Báječná léta Marty Semelové

17. 04. 2017 10:43:01
Naše nejznámější poslankyně za KSČM Marta Semelová se opět rozněžnila vzpomínkami na krásnou dobu před rokem 1989

Dle ní nebyly Úřady práce s lidmi, kteří marně hledají práci, byl dostatek potravin od našich zemědělců, kulturní vyžití bylo neuvěřitelně bohaté, děti trávily svůj volný čas na čerstvém vzduchu a lidé jezdili na rekreaci do zotavoven ROH, případně na své chaty. Na všechno dle Marty Semelové lidé měli.

Marta Semelová je známá svým mírně řečeno ortodoxním komunistickým náhledem na vše minulé i jsoucí. Komunista ve své morálce /jejíž podstatou je neustálý boj s třídním nepřítelem, jehož je nutno nejen nenávidět, ale i likvidovat/ nikdy nepřipustí, že tento pohled vyhovuje možná jen úzké skupině těch, kteří musí mít pro sichr svou moc zakotvenou v Ústavě. Dodnes nejspíše nechápavě kroutí hlavou, proč ty miliony spokojených lidí v listopadu 1989 stály na náměstích a posílali tu skvělou dobu do útrob.

Jsem podobný ročník jako Marta Semelová a ještě mi slouží paměť.

Úřady práce nebyly, neboť byla všeobecná pracovní povinnost. Kdo neměl v občance štempl, byl souzen podle paragrafu příživnictví a obdržel patřičný trest. Podniky jely - aspoň dle Husákových promluv - na 110%. Není tedy jasné, proč naše hospodářství mělo úroveň Džibuti či Horní Volty a každý jen drobný otřes /třeba požár papíren/ znamenal nutnost shánět na toaletu nakrájené Rudé právo.

Kulturní vyžití bylo rovněž velmi bohaté. Ruské filmy či filmy spřátelených zemí jen v ojedinělých případech tepaly opatrně zlořády nepřátel zřízení, většinou jsme však odcházeli z kina naplnění štěstím, že se podařilo vybudovat nový kus cesty, nový komín, nebo pozorovat skupinky rozjásaných družstevnic, kterým se přes obtíže podařilo sklidit zrno. Rovněž knižní trh byl prostý jakýchkoliv existenciálních témat zhovadilců, kterým nestačil plný ešus erární šlichty a potřebovali pro svůj život cosi více, než plné břicho. Jen díky pečlivosti cenzorského úřady byli tito autoři po zásluze nominováni do terénních geodetických prací, případně zatápěli promrzlému obyvatelstvu.

Nevím, kam chodila Marta Semelová nakupovat. V obchodech s ovocem a zeleninou byla k mání povadlá mrkev a naklepaná jablka. Mandarinky byly pravidelně jen na 1. máj a pak před vánoci, nicméně na tuto komoditu bylo nutno stát fronty. V obchodech, nazvaných bůhví proč "maso-uzeniny" dostal koupěchtivý občan toliko bůček a semtam játra. Dodnes je mi záhadou, proč naše krávy a vepři z bohatých JZD neměli na svých tělech svíčkové či kotlety.

I přes čistý vzduch, jak píše Semelová, bylo nutno děti pravidelně vyvážet do hor, aby se aspoň 14 dní nedusily popílkem a exhaláty továren. Nejspíše šlo o rozmařilost, protože vzduch na Ústecku a v ostravské aglomeraci mohl soutěžit s himálajským větříkem. Také není jasné, proč lidé v těchto lokalitách prokazatelně statisticky hynuli dříve než ti, kteří měli to štěstí a bydleli třeba na Šumavě. Dodnes nalézané laguny plné ropných odpadů byly nepochybně dílem imperialistických záškodníků s touhou zničit onen avantgardní společenský systém.

Nabízí se otázka, o co Martě Semelové jde. Jednou z možností je specifikum mozkové struktury komunisty, která má pouze selektivní paměť, léta tříbenou četbou Leninových spisů. Druhou možností je vědomá lež, tak typickou pro lidi zvláštního ražení.

Ať je to cokoli, obojí je tragické.

Autor: Tomáš Vodvářka | pondělí 17.4.2017 10:43 | karma článku: 40.32 | přečteno: 1947x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 308 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2905 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 257 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 148 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.53 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...