Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dekomposice státu

Je sto let od vzniku samostatného státu důvodem k oslavám či důvodem k obavám? Hrdost nad prací otců zakladatelů se snoubí se strachem o jeho budoucnost. 

Žijeme ve zvláštní době. Nikdy v dějinách našeho státu nebyla ekonomická úroveň lepší. Neuvěřitelně nízká nezaměstnanost, široká nabídka pracovních příležitostí, kde si ten, kdo hledá práci, může rychle najít odpovídající pozici. Bezpečné zakotvení v hospodářských a bezpečnostních strukturách Evropy umožňuje našim občanům volný přístup k pracovnímu uplatnění i v jiné než mateřské zemi a možnost cestovat bez otravných buzerací na hraničních kontrolách či čekání a placení vstupních víz. 

Otcové - zakladatelé státu by nejspíše měli radost z toho, že se jejich dílo daří. Předpokládali by celkem logicky, že občané útvaru, na jehož tvorbě se před 100 lety podíleli, budou hrdí a sebevědomí. Že ze svých řad budou vybírat ty nejlepší, kteří budou onen ideál dále rozvíjet. Asi by bylo obtížné jim objasnit, proč tomu tak není.

Hlava státu - tedy první z prvních - by měla být tou kvintesencí státotvornosti, jedincem, který by měl za jakýchkoliv okolností tlumit rozpory, zklidňovat situaci a přinášet podněty k rozvoji humanistických zásad, na kterých naše republika vznikla. 

Realita je odlišná. Hlava našeho  státu zcela nepokrytě inklinuje k východním despociím, kde jsou na denním pořádku vraždy názorových odpůrců, novinářů a kde je opozice umlčována v lepším případě slzným plynem, v horším případě navždy. V Číně jsou brutálním způsobem potlačovány menšiny, tedy jakýsi lakmusový papírek vyspělosti daného systému. Jak v Rusku, tak i v Číně být proti režimu znamená permanentní ohrožení života. 

Hlava našeho státu se vyslovuje pro zrušení jedné ústavní instituce, jejíž existence se po počátečních rozpacích ukazuje čím dále více jako potřebná pro ředění případných vládních či parlamentních excesů. Její členy zesměšňuje poukazem na to, že on je postaven ústavně výše. 

Hlava našeho státu veřejně a programově tupí jednu skupinu obyvatel poukazem na jejich odlišný genetický původ a na jejich nechuť k soustavné práci místo toho, aby je povzbuzoval příklady jedinců z jejich řad, kteří i přes jednoznačný hendikep dosáhli velmi dobrého společenského postavení a jsou velmi prospěšní jak pro svou komunitu, tak i pro ostatní obyvatele státu.

Hlava našeho státu využívá všech možných příležitostí, aby si při veřejných vystoupeních vyřizovala své účty s politickými protivníky a to mnohdy velmi vulgárně, takže je třeba mít neustále v pohotovosti člověka s prstem na tlačítku "mute", neboť jeho projevy nebývají vysílány až po 22.00 hod.

Předseda vlády České republiky je jedincem, kterého Ústavní soud Slovenska označil za vědomého spolupracovníka Státní bezpečnosti, tedy zločinecké organizace, která měla za totalitního období 40 let komunismu na rukách krev názorových odpůrců či jen obyčejných lidí, kteří nechtěli sklonit hlavu před práskáním bičem komunistické ideologie. 

Předseda vlády České republiky byl opakovaně přistižen buď při lži či přípravě likvidace politických odpůrců jejich dehonestací v médiích, která vlastní. Je vůdcem hnutí, které je založeno na fuhrerprincipu, systému, který nemá s demokracií nic společného. Dokonce je schopen před volbami rozvěsit plakáty s oznámením, že ten který jedinec jeho strany má číslo jeho mobilu. Což samozřejmě znamená, že i on má mobil na uvedené jedince, přeloženo do češtiny - on je tím, který je má okamžitě na dosah a který úkoluje členy hnutí. Že by tomu bylo naopak a že by se v hnutí ANO objevovaly zásadní rozpory, demokraticky řešené na sjezdech, nevěří ani jeho fanatičtí přívrženci.

Je třeba rovněž připomenout, jak pokorně sklonili hlavy naši 4 nejvyšší představitelé státu před čínským zachmuřeným obočím nad skutečností, že do naší země přijel na návštěvu ekonomicky a vojensky bezvýznamný jedinec (rozuměj dalajláma), který však reprezentuje špatné svědomí expandující velmoci. Ani jeden z oněch 4 jedinců nepochopil, že právě touto poníženou omluvou ujistili čínského vládce o své bezvýznamnosti. Zdatného pokračovatele státní devótnosti je i současný šéf parlamentu pan Vondráček, který objasňuje představitelům Ruska, že kritické postoje vůči jejich zemi jsou menšinové a od těch, kteří jaksi ještě nechápou....

Miloš Zeman i Andrej Babiš vyvíjejí extrémní tlak na nezávislá média. Hlava státu "radí" poslancům, jak právně čistě zlikvidovat Českou televizi. Předseda vlády rozhoduje, co se smí tisknout v jím vlastněných novinách, kde není místo pro jiné, než jemu servilní názory.

Cílem obecného opovržení a nesmyslných obvinění jsou i neziskové organizace. Tedy to, co za doby totalitní éry neexistovalo a co je normativem každé demokratické společnosti. Tyto organizace suplují funkci státu tam, kde buď selhává nebo kde je to pro něj ekonomicky nevýhodné. Vytváření jakéhosi nimbu díry na společné peníze občanů poukazováním na zhůvěřilost a rozmařilost členů a "zbytečností" jejích práce se již podařilo implementovat do hlav většiny občanů, která vůbec netuší, kde všude je tato "neviditelná" práce přítomna. Málokdo si je schopen uvědomit, že třeba Člověk v tísni pomáhá vytvářet infrastruktury v zemích, odkud proudí do Evropy uprchlíci a tak se je snaží udržet v místě jejich původu. Je to činnost daleko záslužnější, než vyvěšovat volební plakáty se strašením obyvatel. (v každé skupině se najdou i černé ovce, nicméně podle nich nelze posuzovat celek). 

Lidský organismus je vybaven imunitním systémem, který - pokud je zdravý - likviduje zárodky i zhoubných chorob rychle a nekompromisně. Pokud je organismus nemocen, je imunitní odpověď liknavá a neúčinná a v konečném důsledku může i mírnější choroba svého nositele zahubit. V našich dějinách v posledních 100 letech byla společnost vystavena dvěma silným atakám nemoci - totalitním ideologiím. Ta nacistická byla jaksi zvenčí, taková náhlá infekce na oslabený organismus, postrádající posilovacích prostředků odjinud. Znamenala ztrátu zhruba 350 tisíc obyvatel. Ta komunistická byla daleko zákeřnější, byla totiž vyvolána méně nápadně - zevnitř. Způsobila smrt "jen" tisícovek lidí a exodus statisíců, jejichž genofond byl pro náš stát navždy ztracen. Současně však nechala uvnitř hlav svých občanů myšlenku, že pokud skloní hlavu a zavřou ústa, mohou relativně klidně přežívat. 

I přes změnu poměrů po roce 1989, kdy se nějakou chvíli zdálo, že nastanou normální časy, se opět objevují již výše zmíněné patologické jevy, kdy občanům výměnou za ešus plný jídla nevadí prokazatelná lež a devótnost jejich představitelů před totalitní mocí států. kde by žádný z nich nechtěl žít ani den. Místo sebevědomého postoje vůči prodavačům deště volí chimérickou představu, že někdo za ně vyřeší všechny jejich problémy. Dobrovolně a z vlastní vůle dávají diktátorům na talíři své vlastní životy a svobodu. 

Z medicíny víme, že i organismus, zasažený vážnou nemocí, se může uzdravit. K tomu je však zapotřebí přestat užívat onen jed, servírovaný dnes a denně v podobě fake news, kterými je zahlcený internet a mysl některých spoluobčanů. Je třeba posilovat ty prvky, o nichž víme, že vedou ke zvratu bujení a konečné likvidaci metastáz. Zkoušet  dnes a denně kriticky hodnotit záplavu informací, zbavit se strachu a posilovat zdravé sebevědomí a naději. 

Věřím, že by nám totéž poradili ti, kteří stále před sto lety v čele nově vznikajícího státu. 

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 22.10.2018 11:27 | karma článku: 31,68 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,53 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2946x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2896x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 355x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Platby u lékaře jako never ending story

Nedávno se v médiích opět objevil článek o tom, že někteří lékaři vybírají peníze za ošetření pacienta, aniž by na to měli právo. Jako vždy, diskuse "znalců" obsahuje řadu mýtů, nepravd a dokonce i invektiv. Jako to tedy je?

15.3.2024 v 10:21 | Karma: 40,35 | Přečteno: 5050x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

Jen málokdo je nejspíše překvapen. Příznivci ANO vědí, že pro ostré slovo jeho předseda nejde daleko, nejspíše jim to i imponuje. Odpůrci to vědí taky a nejspíše i proto jsou jeho nevoliči.

12.3.2024 v 9:02 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Tak báťušku nám odkrouhla síájej

V choré mysli se urodí ledasco. Někdo se prohlásí Napoleonem, druhý má mozek z Pluta, třetí si je jistý, že po něm jdou. A mnoho dalších slouží buď k obveselení nebo jako subjekt vlídné lékařské péče v příslušném zařízení.

5.3.2024 v 19:12 | Karma: 41,21 | Přečteno: 4115x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Co jiného mohl Putin dělat?

V den 2 let trvání ruské "speciální vojenské operace" jsem napsal článek, týkající se tématu.Byl jsem upozorněn, že je nutné některé čtenáře ujistit, že jde o ironii. Dnešní je bez její špetky

27.2.2024 v 12:37 | Karma: 43,23 | Přečteno: 5864x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Drahý soudruhu Vladimíre Vladimíroviči

Obracím se na Vás při příležitosti dvou let trvání speciální vojenské operace, kterou někteří poťouchlí komentátoři označují nesmyslně jako válku.

23.2.2024 v 21:48 | Karma: 43,11 | Přečteno: 3946x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Radostný život v socialismu

Kolega Vlastimil Furst napsal dva podobně tématické články o "radostech" života v socialistickém Československu. Právem jsou t.č. nejčtenější, neboť názory se různí. Rád bych tu mozaiku ještě doplnil ze svého pohledu.

20.2.2024 v 7:42 | Karma: 43,01 | Přečteno: 4394x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Danse macabre

A je to tady. Jiří Paroubek je opět na scéně. Stal se předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, jejíž zkratka ČSSD samozřejmě vůbec nic neevokuje.

17.2.2024 v 18:01 | Karma: 40,85 | Přečteno: 2819x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dvě petice o Israeli a pásmu Gaza

V minulých dnech se v souvislosti se situací v pásmu Gaza objevily dvě petice, jež popisují stejný stav ze dvou různých úhlů pohledu. Nabízím laskavému čtenáři svůj pohled na obě

17.2.2024 v 6:35 | Karma: 32,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Od popela ke květům a ještě kousek dál

Popeleční středou to začíná a nedělním ránem to končí. Mezi tím je prostor ke ztišení a úvahám o podstatě naší existence

14.2.2024 v 7:25 | Karma: 25,08 | Přečteno: 593x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

O některých pojmech současné doby

V tomto blogu přináším některá upřesnění pojmů, jež jsou používána jak na blogu idnes, tak i na jiných fórech veřejných diskusí.

13.2.2024 v 7:43 | Karma: 41,41 | Přečteno: 3040x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Poslanec SPD Radek Koten jako prototyp současné politické scény

Abraham Lincoln kdysi pravil, že je lepší vypadat jako pitomec, než slovním projevem tento předpoklad potvrdit. Je jisté, že tento předpoklad potvrzuje i naše současná politická scéna.

12.2.2024 v 19:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

Výzva ke změně politiky české vlády vůči Israeli.

Kolega Lubomír Stejskal napsal blog, týkající se nedávné petice zhruba stovky českých intelektuálů, požadujících změnu postoje české vlády vůči politice státu Israel.

8.2.2024 v 12:36 | Karma: 37,68 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Zombie nejsou jen v béčkových filmech

Taky se občas díváte na béčkové |(či spíše céčkové atd.) filmy, kde se nočními ulicemi pohybují podivné mátohy s trhavými pohyby a upřeným vyhaslým zrakem? Většinou končí špatně....

4.2.2024 v 9:03 | Karma: 31,95 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Quo vadis, Česká lékařská komoro ?

Média stále přinášejí další informace, že je čím dál tím větší problém najít odpovídajícího specialistu v terénní praxi.. Zdá se, že jednou z příčin bude i organizace, původně zamýšlená jako stavovská - ČLK.

30.1.2024 v 14:31 | Karma: 39,30 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Má ještě někdo iluze o tom, co se děje v pásmu Gaza?

Média přinesla znepokojivý údaj, že pracovníci UNRWA (organizace, která se stylizuje jako pomoc pro uprchlíky v pásmu Gaza), se zúčastnili páchání zhovadilostí dne 7.10.2023. Podporující státy ukončily financování.

28.1.2024 v 14:10 | Karma: 42,38 | Přečteno: 3461x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dnes je den holocaustu

27. leden je celosvětově připomínán jako Den holocaustu. V tento den Rudá armáda dorazila k branám koncentračního tábora Osvětim, kde nalezla sedm tisíc přežívajících lidských bytostí.

27.1.2024 v 7:14 | Karma: 30,33 | Přečteno: 505x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám