Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je zdravotní stav politika veřejným nebo soukromým statkem?

My letitější pamatujeme ony doby pohříchu veselé, kdy se naši i spřátelení soudruzi z Varšavské smlouvy těšili skvělému zdraví.

Třeba soudruh Leonid Iljič Brežněv měl celkem zřetelný pravidelný rytmus nádech a výdech a to ve všech situacích, takže můj technicky vzdělaný kolega na studentských kolejích tvrdil, že za ním někde v pozadí poskakuje inženýr s páčkou, kterou každých 5 vteřin přesune z jedné polohy do druhé, aby se panu generálnímu dodal čerstvý vzduch.

Vzhledem k absenci investigativní novinařiny tehdejších časů nebylo možné se tak zcela dopátrat skutečnosti. Komsomolská pravda - pakliže se hosudar neobjevil delší čas na veřejnosti - uveřejnila vedle rozsáhlého popisu boje o zrno či řeku Usuri i kratičkou noticku (nikoli vlevo dole, ale spíše na předposlední straně vedle tiráže, protože na zadní byl sport a ten se četl jako první) o tom, že se soudruh zotavuje z lehké chřipky. Když zhruba do týdne národ upadl do tvůrčí beznaděje, protože zhaslo Slunce (pro méně chápavé - soudruh se odebral.... no těžko říci kam, na nebe a peklo nevěřil...tedy pro korektnost třeba ke Kremelské zdi), zveřejnil tentýž list rozsáhlou zprávu o multiorgánovém selhání organismu, kde nezůstala zdravá ani jinak málo významná slezina. To mělo být dokladem, jak se jeho nepostradatelné vysokoprevoschoditělstvo vyčerpalo při vedení země. Že šlo o primárně o selhání jater a to při značném a stoupajícím přísunu vodky zmíněno nebylo, nicméně se to obecně vědělo a nebylo tedy nutno tento axiom vypichovat. 

I doba četných pohřbů generálních tajemníků strany v polovině 80. let minulého století byla dobou hektickou. Při úmrtí Leonida byly zaraženy divadla a kina, dokonce zrušili nějaký aspoň trochu zajímavý historický seriál v Československé televizi, takže vedle plaček na Rudém náměstí provázely soudruha do temnot i kletby ochuzených diváků prvního programu. Pozdější rychlá série úmrtí dalších dvou gerontů už nebyla provázena steskem a trháním šatů, ale jen článkem zvyklého rozsahu na přední straně Rudého práva, kde měli nejspíše v té době již předpřipravené nekrology v makru, kam stačilo doložit jen datum úmrtí. 

Ale pryč od smutných dob k realitě dneška. Pakliže jsme měli pocit, že aspoň v tom se doba mění, zdá se, že tomu tak úplně není. 

Je jisté, že zdraví jedince je soukromá věc, dokonce i Hippokratova přísaha (kterou tvořili jeho žáci a obsahovala staleté zkušenosti) nařizuje lékaři, aby informace sdělené mu nemocným v tajnosti uchoval a třetím osobám je nepředával. Má to svou logiku, stejně jako ji má zpovědní tajemství, neboť jen důvěra a intimita dovoluje získat všechny informace a na jejich podkladě se správně rozhodnout. Naše zákony na to pamatují a případné pochybení trestají. (malá vsuvka - to, že poslední dobou se číslo diagnosy spojené s rodným číslem, jménem a adresou dostávají do jakého centrálního mozku lidstva, odkud je šikovný hacker vytáhne a výborně zpeněží, nemohl Hippokrates předpokládat a nejspíše to bude začátek konce části téměř 3000letého osvědčeného pravidla).

U politika jde o věc jinou. Každý kdo vstupuje do ringu zvaném veřejný život, musí být připraven, že za to musí zaplatit ztrátou své intimity. Když se populární zpěvák ocitne v nemocnici, je jisté, že se do dvou tří hodin objeví bulvární vydání třeba Blesku či jak se to jmenuje, kde budou zveřejněny takové detaily jeho nemoci a stavu, že by bylo podle nich možné léčit i na dálku. U politiků je tomu stejně, zejména těch, kteří jsou poeticky řečeno na výsluní. 

Pakliže kdokoli z nich prohlásí, že je zcela zdráv až na drobné odchylky od normy, ale současně je i méně pozorný divák konfrontován se skutečností, že tato osoba není schopna ujít bez podpírání ani 10 metrů, může nabýt dojmu, že si z něj někdo střílí. Pokud jde shodou okolností o hlavu státu, která všechny občany reprezentuje v zahraničí, pak je otázka jeho zdraví, kondice i prognózy věcí navýsost veřejnou a jakékoli klamání je v podstatě jeho pohrdáním, tedy situace podobná, jako v dobách, zmíněných v úvodu článku. A je úplně jedno, jestli ke svému stavu dospěl zákeřnou nemocí, vyčerpáním ve veřejné službě nebo méně zřízenou životosprávou. 

Stane se opět zatajování zásadních zdravotních potíží těch na špici normativem? Některé retro věci jsou docela fajn. Tohle ale mezi ně rozhodně nepatří. Výše popsané časy byly celkem zábavné. Proč mám ale vtíravý pocit, že ty současné už nejsou ani směšné? 

 

 

Autor: Tomáš Vodvářka | sobota 3.2.2018 8:20 | karma článku: 37,94 | přečteno: 2592x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,23 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2901x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám