Odměníme zdravotníky v rámci pandemie. Ale jak koho...

6. 05. 2021 17:04:23
V tomto blogu chci seznámit čtenáře se záměrem Ministerstva zdravotnictví, jež se Vyhláškou č 172 Sb. ze dne 27.4.2021 rozhodlo kompensovat zvýšené osobní náklady zdravotnických pracovníků při zvládání druhé vlny pandemie.

Předem se omlouvám, že článek bude obsahovat i objasnění některých pojmů, jež jsou pro jedince mimo obor méně srozumitelné.

V zmíněné vyhlášce je uvedeno, že odměna přísluší všem zdravotníkům (tedy lékařům i sestrám) zdravotnického zařízení, jež mělo ke dni 31.12.2020 uzavřenou řádnou smlouvu o poskytování zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou. Jak zvykle, vše má své háčky, v tomto případě jde spíše o háky a hodně bolestivé.

Příslušná vyhláška se interpretuje tak, že musí jít o ty lékaře a sestry, jejichž jména jsou uvedena v tzv. příloze P2, jež je nedílnou součástí smlouvy o poskytování zdravotní péče (dále jen smlouvy). Navíc musí příslušná osoba poskytovat ty výkony, jež jsou ve smlouvě jmenovitě uvedeny včetně určeného vykonavatele. (zde je laikovi nutno objasnit, že existují výkony, které provádí lékař a poté výkony, které může vykonávat zdravotní sestra - vše je přesně dáno). Nárok na příslušnou odměnu má tedy jen ten pracovník, který dle uvedeného seznamu vykonává příslušné zdravotní úkony.

Jelikož značný počet lékařů spolupracuje v terénní praxi se sestrou, jež neprovádí činnost, jmenovitě uvedenou v Seznamu výkonů, tato sestra nespadá do dikce vyhlášky a tedy jí nepřísluší zmíněná kompensace. Nicméně - každý, kdo aspoň jednou navštívil podobnou ordinaci, dobře ví, že sestra je z hlediska chodu ambulance nezastupitelná (kontroly tlaku, odběry, vystavování různých potvrzení, aplikace injekcí, případně infusí atd.).

Dále vychází najevo, že značná část lékařů nezadala do zmíněné přílohy P2 své sestry, Nebylo to doposud nutné, na chod ambulance tato absence neměla žádný vliv. Přesto - zmíněná vyhláška výslovně uvádí, že dead line pro přiznání kompensačního bonusu je 31.12.2020. Pokud tedy do tohoto data nebyli příslušní zdravotníci v příloze P2 jmenovitě uvedeni, mají smůlu. Ministerstvo zdravotnictví zcela pominulo možnost, že na rozdíl od příslušné přílohy P2 existuje seznam lékařů a sester, vedený na ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky), kde každý vedoucí pracovník jednou ročně povinně vypisuje počet lékařů, sester, jejich úvazky, výši platů a dalších odměn atd. Nikdo vedoucí pracovníky ani slůvkem neupozornil na fakt, že je nutné vypsat všechny zdravotnické pracovníky - tedy v tomto případě hlavně sestry - do příslušné přílohy smlouvy, neboť od ní se budou posléze odvíjet kompensační bonusy.

Ve zmíněné vyhlášce se současně uvádí, že pro kompensaci nákladů pracovníků lékárenských služeb bude použit tzv." Národní registr zdravotnických pracovníků". Proč tomu tak není i u lékařů a sester (jež jsou vedeni ve stejné registru), ví nejspíše jen pan ministr a tvůrce této vyhlášky.

Zdravotní pojišťovny mají samozřejmě dostatek dat, aby zjistily, která terénní ambulance pracovala během pandemie bez omezení své činnosti a která ji naopak utlumila. Nabízí se paradoxní situace, že zařízení, jež mělo všechny své pracovníky v příslušné příloze a přitom mělo zavřeno během pandemie třeba 3 měsíce, bonus obdrží, zatímco ambulance, která neměla vyplněnou přílohu ke smlouvě, ale pracovala třeba i více než jindy, nedostane nic.

Celé to působí dojmem schválnosti, jakýmsi veřejně vyhlášeným bonusem, který je však zcela proti svému smyslu (odměna těm v první linii boje s pandemií) postaven tak, aby na něj nedosáhla většina příslušných zařízení. Chci doufat, že dojde k nápravě této nespravedlnosti.

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 6.5.2021 17:04 | karma článku: 25.00 | přečteno: 828x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 298 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2904 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 96 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 146 |
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.51 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...