Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Pokud katolická církev vysluhuje Svaté přijímání na nějakém kulturním festivalu, tak provokativně napíši, že je to asi tak stejně "dobrý" nápad jako žehnání zbraním. Byl jsem na několika větších otevřených evangelikálních akcích a nikdy se tam společná Večeře Páně nekonala. Ta patří do společenství, kde lidé o sobě mají aspoň základní informace. Je fakt, pokud by u nás někdo placku IVRČN nosil, asi by neunikl dotazům na jeho vnitřní motivaci. A to islám považuji za nepovedený kompilát, který ubližuje především těm, kdo jej vyznávají.

3 1
možnosti
ZZ

postrádám informaci od kohokoliv stran publikovaného necenzurovaného životopisu T.Halíka, jak jsem položil ráno. je na něm něco pravdy?

0 1
možnosti
RJ

R17a20d64e80k 88J49a82r76o80š

10. 7. 2017 14:45

Mně nějak neštimuje, že by příznivec IVČRN zavítal na mši Mons. T. Halíka, potažmo se přímo od něj ucházel o svaté přijímání.

Já tedy nejsem člen ani příznivec IVČRN, ale jakožto stoupenec tradičního - konzervativního pojetí katolicismu, bych v životě na mši Mons. T. Halíka, Mons. V. Malého či jiných zástupců "moderního" pojetí katolicismu nezavítal. A tuplem si to nedovedu představit u některého z Konvičkovců, pro které je Mons. Halík pomalu vtělením (islámského) "dábla"...

Navíc si nedovedu představit, že by tam někdo s plackou IVČRN na klopě nevzbudil pozornost a zřetelné odmítavé reakce od přítomných studentů FF UK, UMPRUM aj., které by Mons. Halík nezaznamenal...

Resumé: Nejsem si jist, zda Mons. Halík nevyslovil pouze, eufemisticky řečeno, "hypotetickou situační konstrukci", na které chce demonstrovat svůj názor na případné udílení či neudílení svátosti přijímání osobám s určitými, pro něj nepřijatelnými názory.

13 2
možnosti
JN

To máte různé. Před cca 45 lety jeden můj spolužák šel do kostela s pionýrským šátkem.

Nebyla to z jeho strany provokace. Prostě šel z nějaké pionýrské akce a zapomněl si ten šátek odložit. Pak se převlékl do toho černobílého oblečku a rázem z něj byl ministrant.

2 1
možnosti
RS

Jedním z důvodů je i to, že Bůh je jen jeden, tedy nikoli nějaký speciální Bůh pro křesťany, jiný pro muslimy a jiný třeba pro Bahá-í.

Zdroj: http://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=613078

V tom sice máte pravdu, že Bůj je jen jeden, ale ne každý, kdo říká, že tohoto Boha uctívá, říká pravdu. Jestli uctívá tohoto Jediného Boha, měl by především ctít vše, co tento Bůh řekl.

Skutky apoštolů 4,,11Ježíš je ten kámen, který jste vy stavitelé odmítli, ale on se stal kamenem úhelným.

12V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni.“

Podle toho poznáte, zda ten dotyčný uctívá jediného Boha. !!!

0 2
možnosti
DB

JEDEN BŮH je zvláštní modla, před 2000 lety bylo bohů mnoho, a i před 1800 lety bylo bohů mnoho.........slepá víra v JEDNOHO TROJEDINÉHO BOHA..ONI JSOU VLASTNĚ TŘI V JEDNOM....se traduje jen několik set let..........ale lidé vyznávali bohy již před 3 a 4 a 5 tisíci lety...a to měli bohů velmi noho.......a jak tedy tito všichni bohové umřeli a po nich přešel ten jeden, který všechno stvořil, a kam se poděli ti ostatní bohové, a jak to, že byli, když vlastně být nemohli, protože byl jen jediný bůh........??????????

obyčejné počty ukazují že víra v jednoho boha je slepá...nelogická, a jako takové je jen nástrojem vládnoucí třídy a nástrojem na ohlupování lidu.......to se ví už velmi dávno..........ale nějakou setrvačností lidé pořád věří tomu, čemu by vůbec věřit neměli.........

Ale protože nejsme homogenní lidská skupina, vždy se najde někdo, kdo věří....a nevnímá fakta

1 0
možnosti
Foto

Tomáš Halík má podle mě smůlu v tom, že ho moc nechápe ani část věřících. Na druhou stranu, když se podívám na Otu Jurnečku a přečtu si jeho názory, vybaví se mi Marian Kotleba. :-( Takže ač ateistka, dávám karmu.:-)

7 7
možnosti

Ano, teologie je dnes na rozcestí mezi tradiční vírou katechismovou a vírou žitou, kterou reprezentují P.P. František, profesor Tomáš Halík, salesián Ladislav Heryán a velké zástupy poctivě hledajících a následujících Ježíše Krista.

:-)

2 2
možnosti
MN

Zajímavý tok myšlenek, pane Vodvářko. S lecčíms lze souhlasit, leccos lze zpochybnit jako účelový výklad "jedné pravdy".

Že kněz může odmítnout podat svátost někomu, kdo je stoupencem nenávisti? V Písmu je psáno "Udeří-li Tě kdo v tvář, nastav druhou." Tolerantnost k násilí je v řadě míst písma a tak v důsledku se můžeme nechat vraždit islámskými džihádisty, nechat si nadávat nevěřících psů, ale musíme je milovat. Ať třeba pro víru zemřeme jako zemřel Kristus? (Tady už dávám otazník)

Že kněz není automat na poskytování svátostí? Hm, že zrovna příznivci pana Halíka z jiné strany do role automatu na podpisy staví prezidenta při schvalování osob s návrhy na udělování profesorských titulů, státních vyznamenání, atd..... Kněz není automat, nejvyšší státní představitel je automat? Nerozumím.

Víte, kdysi jsem byla věřící a praktikující katolička, ale poznala jak kněze, kteří vedli hledající k víře a Bohu a cestu se jim snažili osvítit a v jistém slova smyslu i "ulehčit". Ale také jsem poznala kněze, ze kterých čišela pýcha, že oni jsou tou "vyvolenou" branou, která může otevřít či uzavřít bránu na cestě k Bohu. A to je špatně. Bůh je podle Písma Otcem všech. Nevytvořil jakousi "kastu" vyvolených vychovatelů, které pověřil výchovou svých "dětí". Jenže dosti kněží se za takové považuje.

Pan Halík nerespektuje ani hlavu katolické církve v českých zemích - pana arcibiskupa Duku. Pan Halík se považuje za neomylného. A pracuje na své kariéře. Možná z něj jednou bude novodobý vysoký státní úředník jako byl páter "Plojhar".

Ale je to poslání kněze?;-(Rv

11 2
možnosti
VK

prezident má ten automat daný ústavou a ústavními zvyklostmi.ů

6 3
možnosti

Plytké odsudky Oty Jurnečky mne zhnusily, protože bylo vidět, že chce kydat hnůj na to, čemu vůbec nerozumí, ale svým kydáním hnoje může strhnout další, kteří tomu také zatím nerozumí. Kydat hnůj na celosvětově uznávaného Čecha je u nás nějak absurdně normální!

Proto, Tomáši, děkuji za krásné, věcné shrnutí.

Boj pravdy se lží je nekonečný, ale každý slušný člověk se musí postavit na stranu pravdy.

Boj lásky s nenávistí je zjevně též nekonečný, ale té komunistické závisti, nenávisti a strachu se také musíme zbavit, i kdyby k nám přicházely z Hradu!

Díky!

:-)

11 7
možnosti
Foto

Mohu se zeptat, jakým světem je uznávaný tento dle Vás "celosvětově" uznávaný Čech?

3 7
možnosti
Foto

Děkuji za názorné objasnění toho, co to je "svaté přijímání" - tedy zjevně akt nadřazenosti pouze uznaných a vybraných (ještě nadřazenějším knězem) jedinců nad všemi ostatními!

O tom, kdo je "hoden", tady rozhoduje, zdá se, nadřazený kněz (hrající si na Boha) a pokud se "náhodou" zmýlí a nesprávně někomu odepře přiznat tento akt "čistoty a nadřazenosti", pak za to on vůbec nemůže - může za to pouze a jedině ten, kdo ho uvedl svou údajnou nenávistí v omyl (kněz sám je tedy vždy "čistý a neomylný")!

Kněz je tedy pokryteckým soudcem a vykonavatelem v jednom. Kde je potom ono "nesuďte a nebudete souzeni"?

Kdo dal právo knězi soudit a rozlišovat mezi "hodnými a nehodnými"? Kdo mu dal právo (namísto sloužit) vyvyšovat se nad ostatní?

Řeknu to parafrází - "Snáze projde velbloud uchem jehly, nežli mnozí současní kněží do Království nebeského" a u pana Halíka v tomto případě platí - ne velbloud, ale přímo mamut! Rv

15 12
možnosti

Tyto výplody mdlého ducha nestojí za odpověď! Vás nezajímá podstata věci, ale jen a jen kydání hnoje? To není svoboda slova! To je zneuctění lidství! Tomáš Vodvářka Vám to vysvětlil ve svém článku a vy jste ho zjevně nečetl, nebo četl jen povrchně! To Vám však nevadí, že? Vaše ostuda! Vaše absence lidství!

:-)

6 6
možnosti
JN

"Svaté přijímání je vrcholným aktem katolíka, který v podobě hostie přijímá do svého srdce Boha"

Zdroj: http://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=613078

Já vím, že nejsem originální, ale pro nás bezvěrce ten obřad představuje symbolický kanibalismus.

2 5
možnosti
Foto

Rozhodně nemluvíte za všechny bezvěrce.

Že Vám to nějak připadá je jen odrazem Vaší mentální úrovně-nic víc.

6 2
možnosti
JN

Když to o sobě víte, ještě nejste ztracen. Jistě se dokážete polepšit.

1 1
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,65
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám