Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S Noachem na tahu po Israeli - část 1.

Nápad vyrazit po Israeli s českým souborem, který zpívá hebrejské písně, je stejný, jako by černoši z Džibuti přijeli na Moravu zpívat slovácké vypalováky. S drzostí nám vlastní jsme do toho šli a toto je reportáž na pokračování.

Soubor Noach vznikl v roce 2012 v Ostravě. Název Noach je dán jednak tím, že pokud chce říct Žid o někom, že Židem není, může použít slovo "gój", což není příliš zdvořilé. Pokud chce být přívětivější, užije termín "syn Noeho", tedy "bej Noach". Noach je rovněž termín pro "pohov" při armádním povelu. Jeho umělecký vedoucí a autor všech úprav písní doc.Tomáš Novotný vedl po mnoho let předtím dívčí soubor Adash, který se však začal přirozeným způsobem rozpadat mateřstvím členek. Nápad čistě mužského tělesa byl nejspíše jeho přirozenou reakcí na zklamání dané přírodou. Soubor se postupně rozrůstal, aby v současné době měl 13 mužů velmi rozličných profesí, k tomu však 2 slečny, Anežku a Ráchel, které doprovázejí mužské hlasy hrou na akordeon a klarinet. 

Když si soubor ověřil, že jeho skladby jsou poslouchatelné a vystoupení je možné prokládat přestávkami, aby dle cimrmanovské teorie bylo možno uniknout druhé polovině koncertu a přesto se tak neděje, objevil se nápad zkusit vlastní kvality tak říkajíc v jámě lvové, tedy mezi těmi, o nichž písně jsou a kteří textům dobře rozumějí. Po mnoha peripetiích byl stanoven den 24.listopadu jako datum odletu. V předvečer Noach otestoval svůj repertoir v Maiselově synagoze za účasti Jeho excelence Velvyslance státu Israel. 

Noach v Maiselově synagoze

Po koncertu s několika přídavky se značná část souboru přesunula do pivovarské hospody v Hostivicích - Břvi, kde byl výkon patřičně zapit, zhodnocen a bylo vysloveno přání, aby v podobném duchu, nadšení a kvalitě pokračoval celou naši israelskou anabázi. 

Den 1.

Po příletu na letiště Ben Guriona v Tel Avivu se dovídáme zcela novou a zásadní informaci, že Haifa - místo našeho prvního noclehu v hotelu Sea plaza - je v plamenech, z města je evakuováno zhruba 60 tisíc obyvatel. Z vlastní zkušenosti vím, že upíchnout do pokoje na nocleh kdekoli na světě dvojici není problém. Totéž u 14 lidí, kteří by měli aspoň rámcově zůstat spolu, je výkon nadlidský, zejména v místě, kde se místo pohostinnosti řeší uhašení ničivých požárů. Díky kontaktům v Haifě - konkrétně pana Petra Bachracha - /mimochodem nejmladšího velitele partyzánské brigády na Slovensku a později hrdiny všech válek Israele v jeho dějinách/, se dovídáme, že pobřeží Haify nehoří a že šance na klidnou noc stále existuje. Po krátké poradě vyrážíme 4 vozy každý sám na vlastní pěst s cílem dosáhnout a/ Haify, b/ večeře, c/piva, d/postele. Štěstí - ta vrtkavá veličina - tentokrát stojí na naší straně a zhruba po dvou hodinách se všichni setkáváme v hotelu. 

Den 2.

Po náročném předchozím dni se budíme ráno do krásného, i když poněkud chladného rána. Haifa je jedno z nejkrásnějších měst v Israeli, kde lze nalézt mimo jiné i hlavní svatyni církve Bahá´í, umístěné v nádherné terasovité zahradě. Slunečný den nám umožnil krátkou prohlídku města z výšky s pohledem na zmíněné centrum zvláštní mírumilovné církve a přístav. 

Haifa z výšky

Poté již míříme ke kibucu Ma´agan Michael, místu našeho prvního koncertu. /jeho jméno je složeninou slova ma´agan /ukotvení/ a Michael /na památku Michaela Polaka, donátora v začátcích jeho existence/. Tento kibuc je jedním z největších v Israeli, jak rozlohou, tak i počtem členů /zhruba 2000/. Díky mechanismu odsolování mořské vody netrpí suchem, pyšní se krásnou květinovou výzdobou hlavní části. Vedle zemědělské produkce - což je hlavní součást obživy každého kibucu - má i vlastní továrnu na plasty, která dává práci zhruba 400 lidí. Kibuc má i své vlastní sádky s chovem ryb. Systém života v kibucu je založen na principech všeobecného vlastnictví, všichni odevzdávají svou mzdu do společné pokladny a všem je zaručeno bydlení a strava. V kibucu existuje i obchod se základními potravinami a běžným spotřebním zbožím, nedá se zde platit penězi ani platební kartou, pokladna přijímá jen speciální kibucové karty. Totéž se týká hospody, kde čepují pivo - mimochodem docela dobré. Obyvatelé se mohou stravovat doma ve svých příbytcích nebo zvolit společné stolování za malý poplatek. Jídlo je v kibucu velmi dobré a pestré. O dalších zvláštnostech života v kibucu pojednám později. Členové souboru byli vřele uvítáni a byli rozebráni svými hostiteli do jejich příbytků. To umožnilo poznat život jaksi zevnitř, stejně jako mluvit s jeho obyvateli o radostech a problémech. 

Večer se uskutečnil náš první koncert v místním kulturním domě. V kibucu se hodně dbá na kulturní vyžití, existují zde různé kroužky, rovněž pěvecký, jehož členy jsou však zatím malé dívky, které tvořily předskokanky našeho vystoupení. 

naši milí předskokani

Obecenstvo v Israeli je výrazně odlišné do českého. Vzhledem k jazykovému vybavení uměleckého šéfa souboru, který vládne plynou hebrejštinou, se po krátkém úvodu a oznámení názvu skladby ozval potlesk a k našemu překvapení se diváci přidali svým zpěvem k nám. I později - při dalších vystoupeních - se podobný scénář opakoval a často se stávalo, že posluchači zpívali i poté, co soubor svou píseň ukončil. Velmi často se při průvodním slovu z hlediště ozývaly hlasitě pronesené dotazy na šéfa souboru, který musel odpovídat. Po skončení koncertu, jenž byl věnován umučenému novináři Danielu Pearlovi v Pakistánu/ se posluchači vmísili mezi členy Noachu s mnoha dotazy, zejména však oceňovali samotnou přítomnost tělesa v těchto méně zvyklých místech i to, že nám bylo vše rozumět. Druhý večer v Eretz Jisrael končíme s pocitem, že nás čeká ještě mnoho zajímavých setkání.

Shalom Jisrael.

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 11.12.2016 8:08 | karma článku: 25,72 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Vůle ke smyslu

Předpokládám, že se na mně nebude slovutný psychiatr Viktor. E. Frankl hněvat za vypůjčený název jeho knihy. Psal o extrémních podmínkách v koncentráku za války. Měl jsem však možnost zažít vůli ke smyslu v současné době

22.4.2024 v 13:03 | Karma: 25,23 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma: 21,89 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma: 39,86 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Politika

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2901x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,52
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám