Situace není vážná, je zoufalá.

15. 01. 2020 21:17:12
Časopis České lékařské komory Tempus medicorum zveřejnil v posledním čísle článek, který by měl být nejspíše předmětem první zprávy na všech televizních stanicích.

Už před časem byl zveřejněn demografický rozbor celé lékařské obce, z něhož bylo jasné, že populace lékařů stárne a že nově příchozí absolventi po promoci nejsou schopni nahradit ty, co odcházejí na odpočinek.

Po několika málo letech se ukazuje, že situace je de facto ještě horší. V současnosti je průměrný věk praktického lékaře 56 let, u lékařů pro dětí a dorost ještě o tři roky více. Ze statistik je zřejmé, že u praktických lékařů je počet těch co oslavili 60 let a více 40%, u dětských lékařů dokonce 48%. Nejsou ani výjimeční kolegové, kteří mají více jak 80 let a jsou stále činní.

Dalším alarmujícím faktorem je to, že za zhruba 10 - 15 let zestárnou poměrně silné ročníky - tzv. Husákovy děti - což bude mít výrazný vliv na náklady zdravotní péče. Odhaduje se, že bude potřeba cca 600 miliard Kč, tedy zhruba dvojnásobek dnešních nákladů. Tento stav nebude možné pokrýt zdravotní daní, protože přicházející generace nejsou natolik silné, aby vygenerovaly potřebné zdroje.

Je rovněž reálný předpoklad, že po roce 2021 nebude počet příchozích mladých lékařů schopen pokrýt počty těch, kteří svou praxi ukončí. Již dnes jsou - zejména v Jihomoravském kraji, ale leckde po republice v méně osídlených oblastech - obce, kde praktický lékař schází.

Situace je podobná i u zdravotních sester, které odcházejí z praxe zhusta pro špatné pracovní i platové podmínky. Některá oddělení i větších nemocnic již dnes nesplňují ani ta základní kritéria pro plnohodnotnou funkci a bezpečnost pacientů.

Vše uvedené je důsledek krátkozraké politiky polistopadových vlád, kde padl dnes již legendární výrok předsedy vlády ing. Václava Klause, že pokud se lékařům jejich práce nelíbí, tak mají jít dělat taxikáře. Lékaři velmi dlouho čekali, že jejich práce a postavení ve společnosti nebude přehlíženo, nicméně i další vlády jen ucpávaly díry bez toho, aby stanovily jednoznačnou a dlouhodobě perspektivní koncepci. Jestliže se v čele resortu vystřídalo od listopadu 1989 celkem 23 ministrů (tedy v průměru je "doba života" jednoho ministra v průměru rok a 4 měsíce), pak o nějaké dlouhodobé a stabilní vizi nelze ani uvažovat.

Odchody lékařů do zahraničí ( v současnosti zhruba každý pátý absolvent mizí ihned po promoci), odchody sester do jiných povolání atd. současnou situaci jistě nevylepšují. Stejný "stimulační" efekt mají i direktivní postupy v rámci zavádění povinné elektronizace jak receptů, tak i neschopenek, nově rovněž EET. Představa, že by kupříkladu 70letý praktický lékař (tedy již značně přesluhující) nadšeně přikupoval nové moduly programu na vsi, kam ochotně zajíždí jednou týdně, aby babičkám předepsal mast na hemoroidy, je rovněž z oblasti sci-fi. Lze s úspěchem předpokládat, že se na podobné inovace prostě vykašle a na dveře pověsí málo povzbudivou a definitivní ceduličku.

Cesta ven je složitá, dlouhodobá a nejspíše i bolestivá. Jistě je dobrým počinem zvýšit počty přijatých studentů na lékařské fakulty. Což je opatření, které se projeví nejdříve za 10-15 let, kdy nastupující lékaři získají status samostatně pracujícího. Příliv ukrajinských lékařů a sester stav současný marasmus nevytrhne, protože už i Ukrajinci naši republiku míjejí a směřují více na Západ. Bude rovněž bezpodmínečně nutné zavést spoluúčast pacientů, což je opatření naprosto běžné kdekoli v Evropě i ve světě. Onen švédský stůl, z něhož je konzumována špičková péče za příspěvek, který stačí na chleba s máslem, již nebude schopen nasytit všechny okolo. Opatření, které naši občané před časem při volbách drtivě odmítli, se bude muset uskutečnit, nechceme-li čekat na odborné vyšetření mnoho měsíců. Už dnes je problémem sehnat specialistu, zubaře či praktického lékaře. A to ještě zdaleka nejsme na dně.

Je třeba jednoznačně stanovit dlouhodobou perspektivu oboru a to bez ohledu na to, kdo je momentálně u moci. Politické zvraty a výměny ministerských úředníků po každých volbách, kde není rozhodující odbornost a rozhled, ale stranická knížka, bohužel neslibuje brzkou nápravu.

Anebo - vrátíme se zpět a budeme studovat spisky legendární Marie Treben, případně Mathioliho herbáře, kde se na každé bolení našlo řešení. Tedy - pokud nám pro samou řepku a developerské zhůvěřilosti zbyly ještě nějaké louky.

Odkaz: Časopis Tempus medicorum č.1, rok 2020 (strana 3-7)

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 15.1.2020 21:17 | karma článku: 45.56 | přečteno: 11808x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 259 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Platby u lékaře jako never ending story

Nedávno se v médiích opět objevil článek o tom, že někteří lékaři vybírají peníze za ošetření pacienta, aniž by na to měli právo. Jako vždy, diskuse "znalců" obsahuje řadu mýtů, nepravd a dokonce i invektiv. Jako to tedy je?

15.3.2024 v 10:21 | Karma článku: 40.03 | Přečteno: 4738 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

Jen málokdo je nejspíše překvapen. Příznivci ANO vědí, že pro ostré slovo jeho předseda nejde daleko, nejspíše jim to i imponuje. Odpůrci to vědí taky a nejspíše i proto jsou jeho nevoliči.

12.3.2024 v 9:02 | Karma článku: 38.15 | Přečteno: 1643 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Tak báťušku nám odkrouhla síájej

V choré mysli se urodí ledasco. Někdo se prohlásí Napoleonem, druhý má mozek z Pluta, třetí si je jistý, že po něm jdou. A mnoho dalších slouží buď k obveselení nebo jako subjekt vlídné lékařské péče v příslušném zařízení.

5.3.2024 v 19:12 | Karma článku: 41.16 | Přečteno: 3981 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 16.70 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 25.01 | Přečteno: 442 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 34.10 | Přečteno: 744 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 587 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 253 | Diskuse
VIP
Počet článků 971 Celková karma 35.65 Průměrná čtenost 2563

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...