Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je však zajímavé, že poslední dobou, se nám ze zemí zaslíbených mnoho lékařů a sester vrací zpět, není to jen pro přijatelněší finanční hodnocení, které u nás nastalo, ale také pro velké nasazení ve službách v zahraničí a co si budeme povídat, ne všichni tam šli dobře jazykově vybaveni a vázne komunikace.

0 0
možnosti

Když tam snáze přišli k atestaci... Proč by se nevrátili? :-)

2 0
možnosti

R^

Bohužel, naši politici užívají zdravotnictví jen ke svým politickým hrátkám, ale skutečné problémy vůbec neřeší! Nemáme peníze na lékaře, na sestery, na vyšetření, na léky... a ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že peníze navíc nemá! Co nás čeká? Tuším, ale bohužel to opět nebude v rozměru svobodných, přirozených vztahů, ale v intenci našeho komunistického, falešného socialistického inženýrství! Dodat budou muset peníze pacienti. Ale nepochybuji, že to nebude cestou funkční, ale pouze cestou dodatečné zdravotní daně! A to bude špatně!

:-)

Další podrobnosti k problému:

https://karolova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=699764

https://karolova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=700946

:-)

0 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, jestli také zvěrolékaři mají choutky jít do zahraničí. Měli by to snadnější, jejich pacienti neovládají žádný jazyk. Lékaře ctím, musí být velkou odvahou vzít na sebe riziko jestli se léčba nebo operaci zdaří R^R^R^R^

2 0
možnosti
Foto

Nemají Horste. Mají své taxy, mají svůj okruh nemocných, nemají zdravotní pojišťovny a dokonce ani ministerstvo - považ !

A vše funguje, jak má.

4 0
možnosti
DS

Díky Tome. Stručné, jasné, výstižné. Snad pochopitelné i pro ty, kdo to pochopit nechtějí nebo je nenapadlo se nad tím zamyslet. Děkuji...upřímně, jsem zvědava, jak se synek rozhodne.R^

3 0
možnosti
Foto

Je to bohužel důsledek nepromyšlené a diletantské politiky Schwarzenbergovy TOP09, resp. Miroslava Kalouska. Pan Heger rozprášil stávku mladých lékařů, nesplmil sliby, které TOP09 jeho ústy dala a toto je výsledek. Zoufalé !!Rv

0 8
možnosti

Vaše myšlení je iracionální, nemáte pravdu! Váš příspěvek sem nepatří! :-)

1 0
možnosti
AC

Děkuji Vám, že jste tento problém nastínil.

Jsem přesně v té situaci, kdy se rozmýšlím, zda to zde (v ČR) ukotvím či se vydám do zahraničí (USA, Švýcarsko, Německo).

Mám to tu u nás zde doma rád. Proto bych se v budoucnu eventuálně i rád vrátil. Budu-li ale upřímný, příčí se mi pracovat v tom socialistickém zdravotnictví, kde je s personálem nelidsky zacházeno a je odměňován směšným platem. Kvalita našeho zdravotnictví je zatím ještě docela dobrá, ale jak to se socialismem obecně bývá - postupně se nám vybarví v celé své krásy a ukáže se, že ta 'kvalita' byla jen krátkodobým úkazem.

Nejsou-li kvalitní lidi, nelze očekávat kvalitní péči.

5 1
možnosti
Foto

Vůbec Vám, vážený kolego, nezávidím Vaše dilema. Mne to minulo, už to tady doklepu, ale mladých nadšených kolegů je mi líto. A taky se tak trochu bojím, kdo mne bude za 20 let (dožiji-li se) léčit.

4 0
možnosti
PK

Před cca rokem jsem poslouchal oficiální diskusi na ČR Plus (o lékařích včetně zubních) - kapacity fakult jsou omezené (nyní má dojít za Babiše konečně k navýšení). Přijímalo se hodně studentů ze Slovenska, kteří dříve tu dost zůstávali, ale trend prý se obrátil - vrací se po studiu domů nebo jdou za lepším na Západ.

Pan Vokoun tu dole píše o Německu, proč i tam jsou problémy - přijímáni jsou gymnazisté jen s prospěchem 1.0. To bych nepovažoval za úplně moudré, ale fakt je, že k nelibosti Rakušanů se tam "cpe" hodně mladých Němců. Je možné, že tam jsou co do požadavků rozumější.

0 0
možnosti
VV

Netusim, zda jsou tam rozumnejsi, ale pro cizi studenty plati vsude vyjimky. Na jakekoliv nemecke UNI mohou studovat cizinci celkem bez ohledu na prospech. Tusim ze je jim vyhrazeno nekde mezi 10 a 20% studijnich mist.

0 0
možnosti
Foto

Jsem si někde přečetl, že do deseti let u nás nebudou řemeslníci, i když to neni asi správné přirovnání nebudou i lékaři? A jak to vyřešíme? U nás ve špitále k všeobecné spokojenosti pracujou ukrajinští lékaři a zdravotní sestry, až dojde tento "zdroj" co bude dál? ZačÍnám si myslet, že v případě dělnických profesí se firmy začnou obracet k řešením, které jsou pro mnohé nepřijatelné.

1 0
možnosti
JR

J71a67n 19R31á21ž

19. 2. 2019 18:58

Že dojde dřív nebo později k obrovské personální krizi ve všech v praxi uplatnitelných oborech, je už dnes zcela zřejmé. K tomu ale dojde mimo funkční horizont dnešních politiků, tak je nic nenutí tento fakt řešit už dnes.

Jak je vidět na příkladu zdravotnictví, kde krize už je (žádný přísun ukrajinských doktorů a sester krizový proces nezastaví), rozhodnout se k smysluplnému řešení nemá nikdo odvahu, protože všichni politici ví, že říznout do bezplatného zdravotnictví a zrůdného systému zdravotního pojištění, znamená politickou sebevraždu. Absurdnost negativního dopadu jednoho pokusu zavedení zcela minimální spoluúčasti pacienta na strany, které těch pár korun poplatku za návštěvu lékaře zavedly, je pro každého politika mementem.

Je to stejné jako říznout do systému veřejného školství, kde bezplatné universitní studium, a to v jakémkoliv, tedy i sebebizardnějším studijním programu, je stále považováno za nedotknutelné občanské právo.

0 0
možnosti
PL

P75e97t31r 11L67a85n53g37e46r

19. 2. 2019 17:09

Odcházejí nejen lékaři a nejen v současné době. Jít za lepší prací je lidská přirozenost. Řešení asi jednoduché nebude. Možná by pomohlo hledat lékaře v zahraničí, lepší finanční i jiná motivace, např být, pomoc při zařizování ordinace a přijímání většího počtu studentů na lékařské fakulty.

2 1
možnosti
DM

V Hannoveru bude lékař vždy placen lépe než v Litomyšli. A v Hannoveru také zaplatí za (prakticky všechny nelékařské) služby také výrazně více než v Litomyšli. Řešením je všeobecně placené VŠ-studium (případně spojené s vázací dobou odpracovanou v ČR), nejen tedy lékařských oborů; a s tím spojené odmítnutí českého zdravotnického supersocialismu.

Text p Dr. Vodrážky je velmi jednostranně orientovaný a je z něho bezprostředně vidět nadřazenost vidění "své" profese oproti jiným. Lékaři jsou placeni velmi slušně (průměrný plat je téměř 70 000 p.m.) a je mezi nimi (kromě desítek excelentních) též nemálo průměrných a slabých. To on přirozeně vidět nechce.... (resp. ví tom, ale nezmiňuje to).

4 2
možnosti
Foto

Problém může elegantně řešit placené studium s krajskými či státními stipendii podmíněnými nějakým časovým protizávazkem, nebo jeho vrácením. Odpadnou ti kolegové, kteří se po promoci o medicinu ani nezavadí (různí foodbloggeři apod.), stoupne nárok studentů na kvalitu výuky (když to holt nebude zadarmo). Studijní komunismus se neosvědčil.

8 1
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,94
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám