-katolíka, kterému jsou lhostejné důsledky umělého oplodnění

od 100x usmrcování počatých nenarozených dětí, špatný zdravotní i duchovně-duševní stav této "nové lidské populace", až po rozpady vztahů a tuposti zdravotního ublížení od dárkyň vajíček po endokrinologické rakoviny po rozhození celého zdraví ženy. Obhájce takovéhoto jednání proti člověku nemá s člověkem žádný soucit, na rozdíl od biskupů, kteří jednají tak, jak by jednal Ježíš: "Je to těžké, ale toto se nesmí".

1 0
možnosti
Foto

OK, jste ostrý, ale zbytečně. Nikde nehoruji pro umělé oplodnění, pokud jste četl můj text, tak tam nic takového není. Jedná se pouze a jen o alternativu. Mohu Vás ubezpečit, že budu vždy preferovat přirozený způsob. Můj text se týkal toho, že preláti odsuzují něco, čemu v principu až tak nerozumí.

To, že mnozí gynekologové vynechávají postupy, které jste popsal, není vina těch žen, ale systému, který z toho dojí peníze (kliniky skupuje pro Vaši info jistý Andrej Babiš).

Budete se divit, ale vím i o problémech dětí, které vznikly u dětí, oplodněné in vitro.

A teď k úplnému jádru, pane Pavelko. Nevím, jestli máte děti, doufám že ano či že je mít budete. A nejspíše jste šťasten, že je máte. Mohl se stát, že byste je neměl. Vy jako věřící jste možná schopen to akceptovat jako vůli B-ží, ale vězte, že mnohem více žen nevěří a budou to brát jako celoživotní stigma. A na rozdíl do Vás si neosobuji právo tyto ženy zatratit, něco jim přikazovat a poroučet jim. Mám s nimi soucit a empatii právě z důvodů, že jsem podobných žen viděl nepochybně více než Vy. A s přibývajícím věkem jsem velmi opatrný, abych kteroukoliv z nich soudil. Tak, jak to dělají ti, kteří se patlají v teorii, ale o praktickém životě vědí....no víte co.

Pěkný den.

1 0
možnosti

Stojí za to přečíst si rozhovor k tématu umělého oplodnění s knězem a molekulárním biologem Markem Váchou, který přednáší lékařskou etiku na UK:

https://www.respekt.cz/tydenik/2010/48/epidemie-dnesni-doby

Rozebírá problematiku z různých hledisek a nakonec říká: "Já osobně bych byl ale strašně opatrný a netroufal bych si říct, že asistovaná reprodukce je jednoznačně špatná."

3 0
možnosti
Foto

Marek Vácha je jednou z mála opravdových autorit, která vidí svět takový, jaký opravdu je. Navíc má medicínské vzdělání a je docentem etiky - vše dohromady umožňuje komplexní vidění problému.

2 0
možnosti

R^

Asi mám to štěstí, že jsem pastýřský list neslyšel. Je mi z toho smutno. Provalení staletí skrývaného tajemství duchovenstva je krajně nevhodné v době, kdy očekáváme revize mravouky a věrokuky Církve! Nevěřící věří v konec Katolické církve, věřící doufají v sílu Ježíše Krista.

Problém je v tom, že Církev se spokojila s řešením svých hříchů v rámci katolické církve cestou vyznání, litování a odpuštění. Ale oběti zjevně zůstaly opomenuty. I když je možné, že jde o obdobu Me too, Zůstává to závažné zejména v dnešní době!

Je mi smutno. ale co se dá dělat?

:-)

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Pokud dojde na "Lámání chleba", stojím na straně Církví. Považuji tyto za nosiče osvědčených hodnot, které jsou v defenzivě konzumu. Pochopitelně, pak vidím Dogmata - Pro mne úsměvným - Otěhotněním Panny Marie - Konče sexuálními skandály. Jakákoliv modernizace je základnou rozepří - Hlasy pro a proti. Čas, zde prostě teče jinak ..

Osobně, mi nejvíce vadí Celibát! Považuji tento za drakonický přístup - Na odlidštění člověka. Většinově se v rodině řeší = Prachy, výchova dětí, soužití muže a ženy. Je s tím trápení. Přijdu do budky zpovědnice a chci se svěřit. Kdo tam ovšem sedí a hlavně co popisovaného zažil? Bylo by mi sympatičtější, kdybychom se sebrali a šli na pivo. Já bych "Nadával na svou ženu a potomstvo" - Farář, zase na ty své. Mne by to pomohlo - I svatý muž = Je muž - Plujeme na stejné lodi ... :-)

4 2
možnosti
Foto

Souhlas, ale ty osvědčené hodnoty se nějak vytratily. A byly nahrazeny pozlátkem.

6 1
možnosti
Foto

Karma, kterou dávám opravdu velmi ráda. :-) Katolická církev mi připadá jako EU, která řeší ptákoviny místo podstatných věcí.

A to, že se tak zásadně staví proti umělému oplodnění nechápu, když první umělé oplodněnou ženou v historii lidstva byla Panna Marie. Nebo mi někdo povolaný vysvětlí, jak by se jinak mohla stát matkou?:-)

2 2
možnosti

J88a89n 82J96í30l46e53k

24. 3. 2019 18:11

Takhle:

Slova svatého evangelia podle Lukáše.

Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu, a ta panna se jmenovala Maria.

Anděl k ní vešel a řekl: "Bud' zdráva, milostiplná! Pán s tebou!" Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat.

Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce."

Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoli byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova."

A anděl od ní odešel.

4 0
možnosti

Ani vysoké klenby, ani pompezni zlatem zdobené interiéry už lidi do kolen neposlou. Na to, zda se, část cirkevniku pozapomnela...

3 1
možnosti

J22a45n 49J67í55l48e25k

24. 3. 2019 17:54

Také o to nejde, aby se lidé sklonili před pompou, ale před Pánem. Jak se říká při požehnání. "Skloňte se před Pánem a přijměte požehnání." Ta nádhera má velikost Pána oslavit. Jde o to, jak člověk vnímá, jestli jako oslavu, nebo pokus o ponížení, ohromení.

5 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS