Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Máte bohužel pravdu. Nedávno u nás zemřel zubař, který měl dosti početnou klientelu, která se teď zoufale (vesměs neúspěšně) snaží uchytit někde jinde. I "můj" zubař má kolem sedmdesátky a i když se těší dobrému zdraví, nemohu čekat, že bude ordinovat do osmdesáti (naštěstí je to velmi zodpovědný člověk a vychovává si za sebe náhradu). Podobná situace je i u praktických lékařů, ale tam to přece jen není až tak ožehavý problém, protože recept na dlouho užívané léky vám napíše kdokoliv jiný a v případě vážných potíží vám vždy pomůže nějaké zdravotnické zařízení.

0 1
možnosti
Foto

R^Ano, lidi musí hned ke specialistům. Někdy se anabází vzniklou třeba z rýmy lze i pobavit.;-)

1 0
možnosti
JR

J41a52n 61R85á26ž

30. 6. 2017 17:44

Nejprve k jedné části Vašeho článku:

Jsem ročník 1944 a když jsem byl jen krátce poučen o funkci SW pro elektronickou evidenci léčiv, tak mi nezbývá než konstatovat, že obsluhovat tento program lze naučit během jednoho odpoledně i člověka mdlé inteligence. A to vůbec nejsem člověk, který si s IT nějak rozumí. Odmítání tak lze považovat jen za arogantní projev neochoty některých lékařů používat moderní komunikační prostředky.

K nedostatku praktiků: Jejich nedostatek zavinil také dlouhodobě přezíravý postoj LK k této specializaci a uměle snižována společenská prestiž této odbornosti v odborné i laické veřejnosti. Vnímám to tak nejenom já, ale i praktičtí lékaři, se kterými často na toto téma hovořím. LK nijak neprosazovala změnu v přístupu ministerstva k praktikům a LK netlačila na změnu práce některých k praktiků (zejména těch starších) , která by praktiky vrátila z pozice pouhých písařů receptů a žádanek na ošetření v ordinaci klinického specialisty, do pozice respektovaných rodinných lékařů s daleko většími pravomocemi při rozsahu poskytované péče, aby pacienti nemuseli a ani sami nechtěli jezdit s každou bolístkou ke specialistovi. Profese praktického lékaře by tím získala opět nejenom společenský respekt, jaký si zasluhuje a zcela určitě by se zvýšila i finanční lukrativita tohoto oboru medicíny. Věřím, že by se zájem o výkon této medicínské odbornosti zvýšil a počet praktiků by vzrostl.

P.S. Souhlasím s Vámi, že i ta pitomá "třicetikoruna" má nemalý vliv na tento stav., neb by si pacient často rozmyslel dožadovat se na specializovaném pracovišti ošetření bodnutí od vosy, jak jsem byl v jedné brněnské nemocnici svědkem! Byl bych také pro, aby dostatečně neodůvodněné (jím vynucené) návštěvy pacienta, tedy bez diagnozy vyžadující zákrok nebo trvalejší léčbu specialisty, nebyly hrazeny pojišťovnami.

1 2
možnosti
Foto

Pane Ráži, díky za polemický vstup.

1. Jsou prostě lidé jako Vy, kteří se i ve věku pense dokážou s IT technologií sblížit. Prostě je jim dáno. Pak jsou ti, kterým dáno není. Patřím mezi ně, jsem prostý uživatel, nicméně stačí jediná změna a jsem nahranej. Na každou změnu mám svého IT, který ochotně přijede, opraví, nemá poznámky o mých schopnostech a pak zase odjede. Považovat to za aroganci je poněkud příkré. Doposud někteří lékaři píší na stroji. Mám za to, abychom je nechali, není to arogance....

2. Máte pravdu v tom, že ČLK byla jednu dobu k praktikům přezíravá. Podíl na tom měla však pojišťovna, která odebírala četné pravomoci praktikům, neproplácela výkony navíc, praktici nemohli psát řadu bezpečných léků. Jsem všemi deseti za to, aby praktici mohli více léčit běžné věci a specialistům zbyly jen podstatné záležitosti.

3. Poslední odstavec- tedy pokutování nemocného za zneužití je v rovině těžké sci-fi. Dneska si pacient s akutním ústřelem /houser/ zavolá rychlou zdravotnickou pomoc a nestydí se. Za převoz nic nezaplatí, lékař RZP se bojí konfliktu a tak jej raději převeze do nemocnice /zcela konkrétní příklad z minulého týdne/.

Tož tak.

2 0
možnosti
JZ

K lékařům chodím především jen na preventivní prohlídky, jinak jen ve nejnutnějších případech.

3 0
možnosti

Proto Vám devastace zdravotnictví nevadí...

0 4
možnosti
DV

D51a35v85i19d 26V55l47k

30. 6. 2017 11:45

A není to trošku i tím ,že jsou mladí líní studovat tak těžkou vysokou školu? Já myslím , že výplaty šly doktorům už nahoru ne? Mě vždycky u mého praktika fascinuje jak tam sedí ty babky co je škrábe v krku a mají rýmu. Já chodím jen na léky na tlak a ony si jdou poslechnout, že si mají uvařit čaj a koupit Strepsil

3 1
možnosti

A jak chcete zvýšit zájem o studium medicíny?

0 0
možnosti

Vnímám to tak, že místo kapitalismu nám zde Václav Klaus zavedl mafiánský socialismus. Ze zdravotnictví byly vyloučeny přirozené vztahy, osobní odpovědnost pacienta za proplacení zdravotní péče, byla vyloučena svoboda lékaře léčit svého pacienta podle jeho potřeb. Místo toho nám zde pod patronací ODS, ČSSD a TOP 09 vyrostlo sociální inženýrství, které vede k pohrdáním naším zdravím. A nejsou peníze na vyšetřování, na léčení, nejsou lékaři, nejsou sestry...

Je všeobecně známé, že dostupná kvalitní zdravotní péče zadarmo není možná. Přesto nás naši politici nutí žít touto iluzí a vystavěli naše zdravotnictví na socialistické až komunistické iluzi zdravotnictví prakticky zadarmo pro bohaté i chudé.

Důsledek je jednoznačný: Lidské zdraví nemá žádnou cenu. Za léčení psa a kočičky jsme ochotni zaplatit cokoliv. Ale za léčení člověka? Proč?

Dle sociálních demokratů a komunistů musí být léčení zadarmo! A lidi ten komunismus berou. Na třiceti korunách julínkovného sociální demokracie předvedla oranžovou smršť a díky Davidu Rathovi zcela převálcovala politickou scénu.

Sociální demokrat Miloslav Ludvík se populisticky vytasil s novými předvolebními sliby. Sníží doplatky na léky. Doplatky na léky dosud snižovaly kuřákovi dávku cigaret o půl cigarety na den. Miloslav Ludvík snížil kuřákovi dávku na dva až tři šluky za den. Přepočtěte si to. Ať víte, jak je ceněno vaše zdraví. Doufám, že jsem to spočítal dobře.

O reformě zdravotnictví již jsem přestal mluvit. Nemá to cenu. V mafiánském, socialistickém zdravotnictví ji nebude nikdo ochoten provést!

Koukej si co nejrychleji nalézt svého kvalitního praktického lékaře! Zdravotnictví zadarmo končí v nedostupnosti kvalitní zdravotní péče bez korupce nebo bez protekce!

:-)

0 0
možnosti

Zase útok na Václava Klause, chtělo by to trochu velkorysosti, i když byl prognostikem, tak přeci jen jako premiér i president nemohl obsáhnout všechno, prostě spíš než na zdravotnictví byl expertem na amnestie...

1 3
možnosti

Právě! Exkulpace bolševických gaunerů byla jeho životem! Nebo myslíte, že k tomu byl donucen?

0 0
možnosti
Foto

David Netuka specialista na operace mozku, docent .... Lékařské exody jímž občas vyhrožuje lékařská komora, jsou prostě hloupost. Z lékařské komory se stala odborová komora, která jenom bojuje, aby každý měl stejný plat a nebyly přesčasy. A já nechci mít stejný plat, jako někdo, kdo odvádí plovičku toho co já. Měření přesčasů patří do dělnických profesí. Nic proti nim, já jen nechápu, proč mi má někdo kontrolovat kolik hodin odpracuji.

0 1
možnosti
Foto

Pane Kindle, jinak to vidí docent Netuka a jinak třeba obyčejný obvoďák někde v Horní Dolní.

Exodus není hloupost, pokud z každého ročníku - cca 1000 promujících se ihned jedna pětina vydá mimo ČR. Imigrace nepostačuje, navíc - vzhledem k situaci by třeba přítomnost většího počtu afghánských lékařů asi zásadní terno neudělala. Jsem rovněž proti nivelizaci platů, nicméně ony přesčasy jsou v medicíně poněkud složitější problém, než pásová výroba.

3 0
možnosti
OF

Medicína netáhne.Přednost mají zřejmě informační technologie a práva.Navíc Německa odcházejí většinou nejchytřejší absolventi. To nemám ze své hlavy,to řekl profesor Svačina, který zkouší atestace.Úroveň atestantů prý klesá.

Máme se na co těšit.Ve školství je situace ještě horší.Chudé africké státy vždy šetřily

na školství a zdravotnictví, to jsme se učili v zeměpisu před 55 lety. Jsme snad

banánová republika ?:-P

5 1
možnosti

Není divu, když tetina lékařů si stěžuje, že je nemá kdo vzdělávat!

0 0
možnosti
RJ

R78a43d32e15k 66J82a77r16o70š

30. 6. 2017 11:00

V Praze zažívám zcela jiný obraz - dnes a denně se setkávám zejména u stanic Metra s postávajícími lidmi, kteří nabízejí kolemjdoucím služby nových praktických lékařů. Nabídky služeb nových zubařů zase hojně vídávám na různých reklamních plochách.

Ohledně těch návštěv lékařů se "zbytečnostmi a banalitami" - jestlipak to není také tím, že se všude v médiích zdůrazňuje, aby lidé chodili k lékaři včas, aby bylo možné zachytit vznikající (zejména onkologické) onemocnění včas?

1 0
možnosti
Foto

Praha je specifická, je tam přezaměstnanost - i na klinikách atd. Ve zbytku republiky je to jiné.

K druhému tématu - ano je to možné, ale všichni jsou instruováni, že mají chodit na preventivní prohlídky jednou za rok až dva. Tam je samozřejmě prostor pro záchyt případných podezření a další vyšetření u specialistů. Jde o to, že dnes jsou pacienti, kteří při hodinové bolesti v zádech vyžadují v podstatě vyšetření neurochirurgem, i když cca 85% těchto bolestí vyřeší klidem na lůžku 2-3 dny a běžnou analgetickou medikací.

2 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,94
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám