Prokleté neziskovky

30. 01. 2019 14:02:05
Pro neznalé či málo znalé jde o velmi přijatelného fackovacího panáka, když si potřebují vybít zlost a poukázat na údajnou škodnou. Tento článek chce přinést trochu informací z jiné strany

Za neblahých dob socialistického Československa se stát "staral" tzv. o všechno a všechny. Koneckonců vedoucí úloha strany byla patrná snad i na veřejných záchodcích, kde bylo obrazně řečeno nezbytné upozadit kapitalistické lejno před tím pokrokovým. Do té doby byly totiž všechny zájmové organizace pod bdělým dohledem různých soudruhů náměstků různých okresních, krajských a kdovíjakých výborů, takže o nějaké svobodné činnosti tu nemohlo být ani řeči. I ten nejposlednější včelařský kroužek musel ve svých stanovách milovat SSSR a KSČ. Představa, že by existovaly nějaké spolky, kde by neseděl nějaký stranou vyslaný Brettschneider, byla pro režim frustrující a nebezpečná. Atomizace obyvatel na chatách byla žádoucí.

Nic není schopno definovat lépe rozdíl mezi oběma systémy, jako právě vznik opravdových neziskových nestátních organizací po listopadu 1989. Nevládní organizace zaujaly místo tam, kde stát buď selhával nebo kde to bylo pro něj výhodnější z ekonomického hlediska. Světová banka dle definice " považuje za nevládní neziskové organizace kromě nevládních univerzit a výzkumných pracovišť především organizace, jejichž aktivity zmírňují utrpení, podporují zájmy chudých, chrání životní prostředí, poskytují základní sociální služby nebo vedou k rozvoji komunit“ (Wikipedie).

V dubnu 2017 bylo v České republice registrováno celkem 129 947 nestátních neziskových organizací, z toho 515 nadací, 1670 nadačních fondů, 2774 obecně prospěšných společností, 752 zapsaných ústavů, 4171 církevních organizací, 93 651 spolků a 26 414 pobočných spolků.

Už samotná popsaná struktura napoví, k čemu neziskové organizace hlavně slouží. Zejména ve sféře zdravotnictví a sféře sociálních služeb byl, je a nejspíše i dlouho bude stát tím, který prostě není schopen ze svých zdrojů pokrýt celé spektrum potřeb občanů. Hospicové hnutí - ať už kamenné stavby nebo mobilní jednotky - pokrývají tu část lidského života, která je pro většinovou a zatím zdravou část obyvatel nezajímavá. Mnoho organizací je schopno pomoci okamžitě v místě neštěstí a to prakticky kdekoliv ve světě, tedy mnohem rychleji a účelněji, než stát, který je na podobné akce těžkopádný.

Proč tedy ta zloba a nenávist vůči nim? Počátek lze klást do doby vlády Václava Klause, který prosazoval tézi, že každý, kdo chce něco změnit, musí do politiky. Možná i období tzv. Opoziční smlouvy, kdy naší zemi hrozila uzurpace moci dvěma tehdy nejvýraznějšími hegemony politiky, kdy také díky neziskovým organizacím nakonec ke změně Ústavy nedošlo.

Další útok od vrcholného představitele se datuje do roku 2016, kdy president republiky Miloš Zeman sdělil: že" neziskové organizace pokládám za pijavice na státním rozpočtu". Přidal se i senátor Ivo Valenta s článkem: "Aktivisti nebo zaprodanci?" (podobnost s jistým článkem v Rudém právu v roce 1977 jistě nebyla náhodná). Ve stejném duchu hovořili i pan Tejc z ČSSD a soudruh Filip - Falmer z KSČM.

Jde skutečně o toxický prvek společnosti, který odsává neskutečné množství financí?

V roce 2015 pouze 3% z desítek tisíc NGO dostalo státní dotaci a jen necelých 7% z nich i z ostatních veřejných zdrojů. (tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka). Představa černých děr, kde mizejí stamiliony z kapes daňových poplatníků, je účelovou záležitostí těch, kteří prostě potřebují najít nějakého nepřítele. Onu kampaň samozřejmě přiživila i migrační krize. Ano, byly a jsou organizace, které třeba učí děti běženců (a to ze všech zemí, nejen arabských) českému jazyku. Jsou organizace /kupříkladu Člověk v tísni/, které financují zmíněné běžence už v místě jejich domovů. Je možné, že se některým lidem mohou zmíněné činnosti zdát zbytečné. Ve své podstatě jsou však daleko účinnější ke zvládnutí kritické světové situace, než parlamentní exhibice některých - velmi štědře dotovaných - politiků.

Je jisté, že v onom počtu NGO se najdou i takové, které byly založeny účelově. Je to v každém oboru lidské činnosti. Mezi lékaři se najde darebák a úplatkář, mezi advokáty jedinec, kterému nejde o podporu mandanta, ale jen o peníze, mezi politikem, kterému nejde o obecné blaho, ale jen o vlastní profit. Jinak řečeno, posuzovat kterýkoliv sektor jen podle negativní marginálie, je zcestné a chybné.

U neziskových organizací je kontrola poměrně přísná, neboť plní zakázky, veřejně zadávané a státem objednané a to na konkrétní úkoly. Výsledky nevyhodnocuje jen zadavatel, ale podléhají i kontrolám Nejvyššího kontrolního úřadu. Lze dohledat, že platy v neziskových organizacích nejsou nijak závratné, mnohdy jsou práce vykonávány zcela bezplatně dobrovolníky. Přesně číselně vyjádřeno: V roce 2015 činil průměrný plat v NGO 21.000,- Kč a tento sektor vyprodukoval práci v hodnotě 56 miliard korun. Jen na okraj je uvedeno, další práci v hodnotě 5,5 miliard vykonali pracovníci zcela zdarma.

Zmíněná organizace Člověk v tísni, ale i třeba Čeká katolická charita či ADRA jsou těmi nejaktivnějšími protiuprchlickými organizacemi, které si lze představit. Stavby táborů a škol v Sýrii, podpora výstavby zničených domů v Mosulu a mnoho jiných jsou tím nejlepším, co lze v dnešním světě konat, aby se stal zase aspoň malinko normální.

Zdroj: a/ Erik Tabery, Opuštěná společnost. Paseka, 2017,b/ Wikipedie, c/dobový tisk

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 30.1.2019 14:02 | karma článku: 29.40 | přečteno: 1463x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 297 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2904 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 133 |
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.51 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...