Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Troufnu si říct, že drtivá většina těch, kteří dnes velebí dobu před osmdesátým devátým, sametový převrat vítala všemi deseti a změnu chtěli i když žili "spokojeně" ve svém 3+1. Na tu euforii si moc dobře pamatuji. Budoucnosti se báli jen ti, kteří minulý režim spoluvytvářeli na všech úrovních, a teď najednou nevěděli, co s nimi bude. Cítili se ohroženi. Jinak si všichni přáli změnu a byli nadšení, že se to konečně pohnulo jiným směrem. Člověk si z minulosti pamatuje hlavně příjemnější zážitky a pocity a vytěsňuje to špatné.

9 0
možnosti

To je jako s vojnou.

7 0
možnosti
Foto

Obecně se divím,, jak tento národ a možná i mnohé ostatní národy neustále opakuje ty samé stereotypní chyby.

Za tzv. socialismu mě velmi štvalo, že komunisti nenechali na 1. republice nit suchou. Všechno bylo špatně, špatně a zase špatně.

A tu samou píseň pějeme my dnes opět. Ale pokud mohu říci, tak zase stejně špatně. Je totiž nesmyslné říci, že před 40 lety žili lidé špatně. Nežili.

Chyběly jim sice mnohé dnešní vymoženosti, hmotně na tom byli jistě podstatně hůř, nemohli tak snadno nebo vůbec cestovat a přesto žili spokojeně.

Protože prostě měli vše základní, co ke spokojenému životu patří. Trvalé zaměstnání, naprostá většina i odpovídající byt, plat, který sice nebyl slavný, ale po zaplacení základních životních potřeb zbylo ještě na auto a třeba i na tu chatu.

A pravda, režim je v jejich právech osekával, ale na druhé straně je chránil před extrémy. Protože, jestli si někdo myslí, že ke spokojenému životu patří pohled na alegorické vozy duhových exhibicionistů, tak já si to nemyslím.

Věčným novátorům, věčným rebelantům, věčným petentům a věčným demonstrujícím tento režim dozajista více vyhovuje.

Ale ti, kteří měli jednoduchý cíl, chodit normálně do práce, oženit a vdát se, mít děti a ty děti společně vychovávat, tak pro ty Husákův socialismus zase takovou tragédií nebyl.

4 7
možnosti
Foto

A pokud byli naši občané s komunisty zadobře, tak mohli cestovat na východ i na západ, což pan Vodvářka může potvrdit.

Bylo mi záhadou, že se přitom pan Vodvářka s komunisty nijak "neumazal," ale to jsem nevěděl, že mu to s komunisty zařídila Panna Maria, jak psal ve svém blogu: https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=653265

1 4
možnosti
Foto

Taky musíš reagovat na každé duševní uprdnutí komunistických blogerů

7 0
možnosti
Foto

Zvykle tak nečiním dcérenko, ale článek pana Komárka byl svým způsobem zajímavý. Čekal jsem i na diskusi a reakce některých mých "obdivovatelů". Zajímavá sociologická studie.

3 0
možnosti
Foto

Nečetl jsem článek pana Komárka - píše víceméně stále stejně a do článku pana doktora jsem nahlédl jen na mobilu. Přesto ale mám k tomu textu jednu připomínku. Doufám, že není příliš grafomanická.

Za minulého režimu žádná povinnost pracovat či být zaměstnán, jak píše autor, neexistovala. Bylo to opačně. Trestné pod paragrafem příživnictví bylo obstarávat si prostředky k živobytí nebo jejich část nekalým způsobem.

To mohly být krádeže, žebrání, nechat se někým vydržovat a podobně. Ale, tento paragraf zahrnoval také případy, kdy osoba, většinou žena, bývala formálně zaměstnána, ale většinu svých příjmů měla z prostituce.

Z historie známé žižkovské olověné případy, kdy šlo o studentky, které také nemusely být zaměstnané, ale pokud si přivydělávaly (a to značně) prostitucí, pak to bylo trestné.

Za příživnictví by se ale také daly považovat černé sázky na koníčky, pokud by ovšem nespadaly pod jiný paragraf.

5 0
možnosti
Foto

Nemáte pravdu, nebylo to opačně, platilo obojí, povinnost být zaměstnán existovala, podle trestního zákona byl příživníkem ten, kdo se soustavně vyhýbal poctivé práci, což je naplněno tím, že nevstoupí do pracovního poměru a nepracuje. A pak také tím, že vstoupí do pracovního poměru, ale soustavně bezdůvodně nepracuje a vyhýbá se poctivé práci a také tím, že se nechá někým vydržovat nebo si prostředky opatřuje jiným nekalým způsobem. Zákon 140/1961, par. 203. Podle některých zdrojů byla možnost nepracovat pro ženy v domácnosti, kdy bylo třeba prokázat, že manžel ženu uživí. Termín "poctivě pracovat" se jeví jako poněkud komický pro dobu, kdy většina spíše docházela do zaměstnání a snažila se utéct, co nejdřív, nedodržet pracovní dobu, případně ji proflákat, proti tomu je prostituce docela poctivou prací. Jak se říká, pokud je prostituce povoláním, je to celkem v pohodě, pokud je prostituce povahovým rysem, je to odsouzeníhodné.

1 0
možnosti
Foto

Karma, pane doktore, diskuse se raději nezúčastním, mám málo životů a mohla by to být moje konečná.;-):-)

9 4
možnosti
Foto

Já mám, paní Jandová, jen jeden život a ten si hodlám užít. :-)

6 0
možnosti

Ahoj Tomáši, takového tě znám. Napsáno s laskavostí, fakta a bez příkras. Podle mého názoru jsi přesně vystihl to, jak se možná někteří lidé cítí - ztráta určitého typu jistoty. Myslím si, že mnoho čtenářů to buď takto cítí nebo se v tom při troše sebekritiky mohou najít. A to nemám ve všem stejný pohled jako ty.

Velká KARMA

7 0
možnosti
Foto

Možná ne všichni, ale pokud by se někdo z opačného názorového spektra nad napsaným aspoň zamyslel, tak účel blogu byl splněn.

1 0
možnosti
Foto

Asi jste trefil hřebíček na hlavičku, nejdříve jsem se divila, co to píšete. To je přece nesmysl, nikdo příčetný přece nemůže obhajovat kádrové posudky, lidové milice, uliční výbory, pracovní umístěnky, nedostatek běžných věcí, nekonečné pořadníky na byty, auta, bez úplatku ani ránu a další "vymoženosti" socialismu. Ale budete mít pravdu, pan Komárek se zřejmě se socialismem srovnal tak, že uvěřil tehdejší propagandě a kdyby si dnes přiznal, že to nebyla pravda, nejspíš by se mu zhroutil celý život. Takže bych mu vyčetla jen to, že zapomněl na splněné pětiletky, stříbrné odznaky pro pracovní kolektivy (nebo jak se to jmenovalo) a na radost, když kombajny vyjely do polí. ;-D

11 0
možnosti
Foto

Děkuji za pochopení smyslu mého blogu, což se rozhodně nedá říci o některých diskutujících.R^

4 0
možnosti

O75t63a 59K60i47n52c

14. 3. 2018 0:08

Dovoluji si trochu upřesnit váš blog: po změně režimu v roce 1989 se někteří do té doby úspěšní lidé stali neúspěšnými zejména z důvodu, že si neuvědomili, nebo odmítali uvědomit, že pokud chtějí být i nadále úspěšnými, nemohou čekat, že jim režim dá něco zadarmo (zrušily se pojmy jako byla v té době kádrová rezerva), ale musí se stále zdokonalovat místo toho. aby ze všeho obviňovali nový režim. Abych si našel své dobré místo v nové společnosti, musel jsem se též neustále učit novým věcem, neboť účetní a daňová legislativa (což je obor mojí činnosti) doznala obrovských změn. A mohu dodat jen to, že návrat minulého režimu bych nechtěl ani náhodou. A to jsem již v současné době v podstatě spokojeným důchodcem, který si může v létě si užívat moře v Řecku, což mi nebylo za minulého režimu nikdy umožněno, mohu si svobodně vyjadřovat své názory, což jsem taky bez možných postihů nemohl. Ostatně to nemohli ani blogeři jako pan Komárek či pan Petřík - ale jim to bohužel vůbec nedochází.

14 0
možnosti
Foto

Pokud měl pan Komárek názory, které uvádí ve svém blogu, pak je nepochybně svobodně za minulého režimu vyjádřit mohl. Jásající davy na 1. máje a Spartakiáda (ukradená Sokolům), k tomu počty dělníků (proletářů) v jednotlivých oborech, to byl názor vítaný, druhá věc je, jestli si pan Komárek všiml, že to nejsou jeho svobodné názory, ale pouze přejaté. Stokrát opakovaný nesmysl vzal za vlastní a ani si toho nevšiml. :-(

5 0
možnosti

Do práce jsem dneska vstával ve 4.30 a teď jedu domu. A v autě si čtu, co lidi sypou do blogu a je to smutný. Obhajoby lži, neomalenosti, hrubost i hrubky. Takže když člověk narazí na text, který se hloupě nevymezuje a popisuje realitu, jak ji kolem sebe vidíme, mám vlastně radost. Neměli bysme mít ale po tolika letech od listopadu radost z jiných věcí a zážitků?

11 0
možnosti
Foto

Marku, radostný člověk nebude velebit minulý režim, kde bylo tolik zla. Myslím, že Leontýna Chvátalová to píše přesně - připustit na konci života svůj omyl může mít buď zcela očišťující efekt a transformaci do jungiánského archetypu moudrého starce, nebo naopak úzkost a svým způsobem i zlobu sám na sebe, že se mi život nepodařil a že ho už nezměním a měnit nechci. V tom druhém případě mnoho radosti nenajde.

Pěknou středu přeju.

5 0
možnosti

J27a69r36a 11R13a35n23k

14. 3. 2018 0:02

Je to neuveritelne, ale zapadni svet vidi, jak se Ceska Republika riti na Vychod, nejenom CR, ale cele ty V4 - ty posvatne proslovy oslavujici vse v Rusku byly prelozeny a slava vlasti, dozvidame se, jak chudinka Vladimir odolava britske May a tvrdi, ze zadne chemicke zbrane v Rusku neexistuji a ze by snad ani zadne vymenene spiony netrestal zavrazdenim, ale uz jsme zazili dlouhe umirani Litvinenka, rychle zavrazdeni Nemcova, hezky rusky ze zadu...

5 3
možnosti
Foto

Jen tak pro zajímavost, který západní svět máte na mysli?

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS