Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velmi dobře sesumírováno i sepsáno R^

1 0
možnosti
KB

Níže se opět objevil dotaz, co to je ta "Pražská kavárna"?

Prostě to zjednodušeně zahrnuje skupinu lidí, které něco spojuje. Takových zjednodušených pojmů je mnoho. Stejně tak by se mohli ptát, co nebo kdo je „disent“. Stejně tak je možno je označovat za Havlovce či Havlisty, nebo i jinak. Na tom není nic pejorativního. Francie zná degaullismus, Argentina perónismus (perónisté). Po roce 89 potřeboval Svět ikonu pádu železné opony a našel jí v Havlovi. Mělo to asi víc příčin. Spisovatel, dramatik. Pád železné opony u nás navíc reprezentovali herci, zpěváci, spisovatelé. Takže vzájemná symbióza byla zřejmá. Tito lidé pak těžili z Havlovy slávy. Všimněte si, že to vlastně byla česká specialita. Nic takového nebylo v Maďarsku, NDR, Polsku, trochu na Slovensku díky federaci. V Polsku např. konec komunismu reprezentovali obyčejní „odboráři z Gdaňska“ a ne žádná kulturní „elita“ z Varšavy.

Tito lidé nabyli dojmu, že oni jsou nejen strůjci změn, ale i strážci demokracie a pozdějšího vývoje společnosti. Navíc dostali do vínku danajské dědictví Václava Havla „nepolitické politiky“, kdy kvalitu demokracie určují jakési morální elity, které mají jakousi vyšší odpovědnost a ve své podstatě tak řídí stát.

Pražská kavárna však zastydla na začátku 90. let a mají pocit, že se prezidentem stane nějaká morální ikona, kterou budou přijímat státníci celého Světa, budou se do Prahy sjíždět na pivo, apod. Svět se ale změnil. Pád železné opony už není téma dne, jsou jiné problémy a témata. Svět je prostě pokrytecký. Odkaz Václava Havla prakticky již nikoho nezajímá a patří do dějepisu. To potkalo i Mandelu, Gándhího, Gorbačova a jiné. S tím souvisí i heslo „Pravda a láska“. Řekl bych, že to bylo geniální „marketingové“ heslo do revoluce. Takových hesel zná Svět spoustu, každá převratná doba má své heslo. Pravdoláskaři to však vzali jako politický program a to nemůže fungovat.

2 2
možnosti
MK

Mám řadu výhrad vůči prezidentu Zemanovi, ale rozmazávat jenom jeho cukrovku a dále nepřímo poukazovat na stařeckou demenci, svědčí o Vaší malosti. Myslím, že v přímém dialogu by si Vás Zeman třikrát namazal na chleba.

Druhá prázdnota článku je v neuvedení toho nebo těch, kteří by měli Zemana nahradit.

Pokud jde (z diskuse) o "Pražskou kavárnu", vyčerpávající definice je skoro nemožná, ale zjednodušeně lze cílit na voliče knížete; dodnes se demokraticky nesmířili s prohrou jejich favorita a jsou to oni a ne Zeman, kdo rozděluje společnost.

Dříve jsem s vámi občas souhlasil, ale v poslední době je to stále Rv.

7 4
možnosti

Díky za Váš příspěvek. Začínám konečně chápat, co jsou to ty nadávky "kavárník" a "sluníčkář", Do tohoto pytle Miloš Zeman zařadil všechny, kteří volili Karla Schwarzenberga, což jim nedokáže odpustit. A jak je známé "podle sebe soudím tebe", tak je Miloš Zeman přesvědčen, že ho musí nenávidět a pomlouvat jen pro svoji dávnou volbu, a je pokomunisticku přesvědčen, že se člověk nemění.

Zatímco tito lidé již dávno zapomněli svoji prezidentskou volbu, berou životní realitu jaká je a že je do dalších prezidentských voleb nezměnitelná. Co jste si zvolili, to máme a nic s tím nenaděláme.

Ti vaši "sluníčkáři" se s tím již dávno smířili a vyrovnali, ale nesmířili se s tím Miloš Zeman se svými stoupenci. Budiž vám zem lehká!

:-)

5 2
možnosti
Foto

Může mi někdo vysvětlit co je to ta "Pražská kavárna"? Dělají tam dobrou kávu? Pořád všude čtu, jak si "Pražská kavárna" přeje to a nechce tamto, jsou to jakási "Sluníčka" či co ;-D Kdo to je? Jan Tleskač? Jára Cimrman? Dobrý voják Švejk? Prostě mi to přijde totálně směšné, jak někdo nazývá druhého, že je z "Pražské kavárny", protože volil kdysi Havla, je proti Zemanovi...Kdo jsou tito "kavárníci"? Ilumináti české politické scény?

Tož tak....;-D;-D;-D

4 0
možnosti
PU

P94e18t28r 17U83h25e78r

18. 5. 2017 16:22

To vám fundovaně vysvětlí mistr zdejšího blogu, "bloger " jaromír petřík ;-D Zkuste ho požádat, když budete mít štěstí, možná ho ukecáte ;-)

2 2
možnosti
OB

Já s tou kritikou becherovky souhlasím, ale ten druhý kandidát ve druhém kole byl pro mne mnohem větší zlo, tak jsem volil menší zlo (ale pořád zlo s tím souhlasím) no a jak se tak dívám na aktuální kandidáty na hrad, tak se skřípěním zubů půjdu becherovku volit už v prvním kole ;-DEUR^

3 4
možnosti
Foto

Podle mě byste ho volil, i kdyby tam bylo deset kandidátů desetkrát lepších než Zeman.

6 2
možnosti
MN

Jediným reálným protikandidátem ohrožujícím znovuzvolení Miloše Zemana je jeho věk a s ním spojené zdraví.

Ale při nezaujatém pozorování a konstatování jiných obdobných stavů prezidentů:

T.G.Masaryk pro pokročilý věk a zdravotní nezpůsobilost v posledním období jeho volby abdikoval sám. P5esto ještě 2 roky předtím kandidoval....

E.Hácha - Poslední měsíce ve funkci protektorátního prezidenta bylo jeho smyslové vnímání situace úplně nefunkční. Neabdikoval, nikdo to nenavrhoval, aby byl jasný odpovědný "viník" k odsouzení poválečným lidovým soudem.

L.Svoboda - řadu měsíců neschopný vykonávat funkci, odmítající odstoupit, pro neschopnost vykonávat úřad zastupovaný premiérem (podle Ústavy)

V.Havel - vážně nemocný, na pokraji ohrožení života. Tristní divadlo kolem jeho lečby pospané v knize "Sedm dnů, které otřásly Hradem".

Á propó, myslím, že mnohem mladším lidem, v mnohem lepší kondici, se taky stane, že po několikahodinovém letu navíc do výrazně posunutého časového pásma, mají problémy vstát a rozhýbat zdřevěnělé nohy, a vystupovat na veřejnosti svěže, neunaveně....

Zeman rozhodně nedodává úřadu prezidenta žádnou skvělou image, ale děsím se toho, že za jiného prezidenta by se v bývalém sídle českých králů proháněla kavárenské "elita" na koloběžce a pořádali selanky intelektuálních vrstev za neoficiální účasti cizích emisarů.

7 9
možnosti
Foto

L89e24o68š 38R13y85š41k19a

18. 5. 2017 13:24

Díky za blog a zajímavou diskusi. :-)

1 0
možnosti
VM

Zaujala mě jedna věta, tak zareaguji. Řadu zemí reprezentují nemocní lidé, ale zatím co na těch fyzicky nemocných je to znát, ti duševně nemocní to dobře skrývají - viz https://www.youtube.com/watch?v=ms2DDtXH9bs

A můj osobní pohled na Zemana? Nemyslím si, že je nevzdělaný, ale je hulvát. Alkoholový exces u korunovačních klenotů byl také neomluvitelný, doufám, že se poučil. Ale. Zatím není nástupce, který nehledá v Rusku a číně nepřítele a který má jasný postoj k současné imigraci, tedy proti imigraci. Ale nesouhlasím s ním v tom, jak vehementně obhajuje setrvání v EU, asi mu z toho něco plyne :-)

Task to je asi tak můj subjektivní pohled na celou věc.

2 1
možnosti
MS

Nehledat v Číně nepřítele ještě neznamená lézt jim vehementně do zadku. :-P

9 3
možnosti
JR

;-D To určitě..,,,,asi zemana volit budu..pražská kavárna nenávidící zemana reprezentovaná i tímto člověkem zkouší vše.......aby mu zabránila kandidovat

4 12
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám