Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouzlo veřejných anket

Znáte to všichni. Koukáte na televizi a nějaký redaktor vyrazí mezi pouliční dav a začne klást kolemjdoucím otázky. A vás berou mory, proč je v naší společnosti tolik nevzdělanců, ba spíše tupců.  

A to není jenom ulice. Každou chvíli se na některých serverech objevuje vedle článku i anketa, kde po kliknutí zjistíte, že jste 2845. jedinec, který považuje kapybaru za sympatické zvíře, zatímco na 1765 občanů státu působí tato přerostlá myš spíše odpudivě. Pak se ještě dole krčí malinká čárka, kde zhruba dvěma stovkám jedinců je úplně ukradená (zde mám jednoznačné podezření, že oni odpovídající si nenašli ani chviličku, aby ji zkoukli na rabbim Googlu).

I další ankety přinášejí doposud nepoznanou rozkoš z údajů, bez kterých by byl život jen pustinou s pískem bez oáz. Tak třeba nedávný průzkum preferencí vedle koho byste chtěli či přesněji nechtěli bydlet. Samozřejmě u nás vítězí na celé čáře nechuť sdílet společné patro v činžáku s muslimem, těsně za ním je Rom, pak se to tak nějak rozplizává v Ukrajinci, Vietnamci, černochovi, Židovi atd. Kupodivu tam nebyl vyjmenován nejčastěji se vyskytující krajan. Anketa tak nějak cudně pomíjí, že velmi často onen milovaný krajan dělá bengál ve tři ráno, an se vrací ze šenku. Tak nějak předpokládáme, že krajan Čech je ideálem ctností, i když historická zkušenost často svědčí o opaku a sousedské výboje dost často končívají před soudní stolicí, i pokud to napadená strana přežije. Ale anketa je holt anketa a lid má rád jasno. Představa daleko potřebnější otázky - volba souseda bonvivána se zálibou v bicích, nebo budhisty, trávicí celé dny v tichých meditacích - v oněch anketách prostě ne a ne zaznít. 

Samostatnou kapitolou jsou ankety politické. Před volbami se nestačíme divit, že strana, z níž známe jen vůdce a to ještě jen z nakašírovaného plakátu, kde fotošopík nadme svaly a odstraní z tváře pupínky, hrdě prohlašuje, že díky jí provedenému průzkumu zvítězí na plné čáře, protože má zhruba 60% podporu kolemjdoucích. To, že ona anketa běžela na mítinku uvedené strany, se cudně zamlčí. Po projetých volbách s desetinovým ziskem proti velkohubému plánu - pokud se najde hrdina a onu anketu vůdci připomene - se maximálně dozvíme o zkorumpovaných novinářích, výzkumnících, politicích všech jiných stran a koneckonců i o zkorumpovaných otázkách, jež jsou vůdci právě kladeny. 

Milujeme ankety. Pro pobavení pak nějaký ometálovaný komik zajde s nějakou štiplavou otázkou třeba před dívčí internát a požaduje po šestnáctiletých dívkách odpověď, kdo byl Józef Pilsudski. Ony dívky, které se vyznají spíše ve značkách rtěnek a jménech stejněvěkých raperů, jsou pak výborným kanonenfutrem pro pobavení ostatních, neboť raper tohoto jména se nikde nevyskytuje a odpovědí je chichot a útěk před kamerou, který spolehlivě rozesměje i největšího škarohlída v sále.

Rovněž další otázky jsou rafinované a zcela zásadní pro život. Tak třeba. Kolik jste měli v životě sexuálních partnerů? Ona anketa nabízí samozřejmě různé kolonky s čísly, kde úplně dole se tak skromně krčí jednociferné číslice, které obsahují i zcela nepochopitelnou jedničku. Další řádek nad ní již nabízí mentálně uspokojivé dvouciferné nabídky, kde každý - a to bez ohledu na pohlaví - radostně zvolí to číslo, na které se se svou výkonností a osobním šarmem cítí. Jistě, vtipálkové začnou protestovat, že jim chybí ještě chlívek s třemi číslicemi, ale my - mužové střední Evropy víme - že některé věci se prostě stihnout nedají. Tato anketa je navíc bytostně mužskou záležitostí. U žen se relevantních čísel většinou nedočkáme, neboť i ty širokého srdce své počty cudně - na rozdíl od chlubilů mužského plemene - tají a nechávají si své počty a zkušenosti do svých posmrtně vydávaných pamětí. 

Kdysi na podobné téma udělal jednu anketu náš přední sexuolog. Po skončení přednášky se zeptal auditoria, kolik z přihlížejících má styk aspoň 2x týdně. Zvedl se les rukou. Další dotaz zněl, kdo má styk 2x do měsíce, Počet rukou byl výrazně menší. Poté jednou měsíčně - to bylo již jen pár jedinců. A poslední dotaz byl, kdo jen jednou ročně.

Vzadu se opatrně vysunula ruka jednoho pána. 

"Opravdu? Jen jednou ročně?" zeptal se nevěřícně sexuolog. "Ale proč se tak smějete?"

"Už zítra",,,,,,

Psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 12.3.2023 7:32 | karma článku: 21,82 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,23 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2901x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám