Neselhal socialismus, jen nedostal prostor

15. 05. 2016 8:33:05
Uvedená téze je nosnou myšlenkou sjezdu českých komunistů. Velebení minulosti a tupení přítomnosti je zvyklou mantrou těchto srazů.

Bylo by nejspíše zajímavé zjistit, nejlépe na detektoru lži, kolik komunistů na sjezdu si opravdu myslí, že v socialismu bylo lépe. Rovněž by byla zajímavá statistika, jaké procento delegátů má vlastní firmu se zaměstnanci, tedy řečeno slovy jejich guru Marxe, kolik z nich vykořisťuje své podřízené a akumuluje kapitál. Poslední otázkou s odpovědí ano-ne by zaškrtli, zda-li by se chtěli přestěhovat do poslední echtovní komunistické země pod starostlivou péčí dynastie Kimů.

Argumentace úplnou zaměstnaností za jejich panování může zabírat u čtenářů s inteligenčním kvocientem okolo stupně slaboduchosti, případně těch, kteří úplně ztratili paměť. Jistě, každý musel mít v občanském průkazu štempl že je zaměstnán /jinak měl na krku paragraf příživnictví/, nicméně to, že by někdo opravdu pracoval 8 hodin denně na místě, kde stačilo ráno odkliknout píchačky a pak spokojeně klábosit do konce šichty, je iluzí. /Byly samozřejmě výjimky, ale mluvím o podstatě/. Soudruzi doposud nejsou schopni vysvětlit jistý rozpor, že vzdor plné zaměstnanosti a úporného nasazení pracovního elánu jsme stále nebyli schopni dohnat onen prohnilý Západ, který se nám po stejné startovní pozici po 2. sv. válce vzdálil rychlostí pana Bolta.

Argumentace perfektní zdravotní péčí za doby panování oné lidské avantgardy musí narazit na prostý fakt, že krátce po sametové revoluci /převratu dle KSČ/, se skokově zvýšil průměrný věk dožití českého občana zhruba o 5-6 let. Autor článku si ještě dobře pamatuje, že určité druhy léků - v drtivé většině nutných k udržení života nemocného - byly jen ve velmi omezeném počtu a dostupné na schválení nějakým výborem. Komu po 50 roce věku selhaly ledviny, byl odsouzen k smrti, neboť toto byla hranice, kdy se nemocný dostal na dialýzu. Kupříkladu povolání horník - tak úžasně preferované v nadšených projevech potentátů na tribunách 1. májů - bylo založeno na vytěžení lidské bytosti, která po zhruba 20 letech práce v dole již nebyla schopna sevřít kliku od dveří.

Soudruzi rovněž argumentují tím, že za jejich vlády vznikl ohromný státní a družstevní majetek. Jistě, to je nepochybně pravda, jen zapomněli dodat, že onen "vznik" byl dán obyčejnou krádeží nazvanou "zestátnění" a to i poslední dílny na opravu obuvi, na vesnicích pak násilné převádění staletých gruntů do sovětského modelu kolchozů. O nějaké dobrovolnosti odevzdávání majetků stylem husitských kádí referovali jen pohůnci ve stranickém tisku.

Hrůzovládu v 50. letech, provázenou popravami svých odpůrců, likvidací řeholních řádů, destrukcí morálních hodnot /jejíž důsledky si neseme doposud/, považují ve svém dokumentu za smutnou kapitolu a omyly, nicméně s přídechem gottwaldovských třísek při kácení lesa. Pokud by své pokání mysleli vážně, jen těžko by vyskakovali při schvalování zákona o navrácení majetků církvím. Dokladem jejich opravdového myšlení je téze o "dočasné" porážce socialismu koncem 90.let.

Všechno by mělo ráz směšnosti, pokud by neustále někde ve světě nevstávali "noví bojovníci", kteří se svou ideou beztřídní společnosti, zestátňováním soukromého majetku a dalšími sociálními experimenty likvidují přirozené lidské společenství, jež je založeno na potenciálu jednotlivce a jeho tvůrčích schopnostech, které se přirozeně liší genetickou výbavou a rodinnou výchovou. Podstatou jejich nazírání na svět je podezřívavost, že by se jedinec mohl vymknout kontrole a - světe zboř se - dělat to, co on sám považuje za správné. Že by tak nějak unikal onomu "Velkému bratru", který přece dobře ví, co je pro něj to nejlepší.

Soudruzi na končícím sjezdu dobře vědí, jaké poměry vládnou v zemích, kde socialismus nebyl "dočasně" poražen. Že v Severní Korei místo chleba a rýže odpalují balistické střely a že třeba ve Venezuele po Chávezově experimentu nejsou základní hygienické potřeby vzdor tomu, že je země nacucaná ropou. Žádný z nich by tam nešel žít svůj ideologický sen.

Raději budou veřejně proklínat systém, který jim umožňuje velmi spokojený a zajištěný život, na který by - v případě že by se "dočasná" porážka změnila ve "věčné" vítězství - nikdy nedosáhli.

Bývalý kancléř Ivan Medek prohlásil: "Nikdy nevěř nic komunistům". Jeho výrok je silně nadčasový.

Autor: Tomáš Vodvářka | neděle 15.5.2016 8:33 | karma článku: 44.55 | přečteno: 6224x

Další články blogera

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Politika jako cirkusová aréna

Pamatujeme si všichni, když po našich krajích jezdily cirkusy. Ty lepší měly dravé šelmy a krotitele, koně a krasojezdkyně, akrobaty. Ale všechny měly klauny. K všeobecnému obveselení.

21.3.2024 v 12:14 | Karma článku: 39.79 | Přečteno: 2903 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 2767 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.60 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
VIP
Počet článků 974 Celková karma 35.44 Průměrná čtenost 2561

Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...