Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Me too a my

Je to přesně rok a půl, co se kampaň Me too objevila ve Spojených státech. Zatím neutichá a k nám se jí zatím naštěstí nedaří proniknout. Věřme, že to tak i zůstane

Žena byla po dlouhá staletí brána jako cosi méněcenného ve vztahu k muži (a dodnes jsou země, kde tomu tak bohužel stále je). V prostoru, kde žije evropsko-atlantická civilizace, se tato nerovnost začala lámat již v 19. století a za zhruba 150 let je situace již naštěstí zcela odlišná. Ženy mají volební právo, přístup do všech povolání - tedy i těch, kde by dříve jejich přítomnost byla absolutně vyloučená (armáda, vysoké státní posty), není neobvyklé, že žena je v čele kolektivu, kde převládají muži. 

Ženský prvek v těchto povoláních přináší i jisté nové pohledy na věc, protože muži mají geneticky založen boj a snahu protivníka potlačit a zničit, zatímco žena uvažuje v širších souvislostech. Její nezastupitelná úloha v mateřství a výchově dětí nepotřebuje natřásat svaly a naznačovat protivníkovi, jak s ním bude zameteno. 

Zdá se však, že všechno dobré je i k něčemu zlé. Případ Harveyho Weinsteina, pravděpodobného sexuálního predátora, spustil když ne tsunami, tak aspoň takovou větší americkou lavinu. Náhle se začaly přihlašovat ženy, které si vzpomněly, že před 35 lety jim nějaké mužské zvíře sahalo na zadek či dělalo nemravné návrhy. Tehdy šlo o teenagery, ony případy se stávaly na večírcích či podobných událostech, kde se podobné věci dějí v této skupině nepochybně i dodnes. 

Zajímavé je, že jako pachatelé jsou ženami označováni výlučně ti muži, kteří mají vysoká společenská postavení. Kandidát na člena Nejvyššího soudu USA, filmoví herci a producenti, tedy ti, co oplývají penězi a je tak možné je podojit. Nikde jsem se nedočetl, že by ze sexuálního predátora byl po tak dlouhé době označen pensionovaný dělník ze šroubárny. Situace dospěla tak daleko, že mnohé herecké idoly raději dopředu přiznávají svá "pochybení" (kupříkladu testosteronový idol Arnold Schwarzenegger). Jsem si jist, že v době jeho největší slávy mnoho žen toužilo po jeho "přízni".

Podobný případ postihl Woody Allena, který byl obviněn ze zneužívání své adoptivní dcery Dylan, což však nikdy nebylo soudem prokázáno. Přesto se někteří významní herci (kupříkladu Collin Firth) nechali slyšet, že litují, že se kdy nechali Woody Allenem zlákat ke spolupráci. Co vede podobné celebrity k podobným prohlášením? Jde nejspíše o strach, že by na jejich jménu, jež je v pracovním spojení se světoznámým a skvělým režisérem, ulpěl pach "viny". Zde v Evropě se nám to zatím jeví jako celkem stupidní záležitost, ale v USA jde o vážnou věc, mající dalekosáhlé profesní a osobní důsledky. 

Jaký bude další vývoj je složité odhadnout. Onen virus Me too se může rozšířit i za oceán do Evropy a způsobit větší epidemii, než byla španělská chřipka. V rámci ochrany své integrity přestanou muži pouštět sednout ženy v dopravních prostředích. Žádný muž z bezpečnostních důvodů nepodrží ženě dveře či ji nevezme těžkou tašku, aby ji uložil do police ve vlaku. Pochválit kolegyni nový účes, barvu vlasů či hezké šaty? Nemyslitelné a nebezpečné.

Věřím, že pokud by dnes v naší zemi přišla žena oznámit pokus o znásilnění na studentském večírku třeba v roce 1985, člen Policie ČR by se ani nenamáhal zapnout počítač k sepsání protokolu, případně by to udělal jen proto, aby vytiskl doporučení k psychiatrickému vyšetření. 

P.S. Abych předešel nedorozumění. Každý člověk má právo nebýt obtěžován, zneužíván či nucen dělat to, co dělat nechce. Každá žena (ale i muž) má právo na dobrovolný výběr partnera a naopak má právo jej odmítnout, když ten druhý nechce. Vynucování si sexu pod pohrůžkou násilí či v rámci nadřízeného postavení násilníka v práci, zneužívání nedospělých apod. jsou trestným činem a je jen dobře, že na to náš zákoník myslí. 

Na druhé straně vymyšlená udání či zveličení zvyklých hrátek adolescentů, nutnost dokazování své neviny v událostech starých 30 let, činění pokání za galantnost, která byla vyhodnocena jistým typem ženy jako obtěžování, považuji za pitomost, která do našich podmínek naštěstí zatím nedorazila. 

Věřme, že to tak v naší Evropě zůstane i  nadále. 

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 21.2.2019 17:36 | karma článku: 42,29 | přečteno: 2776x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 24,52 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,88 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2901x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,48
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám