Však oni se rozhádaj....

18. 10. 2021 11:29:11
Je možno slyšet a číst v mnoha diskusích. Pět stran se přeci nikdy nemůže na ničem dohodnout, skončí to dříve a budou předčasné volby, kde jim to Babiš zase natře..

Argumentace tohoto typu vychází z našich relativně krátkých dějin, kdy se různé vládní slepence rozpadaly s neuvěřitelně krátkým poločasem a vlády končivaly buď jako menšinové či jako zaniklé s propadem těch účelových do zapomenutí. Ti, co mají aspoň 40 let, jsou schopni vyjmenovat těchto příkladů docela dost.

Nelze v tom nevidět i jistý druh zbožného přání voličů, kteří dali hlas stranám, jež buď nepovládnou a budou sedět na opozičních hřadách, případně těch, kteří se na parlamentní bidýlka vůbec nedostaly. Vždyť přeci za Andreje bylo fajn, byly slevy na vlak, rostly důchody, sem tam dal důchodcům bankocetli s Masarykem atd. Odvrácená strana těchto prebend nikoho moc nezajímala, paní Maláčová pronesla již historický výrok, že jí dotazy, z čeho se to bude platit, unavují. Prostě doby idylická.

Vítězství dvou koalic považují tito voliči když už ne za volební podvod (jak moudře pronesl pan president), tak za jakési přechodné období, než dojde k lámání chleba, rozdělování postů, kdy se přeci 5 stran není nikdy schopno domluvit. Tato úvaha není úplně zcestná. Někteří naši reportéři s úporností pijanů kladou podobné otázky politikům pětikoalice, neustále se ptají, jak to bude, až to bude. Vycházejí z dob, kdy v čele stran stáli dominantní jedinci s představou, že pokud to nebude po mém, tak to nebude vůbec. Netřeba jmenovat, ještě žijí mezi námi a tu a tam vykouknou z televizní obrazovky či napíší článek, jak to za nich bylo přeci fajn a je to stejné jak "zprava", tak i "zleva".

Všichni tito prognostici nepostřehli jeden nikoli nepodstatný faktor. V čele těchto stran nestojí egomaniaci, jedinci, kteří mají zapotřebí dennodenně obrazně řečeno poměřovat délku svých pindíků a triumfovat se navzájem. Z úst všech po volbách a nejen pouze euforický první den zaznívala slova o potřebě vytvoření programu, který bude samozřejmě kompromisem, který je však nutný, aby jednak skončila vláda politického podnikatele a za druhé se obnovil normální demokratický systém, který nebude dán dominantním jedincem, který své koaliční partnery nakonec sežere. Doba dvou dominantních stran, které se střídaly u moci, je nejspíše již dávnou minulostí, byť by některým jistě vyhovovala. Naše společnost je názorově neskutečně roztříštěna a jsme nuceni ke kompromisu, ať se nám to líbí či nikoli. Poslední volby ukázaly, je je přeci jen o cosi více těch, kterým vyhovuje standardní demokracie západního střihu, než východní despocie.

Navíc, v čele 5 stran nestojí ani jeden (a jedna), kteří mají nějakou zvrhlou potřebu se otírat o své koaliční partnery, napadat jejich prohlášení vzápětí poté, co vyjdou z místnosti, kde se na čemsi dohodli. Z jejich úst slyšíme jasná slova o tom, že své dohody budou plnit. (opět se nabízí příklad dosluhujícího premiéra, který jeden den cosi prohlásí, aby to druhý den popřel a udělal přesný opak).

Petr Fiala i před volbami vystupoval jako jedinec, který pečlivě váží každé své slovo a který nemá potřebu se překřikovat se svými politickými protivníky. Je patrné, že akademická zkušenost v diskusích dominuje nad neurvalým skákáním do řeči člověka, který je zvyklý rozkazovat a nesnese opačný názor. Možná se dočkáme méně populistických proslovů, začínajících zájmenem já, o to věcnějších, kde se dozvíme celou pravdu o stavu našich financí a o potřebě se dívat více do budoucnosti, než řešit jen následující týden chvástáním na facebookovém profilu.

Jistě přijdou těžké chvíle pro obě vládnoucí koalice, kdy bude opravdu potřeba zásadních rozhodnutí a nalezení třeba i bolestivého kompromisu. Dosavadní postup dává jistou naději, že se tak může dít. Že zásadnějším důvodem pro raison d ́etre bude provedení společnosti krizovými léty než vlastní sebeprezentace. Že čtyři roky je dost dlouhá doba na to, aby většina občanů pochopila, že budoucnost národa je cosi více, než příspěvky na další podniky společnosti Agrofert.

Pokud se tak nestane, pak si vládu politického podnikatele zasloužíme. O to více, že jsme odmítli nabídnou šanci.

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 18.10.2021 11:29 | karma článku: 32.88 | přečteno: 1428x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 19.11 | Přečteno: 289 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 324 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 651 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.49 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...