Manželské toccaty a fugy - peníze

17. 10. 2018 10:43:25
Pokračování tématického celku - nicméně dnes s vědomím, že vstupuji nikoli na křehký led, ale skotačím na minovém poli....

V raných dobách vztahu mezi mužem a ženou jde o téma, které je zcela upozaděno. Počáteční párová hormonální bouře, podobná pověstnému šumavskému Kyrillu, zcela znemožňuje jakékoli racionální úvahy ve smyslu má dáti-dal-dala (tedy v jazyku účetním, v jiných položkách jde samozřejmě o prioritní záležitost).

S chladnoucím testosteron-estrogenovým eintopfem se začínají objevovat první výhonky racionálních úvah, že ta další večeře v restauraci, kde flaška sifonu přijde na kilo, už není tak docela nutná a že by možná stačila menší hostina s McNuggets. Zde dochází k jistém lámání situace, neboť perspektivní osoba ženského pohlaví na uvedený pokles investičních výdajů svého perspektivního ochotně protějšku přistoupí, zatímco žena predátorka toho žebráka zhnuseně opouští.

Po úřední či kostelní legalizaci sňatku jsou první dny, měsíce a možná pár let ve znamení komunismu, možná opatrněji řečeno husitského pojetí, tedy vše do společné kádě. Jde o systém přehledný, spravedlivý, avšak mírně řečeno nešťastný. Je totiž nad slunce jasné, že všechny výdaje, tedy i ty nejmenší, jsou zjistitelné druhou stranou. Žena s údivem zjistí, že její původně šarmantní rytíř na bělouši je schopen prochlastat s kamarády z mokré čtvrti majlant (a to zejména při charakterové vlastnosti, kterou pracovně nazývám carský důstojník, který v rauši náhle zatáhne útratu za všechny přítomné). Muž naopak zjistí, že vydlabávání uhříků z pokožky dámy svého srdce stojí neuvěřitelnou sumu, nehovoře o neustálém přikupování nějakých kelímečků, tubiček a lahviček, kterých je plná koupelna a které jsou málokdy vypotřebovány, neboť reklamní šílenství neustále přináší nové a nové receptury ještě lepších výrobků, i když je jasné, že základem téměř všech krémů je poctivé vepřové sádlo. .

Většinou je to chlap, který poprvé ulije prachy do tzv. extramatrimoniálního (česky nemanželského) fondu. Bývá to většinou nečekaný příjem, který by v počáteční fázi tokání bezmyšlenkovitě přiznal své drahé a tyto prostředky by byly pro praktické užití zcela ztraceny (viz výše ono kosmetické harampádí). Chvíli po získání příslušné bankocetle se ještě trýzní myšlenkou, že ty prachy vlastně šlohnul, ale první krok po kluzkém svahu (rozuměj zašití peněz) byl učiněn a je již nevratný. Další výdělek mimo výplatní pásku již netrpělivě vyhlíží a jeho ukrytí se stane normou.

Je jasné, že žena s aspoň bazálním intelektem vytuší, že přítok do pomyslné kádě by mohl být větší, pokud by chlap přiznal všechny barvy, pardon, příjmy. To se stane zejména ve chvíli, kdy se on zapomene a v nadšení z nabytého oběživa koupí pugét růží třeba za pětikilo. Inteligentní žena při převzetí kytice spolkne imbecilní poznámku o nejasném zdroji na tento překvapivý dárek, ale tušený červík pochybností, že chlap má někde ukrytý soukromý fondík, dostane jasné obrysy a rozměry Olgoj chorchoje.

V době pracovního vytížení muže u soustruhu v Kolbence prohledá všechny možné zásuvky, skrýše i skuliny a v případě menší mužovy nápaditosti poklad objeví. Následný výslech o původu peněz je pro muže potupný, dehonestující, což jej navždy utvrdí, že celibát nemusí být vždy traumatickým stavem. Naštěstí je podobných žen - jakýchsi Urválků v sukni - jako šafránu a popsaný konflikt není hlavní příčinou vysoké rozvodovosti.

Moderní doba přináší nové možnosti. Bankovní domy nabízejí diskrétní zakládání účtů bez zasílání výpisů na domácí adresu. Internetové bankovnictví už umí zašifrovat v domácím počítači i absolvent 5. obecné. Přesto to není bez rizika. I v přísném režimu utajení se prostě objeví na stole ledabyle zapomenutá faktura na novou rybářskou výzbroj, když s tou starou se stydíte vyrazit i na noční pych, účtenka za zcela nepostradatelnou známku poslední do série, kdy vás její původní majitel při tomto vědomí řádně natáhl a vy jste bez mrknutí oka vysolili pětimístnou sumu, může znamenat velmi neklidný či naopak zcela němý večer. To zejména v situaci, kdy den předtím odmítnete z finančních důvodů absolvovat dovolenou s tchyní a tchánem v pětihvězdičkovém hotelu na Riviéře s odkazem na neúnosné náklady.

Přesto je toto dělené párové finančnictví jedinou možností, jak zajistit klidnou domácnost a to i za cenu debilního předstírání, kdy oba dobře vědí, ale dělají, že nevědí.

P.S. doposud jsem v tématickém seriálu manželské toccaty a fugy uváděl pouze své osobní zážitky a zkušenosti. Se stoupající počítačovou schopností mé ženy a tedy silnou pravděpodobností, že tento blog objeví a přečte, jsem po uvážení opustil mou oblíbenou ich formu a zvolil jsem neutrální popis v třetí osobě jednotného čísla. Věřím, že mí laskaví čtenáři pochopí mé sebezáchovné důvody.

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 17.10.2018 10:43 | karma článku: 29.21 | přečteno: 1107x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.60 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 573 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.46 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...