Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Docela mne pobavila stupidní argumentace rádoby informovaného laika (viz níže), který sám ví nejlépe, kde dělají lékaři chybu a jak se brání "pokroku".

na úvod, všechny naše ordinace s modernim SW i HW, propojené online, sám jsem navíc spolumajitelem firmy na online databázové systémy. Vybavení technikou i dostupnost (nejen v práci) je pro naše pracoviště tedy více než nestandardní ve srovnání s jinými kolegy. Podotýkám, že všechny deklarované vlastnosti, se kterými byl systém zamýšlen zůstaly na papíře a zůstal pouze a jen vlastní erecept.

Samotní iniciátoři při oznámení záměru e-receptu tvrdili "že to nikdy nezpustí naplno, dokud nebude vše fungovat"- nefunguje, ale systém bude zpuštěn

Na E receptu je nejveselejší, jak horkou jehlou je jeho ušitý, a jak vágně je definováno nedodržení povinnosti, respektive podmínky udělení pokuty. Prováděcí předpis pro implementaci i práci se systémem nula. Navíc kolegové v nemocnicích běžně popisují opakované výpadky systému. Či prodlevy i v desítkách vteřin během předepisování. Dnes žádný problém , napíšete papírovou formu, v budoucnu prostě recept nevystavíte, SUKL nijak nedefinoval , jak dokumentovat výpadek a nemožnost vystavit recept. Pokuta je likvidační. (odpovídá "společenské nebezpečnosti") V případě nouzového vystavení receptu jste odkázán pouze a jen na benevolenci státního úředníka... Prostě recept nevystavíte. Stejně tak zákonodárci prokoučovali vydání receptu do rukou osoby blízké, díky vsunutému paragrafu tak nelze učinit. Přesněji , podle obecných právních norem pouze na základě tak bude možné učinit toliko na základě plné moci s ověřeným

podpisem... Mám rád moderní technologie a vyspělé databázové systémy, pokud jsou přínosem. Práce v první linii je čím dále tím víc formální a byrokratizována. Pokud dodržujete vše co máte, tak se během jediné návštěvy pacient hned několkrát podepíše na nejrůznější lejstra. Předpisy pro práci i provoz bují a bují, je krásné, když se nějaký idiot pošklebuje nad "Pár tisíci nákladů

0 0
možnosti

navíc, těch "malých nákladů" , které se stále vrší je mnoho a mnoho. Další a další nároky prostě udělají další radost a chuť dělat svoji práci

0 0
možnosti

Jasně, jednorázová investice 1000,- do instalace programu na e-recepty určitě ekonomicky zlikviduje lékaře (průměrná měsíční úhrada od pojišťoven 205 tisíc Kč). ;-D

0 2
možnosti
Foto

Nikde nepíšu o finančním ruinování praxí vlivem e-receptu.

1 1
možnosti

Svoji manželku - sestru, která má ještě starou registraci na všeobecnou sestru - jsem přesvědčil, že už nemá cenu se vracet zpátky do zdravotnictví. Ani ordinace, ale ani oddělení nemocnic už nemají co nabídnout, bohužel.

0 0
možnosti

Vážený pane doktore,

říká se, že kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Proč mi Váš pláč i nářek Vašich kolegů evokuje, že hledáte důvody?

EET: když i na parkovišti kol, kde se platí 10 Kč dokáže cca 70letý děda vytisknout EET doklad z "kalkulačky" s páskou, proč je to tak nepřekonatelný problém pro sestru v ordinaci lékaře?

Pokud se týká elektronických receptů:

Máte profesní sdružení - Lékařskou komoru, co toto sdružení udělalo pro lékaře důchodce, aby mohli používat elektronické recepty? Komora vybere docela dost peněz od lékařů, co kdyby zaplatila jednoduchou aplikaci, kterou by mohli lékaři důchodci používat? Většina z nich doma počítač i internet stejně má, tak by jej mohli pro kamarády využít.

A že počet lékařů, kteří elektronický recept doposud používají je malý? Není to náhodou bezohlednost k pacientům, že jim tuto možnost nenabídnou? Neříkejte, že s předepsáním léku je každý chronický pacient vždy vyšetřen.

A ochrana osobních údajů je jen mantra těch, kteří hledají důvody. Když to jde jinde, proč ne u nás?

Znovu se ptám: " Co udělala lékařská komora, pro to, aby lékařům používání EET a el. receptu usnadnila?"

3 1
možnosti
Foto

Vážený pane Walkere, zkusím Vám odpovědět aspoň na pár otázek. Pokud jste pozorně četl můj článek, tak byste některé již nalezl sám.

1: E-recepty. Pokud by opravdu šlo o tak geniální věc, jistě by si již nalezl cestu k lékařům a nemocným. Ta možnost existuje cca 10 let, a pokud nebyla zavedena od příštího roku povinnost, měl ji jen zlomek lékařů. Náklady na jeho pořízení nejsou zásadní, jak píšu, nicméně musíte si sjednat IT specialistu, sám lékař to prostě nedá /vlastní zkušenost, jsem průměrně vzdělaný uživatel a bylo to hodně složité/. Žádný benefit pro lékaře, jen delší odezva po zadání do PC /uznávám, že je pro pacienty výhoda možnost zaslání e mailem, nicméně odpadá onen osobní kontakt a možnost prohodit aspoň pár slov. Může se stát, že nemocný bere léky 5-6 let a mohou mu již škodit, jenže pokud nepřijde, jak to má lékař poznat? Nevím, jak je to jinde, já chci vidět všechny nemocné aspoň jednou dvakrát ročně. Za jiné kolegy nezodpovídám.

U důchodců - nejsem si jist, jestli jim bude stát za to si do domácnosti pořizovat program do ordinace s možností předpisu e receptu /který třeba celý rok nevyužijí, protože jsou zdraví/. On ten samotný program stojí dost peněz. O možnosti předepsat jej z jednoduché aplikace jsem neslyšel, možná se něco bude dít.

Ona mantra ochrany osobních údajů. Divil byste se, co všechno nesmím nikomu sdělit. Dnes se lidé soudí /a vyhrávají/ i za to, že lékař bez jejich vědomí sdělí své poznatky kolegovi z oboru. A náhle mám odesílat přesnou diagnosu kamsi, kam se šikovný hacker dostane a získá data, která jsou pro někoho velmi cenná.

U e receptu mám prostě pocit, že už do toho někdo nacpal spoustu peněz a teď to prolobboval násilím, aby je získal zpět.

k EET - pokud jste četl pozorně, pak jsem psal, že u malých částek v ordinaci se prostě nevyplatí. Nemohu jako hostinský zvednout ceny, to mi zákon zakazuje. Takže jde o novou položku, více méně ztrátovou.

A od Nového roku opravdu mnoho praktiků své ordinace uzavře.

1 1
možnosti

Natlouct recept do počítače a vystavit účet, který vidí finančák by bylo druhdy přijatelné. Akorát, že naše exekutiva z toho dokáže vytvořit nákladný horor v přímém přenosu.

5 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu, pane doktore. Ještě je možné dodat, že pro to, aby lékař mohl používat e-recept, musí nejdříve získat kvalifikovaný certifikát a ten si pak každoročně obnovovat.

Nejsem proti postupné elektronizaci, ale proč to je povinné? Dobrovolné to je už dávno a dosud to využívalo naprosto zanedbatelné procento lékařů. Proč asi? Inu proto, že to k ničemu praktickému není. Až to k něčemu bude, jistě to bude používat každý, kdo v tom uvidí nějakou výhodu.

A EET? O tom je škoda mluvit. U ambulantních specialistů přijdou pacienti o některé služby, které si dosud za hotové mohli dopřávat. Na škody, které EET způsobí nejen ve zdravotnictví, jsem upozornil již téměř před dvěma lety -viz: https://pavelsobotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=496890

Již nyní lékaři téměř neléčí, ale pouze dělají různé administrativní nesmysly - viz: https://pavelsobotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=568101

5 2
možnosti
Foto

Přečetl jsem si oba Vaše blogy a souhlasím s jejich obsahem. R^

2 0
možnosti

jistě,tady tleskáme pirátum za snahu vše elektrizovat(a já s tím i souhlasím)po vzoru estonska a najednou jsou e-recepty špatné? proč asi? kdyby s tím přišla kavárna,tak je autor vlhkej a píše oslavné blogy.fuj.buďte aspoň férovej autore.jo a díky za mínusy na babišplátku

4 7
možnosti

jak říkám teplomodrovode bok

1 1
možnosti

"Evropou obchází..." je úvod Komunistického manifestu, je to profláknuté, slavné a nezapomenutelné. Vy jste se špatně učil, co, pane doktore!

2 2
možnosti

O96t70a 16K25i11n58c

8. 11. 2017 19:03

Ode mne karma. R^ Ten nesmysl EET se neměl vůbec přijmout, logicky všichni, kterých se to týká, promítli náklady s tím spojené do cen. K elektronickým receptům mohu jejich zastáncům sdělit, ať si na jejich stanoviska vzpomenou, až budou potřebovat léky a bude výpadek internetu.

15 3
možnosti

Ti,co promítli náklady na EET do cen zcela jistě do té doby kradli,to je nezpochybnitelné.Rád zaplatím narovnání podnikatelského prostředí.

5 12
možnosti

Bránit se elektronizaci je stejné,jako bychom jezdili na koních a auta dodnes odmítali.Argument,že je lékař starý,neobstojí.Měl dost času na to,aby se s PC naučil,to že nechtěl,není omluva ale výmluva.Navíc,za pár let,možná dřív by jistě skončil i tak.

7 13
možnosti
Foto

Nevšil jsem si, že by auta byly povinné. Ten kdo nechce řídit může jezdit hromadnou dopravou, na kole či chodit pěšky. E-recept j ale povinný a v tom je ten problém. v dobrovolné fázi a připravené situaci by to byl krok vpřed. Takto je to nesmysl

14 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS