Emoce v medicíně

7. 09. 2019 6:13:29
Zatímco emoce pacientů jsou něčím samozřejmým a pochopitelným, emoce lékaře jsou vděčným objektem popisů pacientů, v drtivé většině ty negativní.

Emoce je dle definice psychologický proces, založený na subjektivním vnímání. Hodnotí skutečnosti, události, situace a výsledky činnosti podle subjektivního stavu a vztahu k hodnocenému, umožňují zaujetí postoje k dané situaci. Emoce jsou evolučně starší než rozumové jednání a proto jsou jejich projevy silnější a obtížně ovlivnitelné.

Do základních emocí lze zařadit strach, radost, smutek, hněv, překvapení, očekávání. V běžném životě se většině jedinců daří své emoce zvládat, v ordinaci lékaře je situace často jiná. Je pochopitelné, že obava z neznámých příznaků, nové potíže atd. vybuzují oprávněné obavy, jež jsou provázeny jednou z nejsilnějších emocí a tou je strach. Lze proto chápat intensitu snahy být okamžitě vyšetřen a to pokud možno tím nejlepším specialistou široko daleko. Pacient však může být často konfrontován se skutečností, že ne vše, co si přeje, se mu dostane. Nejde jen o špičkové diagnostické postupy ("chci resonanci mozku, protože mne už týden bolí hlava"), ale prostý fakt, že jeho potíže nejsou současnými možnostmi alopatické medicíny řešitelné.

Podle mého velmi hrubého odhadu je více než polovina návštěvníků ambulance z kategorie psychosomatických nemocných. Pacienti přicházejí s potížemi, které při podrobnějším vyšetření nemají žádnou souvislost s tělesnými orgány. Dožadují se podrobných vyšetření, často opakovaných, kde se nenajde vůbec nic, nebo jen zcela bezvýznamné odchylky od normy. Negativní výsledky je nepřesvědčí, že nejsou nemocní a výsledkem bývá velmi často agrese vůči lékaři, který je odmítne potřetí podrobit vyšetření, které bylo dvakrát negativní.

Při sdělení, že netrpí vážným onemocněním a že jejich potíže jsou funkčního rázu, dojde velmi často k verbálnímu útoku na lékaře, návštěvě dalších lékařů stejného oboru, kde se vše odehrává nanovo. I když jsou emoce takového pacienta pochopitelné, jsou důsledky závažné pro obě strany. Pacient s psychosomatickým problémem stále neúspěšně hledá zázračný lék, jeho potíže se nelepší, mnohdy spíše naopak, lékař naopak může trpět frustrací, pocitem vlastního selhání a v řídkých případech i agresí vůči nemocnému.

Od lékaře se očekává, že své emoce nedá vůbec najevo. V období mých studií se tomuto problému nevěnoval nikdo, mladý lékař byl vypuštěn do praxe bez jakékoliv přípravy na výše popsaná střetnutí. I když je dnes situace mnohem lepší, nemůže ani sebelepší školení připravit lékaře a všechny možné konflikty. Nejde jen o výše popsané nereálné požadavky na okamžité vyšetření, které je v rozporu s kapacitními možnostmi našeho zdravotního systému, ale i náklady, které jsou v případě překročení tzv."historických limitů" připsány k tíži odesílajícího lékaře. Daleko častěji jde o odbornou diskusi mezi lékařem s jeho profesní zkušeností a pacientem, který vše nastudoval na internetu. Pohříchu jde dost často o směs informací, které mohou mít jakýsi racionální základ, avšak je na ně nabaleno několik nesmyslů, kterým lze ze strany lékaře čelit jen obtížně.

Pokud jde o první rozhovor v této konstelaci, je v drtivé většině veden ze strany ošetřujícího s klidem se snahou objasnit podstatu problému s vysvětlením, v čem se "znalci" na internetu mýlí. Pokud však týž nemocný přichází zhruba jednou týdně a chce vést další pokračování hovoru na stejné téma se stejným zdrojem informací, bývá poměrně obtížné zůstat ledově klidný a bez emocí strpět to, že čas, který strávíme s oním diskutujícím, nebudeme moci věnovat dalšímu nemocnému, který by si to opravdu zasloužil. Pokud v této situaci lékař projeví svou netrpělivost, bývá označen za nevrlého, neempatického a v řídkých případech i subjektem pacientské stížnosti na zřizovatele či lékařskou komoru.

Lékař, který musí často čelit podobným aktivitám, může tento problém řešit nevhodným způsobem (alkohol, prášky, drogy či kombinace popsaných). Často dojde k vyhoření (burn out syndrom), kdy svou profesi opustí úplně, případně se z něj stane zcela vyhaslý jedinec, provádějící mechanicky naučené úkony. Že jde v popsaných případech o značné nebezpečí pro pacienty, není třeba nějak zvlášť zdůrazňovat.

Co s tím? Emoce byly, jsou a budou. Z praxe vím, že existuje pozitivní a negativní energie, kterou se lékař může dobíjet a která mu zase může být odebírána. I lékař je jen člověk a musí se chránit, chce-li přežít svůj život bez výše zmíněných důsledků. Naučit se "nehrát na pacientově polovině hřiště", Při nesplněných nereálných požadavcích svých nemocných se nenechat od nich manipulovat pocitem viny. Zůstat v pozici lékaře a nikoli soudce. Nevstupovat do pomyslných soubojů s nemocnými

Pacient by měl aspoň trochu tušit, že lékař je taky jen člověk, který může mí zcela obyčejné lidské problémy, které má i on. Možná i mnohem větší. Zkusit se na své potíže podívat s nadhledem, zvážit, jestli sdělení o možném psychosomatickém podílu svých potíží nemá pravdivé jádro. A třeba se na svého lékaře i usmát.

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 7.9.2019 6:13 | karma článku: 29.28 | přečteno: 1011x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.47 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...