Začíná Palachův týden

13. 01. 2019 5:52:57
V příštím týdnu si budeme připomínat 50 let od chvíle, kdy jeden student filosofie obětoval svůj život, aby probral národ z letargie. Paradoxně se mu to povedlo až za dalších 20 let.

Češi jsou národem, který má jednu zajímavou a ve světě nejspíše docela ojedinělou vlastnost. Jsme schopni se v kritických chvílích skutečně semknout a držet neuvěřitelným způsobem pospolu. (vyjma několika málo zrádců a kolaborantů, jejichž jména jsou všem známá).

V srpnu 1968 projevil náš národ onu vlastnost měrou vrchovatou. Lidé byli k sobě vlídní a laskaví, projevovali neuvěřitelnou vynalézavost a statečnost a země byla vzdor bezohledné okupační moci prosycena humorem, projevujícím se v nápisech všeho druhu, obracením směrovek (takže okupační kolony bloudily po vlastech českých), technici v Československém rozhlase dokázali nemožné, aby zachovali vysílání pro celou zem.

Další vlastností našeho národa je pak i to, že onen patos, nadšení a odhodlání se pomalu vytrácí, že ideje, za které jsme schopni vyjít do ulic a stát i proti tankům, se začnou vytrácet, rozmělňovat a začne převládat jakýsi pragmatický duch. Jinými slovy začneme posuzovat, jestli nám ta námaha stojí za to. A historie ukazuje, že jen v minulém století se podobná situace s jistými obměnami opakovala celkem třikrát.

Jan Palach se neupálil na protest proti sovětské okupaci, ale právě pro onu letargii, která za pouhé 4 měsíce od srpna roku 1968 zachvátila celou společnost. Jistě, byla způsobena i morálním kolapsem těch, které národ považoval za své hrdiny a kteří se ukázali být více poslušnými vykonavateli proletářského internacionalismu než skutečnými vlastenci. Nicméně stále více lidí, kteří psali nápisy a dělali si z ruských mužiků šprťouchlata, se tak nějak rozhodlo, že bude lépe, když budou mlčet, ti podnikavější pak vstupovali do strany komunistů, aby se měli ještě líp.

Čin Jana Palacha a jeho smrt a následný pohřeb ještě na chvíli v některých probudil aspoň malý záblesk svědomí, který se však v roce 1969 zcela vytratil a začalo období s matoucím názvem normalizace, i když normálního v něm nebylo téměř nic. Lámání charakterů, double speak (jinak na veřejnosti a jinak doma), úniky na chaty, jistá "dohoda" s mocí, že za držení huby se po ní nebude dostávat.

Historie však ukazuje, že některé věci se mají svůj dějinný význam, i když se to zpočátku vůbec nezdá možné. Přesně za 20 let od smrti Jana Palacha se komunistická moc nechala strhnout k naprosto zbytečné reakci při pokusu o zapálení svíčky v místě, kde svůj čin provedl. Místo, aby tato pietní vzpomínka proběhla bez většího povšimnutí, reagovala brutálním a neadekvátním způsobem. Tehdejší ministr vnitra František Kincl považoval tuto akci za nejvyšší stupeň ohrožení veřejného pořádku a do Prahy bylo povoláno 3500 příslušníků SNB a 1300 členů Lidových milicí. To paradoxně vyvolalo zájem zejména mladších občanů, v nichž už nebyla ona "připosranost" jejich rodičů, takže se z původně malé manifestace stala celonárodní záležitost.

Ukázalo se, že národ na Jana Palacha nezapomněl, že vzdor zničení jeho hrobu na Olšanských hřbitovech a tajné exhumaci jeho těla, spálení a předání urny do hrobky v rodných Všetatech (vše bez vědomí matky a bratra), že vzdor nesmyslnému násilí a překážkám při návštěvě všetatského hřbitova, je schopen se opět začít stmelovat a hlavně - přestat se bát. Totalitní režim je eo ipso založen na strachu obyvatel z vládnoucí moci. Pokud strach pomine, je to vždy signál, že tento režim už to má spočítané.

Jan Palach zůstává mučedníkem našich dějin, nikoli sebevrahem. Chesterton napsal, že sebevrah pohrdá životem, zatímco mučedník smrtí. Jan Palach "nevrátil Bohu vstupenku" dle Dostojevského, on provedl to, co mnozí mučedníci v dějinách před ním. Dal svůj život za to, aby ostatní žili jinak a lépe, což se mu povedlo až za zmíněných 20 let.

Čest a úcta jeho památce.

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 13.1.2019 5:52 | karma článku: 32.14 | přečteno: 925x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.60 | Přečteno: 336 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.44 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...