7 mýtů o medikamentech

8. 08. 2022 7:46:20
Mezi farmaceutickými firmami, lékárnami a lékaři existuje tajné spiknutí, jež má za účel dostat do pacientů co největší množství medikanentů. Nebo je to všechno trochu jinak?

Občas se v médiích objevují články o zbytečném úmrtí jedince, který bral hodně léků či jejich nesprávnou kombinaci. Jako viník je určen lékař, případně farmaceutická firma, bažící po zisku.

Jaká je realita? Rád bych se pokusil vyvrátit několik mýtů.

1. Léky nepomáhají, ale spíše škodí.

Od roku 1990 se průměrná délka života v ČR (a nejspíše i na Slovensku) prodloužila statisticky u mužů o 7 a u žen o 6 let. To je za tak krátkou dobu významný nárůst. Jistě lze nalézt řadu příčin, které za tímto číslem stojí, nicméně dostupnost léků, které významným způsobem snižují některé rizikové faktory, je podstatná. Před rokem 1989 byly některé léky nedostupné, neboť je RVHP nevyráběla a tvrdé valuty na dovoz scházely. Pacienti umírali lékařům, kteří si byli vědomi existence účinného léku v zahraničí a byli zoufali, že je nemohou podat svým nemocným.

2. Farmaceutickým firmám jde jen o zisk.

Každá firma, která vyrábí cokoli, sleduje svůj zisk /nejde o sprosté slovo, ale přirozenou vlastnost/. Není jasné, proč by farmaceutický průmysl měl být výjimkou. Podnikání ve farmaceutické výrobě je dvojího typu. Jen pár firem na světě vyvíjí nové látky, drtivá většina vyrábí tzv.generika, což jsou léky, na které již není blokace patentem vynálezce.

Výroba nového léku je nesmírně drahá a samozřejmě také zdlouhavá. Odhaduje se, že dnes stojí vývoj jedné účinné molekuly okolo 5 miliard dolarů a celý proces trvá 10-15 let. V ttěchto číslech se skrývá zhruba 350 látek, které jsou postupně testovány a eliminovány, aby jich ve finále bylo vybráno jen 5 k bližší studii. Posléze nastupuje jedna jediná k testování na živých organismech, teprve v závěru probíhají i klinické zkoušky (rozuměj na lidech). Může se stát, že i po zavedení léku do klinické praxe se objeví takové nežádoucí příznaky, že lék musí být stažen z oběhu /kupř. lék Contegran v Německu v 60. letech 20. století způsobil tragédii v narození několika tisíc dětí s deformací končetin/. Nicméně i dnes se stává, že malé procento vedlejších příznaků, jež nemusejí být nutně fatální, znamenají stažení z oběhu a samozřejmě výraznou ekonomickou ztrátu.

Generické firmy nic nevyvíjejí, prodávají již zaběhnutou a otestovanou látku. Jejich náklady jsou v promile v porovnání s vývojovými firmami.

Je jasné, že ony náklady se farmaceutické firmě musí vrátit. Proto je cena léku zpočátku vysoká, proto jsou pořádány konference, kde jsou lékaři seznámeni se samotným preparátem a výsledky klinických studií. Je prokázáno, že prezentace na konferenci je daleko účinější, než forma písemná. Na sympoziích je možná diskuse. Považovat pozvání na tyto konference jako úplatek lékařům je laciným obviněním.

3. Vedlejší příznaky léku

Každý lék má své nežádoucí účinky. Panaceum /všelék/ neexistuje a nejspíše ani nikdy nebude. V medicíně vždy nemocnému něco dáváme a něco bereme. Čím lepší lék, tím více nemocný dostává a téměř nepociťuje újmu. Popis nežádoucích příznaků je veden snahou farmaceutických firem vyhnout se případným soudním sporům. Proto se uvádějí i příznaky, které se vyskytnou u jednoho nemocného z deseti tisíc /1:10 000/. Tím vzniká úctyhodný seznam a současně bohužel i pocit pacienta, že nemůže požití tablety přežít.

Je úkolem lékaře, aby nemocnému objasnil, jaké budou možné nejčastější vedlejší příznaky a jestli je ochoten je snášet výměnou za úlevu v jiné oblasti. /kupříkladu - před zavedením léčby migreny triptany nemocní v záchvatu trávili i několik hodin silnou bolestí hlavy a zvracením. Po zavedení moderní záchranné tablety této látky pacient rád přežije krátkodobou závrať za cenu úlevy do 20 minut/.

4. Lékové kombinace

Zde je nutno přiznat kritikům značnou část pravdy. Každý lékař - specialista - pracuje ve svém oboru se zhruba 50 různými léky. Po čase se naučí dokonale znát jejich vlastnosti a přesně ví, kdy je má raději vysadit. Co bývá problémem je tzv. polypragmasie, tedy množství pacientových léků na jiné nemoci, které mohou samozřejmě působit někdy protichůdně, někdy naopak zesilovat či zeslabovat již nasazený lék jiný. Z tohoto důvodu by měla být posílena autorita praktického lékaře, který by měl vědět o všech medikamentech svých nemocných a znát i účinky kombinací. Tuto znalost by však měli mít všichni předepisujcí lékaři, což mnohdy nebývá pravidlem. Navíc, nejčastějším pacientem v ordinaci není zdravý maratonec, ale starší člověk, který má řadu chorob, na které bere již léta "své" léky. Mnohdy je jich více jak deset a představa, že by lékař mohl předpokládat reakci dalšího - nového - léku s těmi užívanými, je za hranicí sci-fi. "Eintopf"v organismu jedince je za těchto okolností prakticky nerozluštitelný a přidání nového může dramaticky změnit dosavadní zaběhnutý a tolerovaný stav. Každý člověk je jiný, rozdíly panují i v jedné léčivé látce od různých výrobců (tzv. aditiva, stabilizátory atd. se mohou u různých firem lišit).

5. Některé choroby umíme léčit, nikoli vyléčit.

Parkinsonova nemoc - časté degenerativní postižení mozku - je obávanou nemocí, na kterou ještě před cca 30 lety nebyl znám účinný lék. V současné době existuje několik různých léků, kterými jsme schopni jak oddálit konec nemocného /odhaduje se, že asi o 15 let/ tak rovněž mírnit nepříjemné projevy choroby, který by jinak vyřadily nemocného z běžného života.

Mnoho psychiatrických nemocí - schizofrenie, bipolární porucha atd. - jsou sice zatím nevyléčitelné, ale při dobré znalosti účinků medikace umí současná medicína postižené lidi vracet do téměř normálního života, umožnit jim vykonávat svou práci. Bez těchto léků by tito pacienti byli umístěni v uzavřených odděleních psychiatrických léčeben.

Podezírat lékaře a vývojáře léku, že ve snaze o zisk raději podávají či vyvíjejí léky na poléčování než na úplné vyléčení je ničím neopodstatněné tvrzení.

6. Nešťastný cholesterol

V roce 1948 byla zahájena tzv. Framinghamská studie, která zkoumala vliv celé řady faktorů na vznik kardiovaskulárních onemocnění. Tato studie pokračuje dodnes a její výsledky jednoznačně a nevývratně prokázaly vliv vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny tzv. nízkodensního cholesterolu na vznik kardiovaskulárních chorob. Léky na snížení hladiny cholesterolu prokazatelně prodlužují lidský život. Mají - jak jsem již uvedl - své vedlejší příznaky a pokud nemocnému lék nevyhovuje, existuje celá řada jiných, které nemusejí mít ony negativní vlastnosti.

Existují samozřejmě i jiné studie, v nichž - zejména jsou-li placeny firmou vyrábějící lék - mohou být data buď nepřesná, nebo vysloveně zkreslená. Každý lékař v ambulanci nejspíše zažil nabídku vstoupit do tzv."studie", která zkoumá to, co bylo dávno objeveno. Je na charakteru každého lékaře, aby podobné nabídky odmítal a získával informace jen z časopisů s vysokou prestiží, které podobné "studie" nikdy nezveřejňují.

7. Lékař má zájem, aby jeho nemocní brali co nejvíce léků

Tento tradovaný postulát je poměrně obtížné vyvrátit, přesto se pokusím. Jsou nemoci, u nichž je léčba medikamentem nezastupitelná. U bakteriálních infekcí sice můžeme chvíli váhat s nasazením antibiotik, avšak riskujeme rozšíření infekce po celém těle. U těžkých depresí můžeme nemocného přemlouvat, ať si jde zaběhat do lesa nebo s kamarády na pivo. I zde v tomto případě riskujeme, že oddálením léčby může nemocný spáchat sebevraždu.

Jsou však situace, kde je pacientovi nabízena alternativa místo léku. Kupříkladu - u zmiňovaného cholesterolu máme dvě možnosti. Jednak nasazení opravdu striktní diety s úplným vyloučením živočišných tuků, zvýšení pohybu denním cvičením. Cholesterol po delším čase začne klesat a dosáhne zvyklých norem (neplatí do absolutně, ale u většiny lidí ano). Druhou možností, kterou volí po zralém zvážení zhruba 90% pacientů, je ona tableta, která nemá žádné další nároky na komfort nemocného, dokonce mu dovolí dát si i oblíbený bůček s pivem. Obviňovat lékaře, že vyhoví nemocnému a léky předepíše, je falešné a pošetilé. Z praxe vám lékař potvrdí, že většina pacientů požaduje onu "lacinou" pilulku bez nutnosti vlastního podílu na léčbě.

Současná doba klade na mnoho lidí vysoké nároky, které nezvládají. Objevuje se kvantum neuróz, vyčerpání, depresí. Místo "vypřáhnutí" z tohoto pádícího povozu chtějí lidé v tomto tempu pokračovat a lékař je ten, který je požádán o pomoc. Jistě může nemocnému objasnit, že má změnit místo, vzít si měsíční dovolenou či zajít k psychoterapeutovi. Opět a bohužel - drtivá většina chce svou tabletku štěstí, po níž vše zlé ustane a lidé mohou dál pokračovat ve svých zajetých stereotypech.

Lékaři v terénní praxi mají své limity a po jejich překročení - tedy psaní stále většího počtu léků svým nemocným - jsou penalizováni, což pacienti nevědí. Žádný lékař nemá radost, že jeho nemocný je polykač prášků. Obviňovat je z jakési sadistické radosti při předpisu stohu receptů či je podezírat, že s každým předepsaným balením bohatnou, je pouze a jen nepodloženou domněnkou.

psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 8.8.2022 7:46 | karma článku: 24.23 | přečteno: 694x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 161 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.74 | Přečteno: 2898 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2766 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.60 | Přečteno: 334 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 95 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 161 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 314 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.14 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...